Halk arasında ‘gece yanığı’ olarak da bilinen zona hastalığı, ciltte ağrılı kızarıklık veya kabarcıkların, döküntülerine ortaya çıkmasına neden olan viral bir enfeksiyondur. Varicella-zoster virüsü bu hastalığın baş müsebbibidir. Kaşıntı ve ağrının yanı sıra halsizlik, yüksek ateş ve baş ağrısı gibi belirtiler verebilir. Peki zona hastalığına bitkisel çözümler neler? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu zona hastalığı için hangi kürü öneriyor?
Zona hastalığı, yoğun stres altında olan, bağışıklık sistemi zayıflamış ve 50 yaş üstü kişilerde yaygın olarak görülüyor. Sinirlerin yaygın bir viral enfeksiyonudur. Vücutta suçiçeği virüsü yeniden aktive olduğunda ortaya çıkar, bu yüzden suçiçeği geçirmiş kişiler zona için risk altındadır. Tedavisinde antiviral ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılabildiği gibi karbonat, elma sirkesi ve kantaron yağı da bu hastalığa şifa olabiliyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu zona hastalığı için aşağıda tarifini vereceğimiz karabaş otu kürünü öneriyor.
Zona, ciltte ağrılı döküntülere neden olan, varicella-zoster virüsünden kaynaklanan viral bir enfeksiyondur. Yüz dahil vücudun herhangi bir yerinde görülebiliyor. Mayo Clinic’de zona hastalığında görülen belirtiler şöyle geçiyor:
Ciltte ağrı, yanma veya karıncalanma hissi
Ciltte kırmızı döküntü (ağrıdan birkaç gün sonra başlar)
Ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar
Kaşıntı
Dokunma hassasiyeti
Yüksek ateş
Baş ağrısı
Işığa duyarlılık
Halsizlik
Centers for Disease Control and Prevention’da zona hastalığının neden meydana geldiği şöyle geçiyor: Zona, su çiçeği hastalığına da neden olan aynı virüs olan varicella zoster virüsünden dolayı meydana gelir. Suçiçeği geçiren herkes bu virüsü vücudunda taşır. Suçiçeği hastalığı geçtikten sonra, virüs vücudunuzun içindeki sinirlere hareket eder ve burada uykuya dalar. Bu virüs yıllar sonra yeniden etkinleşerek zona hastalığına neden olabilir. Bu nedenle suçiçeği geçirenler risk altındadır. Zona her yaşta görülebilir, ancak genellikle 40 yaşın üzerindeki insanları etkiler.
Zona hastalığının geçmesi için Dahiliye ve Nöroloji doktoruna gidilmeli. Zona hastalığında antiviral ilaçlar semptomları hafifletebilir ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabiliyor. Parasetamol ve nonsteroidal antiinflamatuarlar gibi reçetesiz satılan ilaçlar ağrı kesici olarak kullanılabiliyor. Zona hastalığının geçmesinde ilaçlar kullanılabileceği gibi doğal yöntemler de şifa olabiliyor. İşte zona hastalığının geçmesini destekleyen bitkisel tarifler:
Diyanet TV Prof. Saraçoğlu ile Hayat ve Sağlık 16.Bölüm’de Dr. İbrahim Saraçoğlu zona için şu kürü öneriyor:
Malzemeler
1 bardak kaynar su
5-6 adet karabaş otu
1 tutam melisa otu
Hazırlanışı:
1 bardak kaynar suyun içine 5 adet karabaş otunu ve 1 tutam melisa otunu ekleyin.
7 dakika kadar demlenmesi için bekleyin ve süzün.
Ilıyınca her gün akşam yemeğinden en erken 2 saat önce günde 1 defa için.
Her tüketimde taze olarak hazırlanmasına özen gösteriniz.
Zonadan kurtulanlar sirke, kantaron yağı, nişasta ve zeytinyağı ile şifa bulduklarını bildiriyor. Bunların nasıl kullanılacağına gelin birlikte bakalım:
SİRKE
Sirkeyi pamuğa döküp zona olan yaralara sürün. Kurudukça tekrarlayın. Her gün buna devam edin. Sirke antiviral ve antibakteriyel içeriği ile hastalığa şifa olabiliyor.
KANTARON YAĞI
Kantaron yağını zona olan bölgelere sürmek hem acıyı alır hem de iyileşmeyi hızlandırır. Bir parça pamuğa kantaron yağı damlatıp bunu hastalıklı yerlere sürmeli. Düzenli olarak buna devam etmeli.
NİŞASTA
Zona için bir diğer doğal yöntem de nişastadır. Zona olan bölgelere nişasta serpin.
GÜL SUYU
Bebe pudrasına biraz gül suyu katıp merhem oluşturun. Hasta bölgelere bunu sürün. Kısa sürede şifa olacaktır.
SUMAK
Sumak en sağlıklı, şifalı baharatlardan. 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı sumak atıp bunu zona olan yerlere pamuk yardımıyla sürün. Her gün buna devam edin.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı binbir derde deva bir şifa kaynağı. Temiz bir pamuğa biraz saf zeytinyağı döküp bunu yara olan yerlere sürün. Düzenli olarak uygulayın.