Zerdeçal Nasıl Kullanılır Tüketilir Yenir Neye Yarar?

20 Ocak 2018
0 Yorum
zerdecal nasil kullanilir tuketilir yenir neye yarar

Bir diğer adı curcuma longa olan zerdeçal, baharatların kraliçesi olarak da adlandırılır. Belirleyici özellikleri, biberimsi aroması, keskin tadı ve altın

Bir diğer adı curcuma longa olan zerdeçal, baharatların kraliçesi olarak da adlandırılır. Belirleyici özellikleri, biberimsi aroması, keskin tadı ve altın rengidir. Dünyanın her tarafından insanlar bu bitkiyi yemeklerinin içerisine katarlar. Zerdeçal içeriğinde, antioksidan, virüs önleyici, bakteri önleyici, mantar önleyici, kanser önleyici ve iltihap önleyici özellikler barındırır. Ayrıca protein, diyet lifi, niyasin, C vitamini, E vitamini, K vitamini, potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum ve çinko da içerir. Bu içerikleri sayesinde zerdeçalın, sağlık için çok çeşitli faydaları vardır. Bu makalemizde zerdeçalın sağlığa 10 faydasından ve nasıl tüketileceğinden aşağıda bahsedeceğiz.

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları Maddeler Halinde

  1. Zerdeçal sindirim sistemi için çok faydalıdır. Mide asidi ve safra salgısını arttırır. Hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelir.
  2. Zerdaçalın aktif bileşeni ‘kurkumin’ maddesi kanserin (özellikle prostat kanseri) önlenmesinde ve tedavisinde çok etkilidir.
  3. Zerdeçal yağ yakımını hızlandırır. Böylece kilo vermene yardımcı olur.
  4. Lif ve antioksidan içeriğinden dolayı LDL kolesterolü (kötü huylu kolesterol) düşürücü etkisi vardır.
  5. Zerdeçal vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  6. Günde yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz zerdeçal tüketimi antienflamatuvar (iltihap giderici), antikanser ve antiaterojenik etki gösterir.
  7. Zerdeçalın doğal mikrop öldürücü etkisi vardır. Hastalıkları önler.
  8. İltihap sökücüdür. Kalp-damar sağlığı için, genel sağlığın korunması için anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ve anti-oksidan (oksitlenmeyi önleyici) özelliklere sahiptir.
  9. Karaciğer dostu olan zerdeçal, arındırıcı etkisi sayesinde bedeni toksinlerden temizler.
  10. Östrojen hormonunu taklit eden maddeleri etkisiz hale getirerek meme kanserini önler. Prostat, kolon, akciğer kanserlerine iyi gelir.
  11. Düzenli tüketildiğinde Alzheimer, MS görülme riski azalır.
  12. Anti-viral (virüslere karşı etkili) etkisi vardır.
  13. Grip, nezle gibi soğuk algınlığının tedavisine yardımcıdır.
  14. Zerdeçal kötü kolesterolü düşürüp kalbi korur. Kalp krizi ve inme riskini azaltır.
  15. Anti-enflamatuar (iltihap giderici) etkisiyle eklem rahatsızlıklarına iyi gelir, ağrıyı azaltır.

Zerdeçal Nasıl Tüketilir?

  1. Zerdeçalı toz halinde günde toplam 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.
  2. Çorbalara yemeklere serpilebilir.
  3. Omlete veya haşlanmış yumurtaya serpilip tüketilebilir
  4. Yoğurda katılıp yenilebilir.
  5. Su + bal + limon suyu + zerdeçal karışımı yapılabilir.
  6. Salatalara katılabilir.
  7. Smoothielere eklenebilir.
  8. Zerdeçal çayı yapılarak tüketilebilir.
  9. Karnabahar, lahana, soğan, pırasa, taze fasulye, kırmızı biber, kereviz, brokoli gibi sebze yemeklerinde ve haşlanmış sebzelerde sos olarak kullanılabilir.

Zerdeçal Ne İşe Yarar?

Kanser Önler

Zerdeçal kanser hücrelerinin büyümesini durdurur ve hatta büyümüş kanser hücrelerini yok edebilir. Zerdeçal içerisinde bulundurduğu aktif bileşenler sayesinde radyasyon ile tetiklenmiş tümörleri önlemeye karşı da çok etkilidir. Ayrıca meme kanseri, lösemi ve kolon kaserine yol açan tümör hücrelerine karşı da koruma sağlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Zerdeçal içerisinde, lipopolisakkarit adında bir madde bulunur. Bu madde vücudun bağışıklık sistemini uyarır ve çalışmasını sağlar. Bakteri, virüs ve mantar önleyici özellikleri ile de bağışıklık sisteminize katkı sağlar. Güçlü bir bağışıklık sistemi ise grip, soğuk algınlığı ve öksürük gibi sorunları önler. Eğer grip, soğuk algınlığı veya öksürüğe yakalanırsanız, bir bardak sıcak süt içerisine bir tatlı kaşığı zerdeçal tozu karıştırıp bu karışımı içerek çok daha hızlı iyileşebilirsiniz.

Kötü Kolestrol Seviyesini Düşürür

Yapılan araştırmalar sonucunda zerdeçalı yemeklerinizde baharat olarak kullanmanın kolestrolü düşürdüğü kanıtlanmıştır. Yüksek kolestrol seviyelerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bilinen bir gerçektir. Kolestrol seviyesini düzgün tutmak, birçok kalp ve damar hastalığından sizi koruyacaktır.

Şeker Hastalığını Kontrol Altında Tuta

Zerdeçal, insülin seviyesini kontrol ederek, şeker hastalığını tedavi edebilir. Ayrıca glukoz kontrolünde de başarılıdır ve şeker hastalığı için kullanılan ilaçların etkilerini de arttırır. Bir başka önemli özelliği ise insülin direncini azaltarak, 2. tip diyabeti önlemesidir. Fakat bazı durumlarda zerdeçal, bazı ilaçlarla birlikte tüketildiğinde düşük kan şekeri sorununa yol açabilir. Bu sebeple şeker hastalarının, zerdeçal kapsülü almadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.

Kilo Kontrolü Sağlar

Zerdeçal, ideal kilonuzu korumada çok yardımcı olabilir. Zerdeçal içerisinde bulunan bir bileşen safra sıvısı üretimini hızlandırır. Safra sıvısı ise yağları yakmak için çok önemli bir bileşendir. Kilo vermek isteyenler, obezite olanlar veya benzeri bir hastalığa sahip olanlar, her yemekte bir tatlı kaşığı zerdeçal yiyerek bu sorunlarını çözebilirler.

Zerdeçalı Kimler Kullanamaz?

  1. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler
  2. Safra taşı olan kişiler
  3. Hamile ve emziren kadınlar
  4. Sindirim organlarında iltihap olan kişiler

Not: Bu baharatı kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

Zerdeçalın Zararları

  1. Aşırı tüketiminde bulantı, kusma, mide rahatsızlığı ya da ishal gibi sindirim sistemi hastalıkları
  2. Ciltte kurdeşen, kaşıntı kızarıklık
  3. Yüksek miktarda tüketimi safra kesesinde ağrı ve sorunlara yol açabilir.
  4. Çok miktarda zerdeçal tüketimi sarılık ve hazımsızlık gibi karaciğer sorunlarını tetikleyebilir.

Zerdeçal İle Diş Beyazlatma İçin En Etkili Ve Kolay Doğal Tarifler Tıklayınız 

Yoğurt Kürü (Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı İle Göbek Eritme) Tıklayınız

Zerdeçal Hamilelikte Zararlı mı? Tıklayınız