Kadın sığınma evi şartları nelerdir?
En önemli toplumsal yaralarımızdan biri olan kadına şiddete karşı, farkındalık en önemli adımlardan biri. Ancak kadınların şiddette maruz kalma riskinden uzaklaşması için kadın sığınma evleri kritik önemde.
Kadın sığınma evi, kadına yönelik şiddet olaylarına karşı (fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik, sözlü istismar ve şiddetin her türlüsü) kadınların varsa çocukları ile birlikte, şiddetten geçici olarak korunmasını sağlamak, bu dönemde şiddet mağdurlarının psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi için açılmış sosyal hizmet kuruluşlarıdır.
KADIN SIĞINMA EVİ BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?
Kadın sığınma evi başvuru koşulları şu şekilde açıklanabilir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 18 yaşından küçük olmamak
- Evli olunması durumunda fiziksel, psikolojik ya da duygusal şiddete maruz kalmak
Kadın sığınma evinde kalmak isteyen kişiler için belirlenen şartlar bu şekildedir. Herhangi bir gelir durumu, sigortalılık durumu ya da prim gibi bilgiler istenmez. Kişilerin sadece eşlerinden şiddet görmesi ve hayati risklerinin bulunması yeterlidir. Bu durumda olan bütün kadınlar kadın sığınma evine başvuru yaparak burada kalma hakkına sahip olurlar.
KADIN SIĞINMA EVİNDE KİMLER KALABİLİR?
Kadın sığınma evinde kalanlar eşinden şiddet gören kadınlardır. Erkek egemen sistem içerisinde kadınların karşılaştığı farklı şiddet türleri vardır. Şiddetin oranı, türü, kime, nasıl ve ne için yapıldığı gibi bilgiler fark etmeksizin eşinden şiddet gören her bir kadının devlet tarafından korunması gerekir.
Bu gereklilik sonucunda ise bazı haklar verilmiştir. Bu haklar arasında kadınların şiddet karşısında dava açabilme, boşanabilme ve sığınma evlerinde yaşama hakkı yer alır. Bu hak kapsamında kadın sığınma evinde yaşamak isteyen kadınlar, doğrudan bulundukları ilde ya da ilçede yer alan kadın sığınma evine başvuru yapabilir.
KADIN SIĞINMA EVLERİNDE KALAN KADINLARA MAAŞ VERİLİR Mİ?
Kadın sığınma evlerinde maaş verilmemektedir. Kadın sığınma evinde kalan bir kadının eline doğrudan maaş verilmemektedir. Ancak bu kadınların istihdam hayatına dahil olmaları sağlanır.
Devlet tarafından yapılan bu destek sonucunda kadınlar hem şiddetten uzaklaşırken hem de kendi ayakları üzerinde durabilecekleri istihdam seçeneklerinden faydalanabilirler. Gelir elde etmek isteyen tüm kadınlar kadın sığınma evlerinde yaşadıkları süreç içerisinde sunulan çalışma imkanlarından faydalanma hakkına sahiptir.
KADIN SIĞINMA EVİNE ÇOCUK GÖTÜRÜLÜR MÜ?
Kadın sığınma evinde çocuklar da vardır. Şiddet gördüğü eşinden kaçan bir kadın korunmak için kadın sığınma evine yerleşebilir. Bu durumda 18 yaşın altında çocuğu var ise çocuğunun da kadın sığınma evinde kalmasına izin verilir. Anne ve çocuğun ayrılmasına devlet tarafından da izin verilmeyen bir konudur.
Yaşam şartları, eşinin şiddet gösteren biri olduğu için ebeveynlik yapamaması ve aynı zamanda diğer gereklilikler sonucunda çocuk, kadın sığınma evinde annesiyle kalabilir ya da çocuklar için özel olarak yapılan yurtlarda koruma altına alınabilir.
KADIN SIĞINMA EVLERİ NEREDE?
Kadın sığınma evi adresinin paylaşılması yasaktır. Kadın sığınma evleri tamamen gizli şekilde koruma altına alınmıştır. Bu sebepten dolayı da kişilerin adreslerini beyan etmemesi gerekir. Kadın sığınma evinde yaşayan kadınlar, 81 ilde farklı evlerde konaklayabilir. Ancak bu adreslerin paylaşılmaması önem taşır. Kadın sığınma evlerinin sayısının 1000’in üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bu evlerde şiddet gören kadınlar kalır ve tehlike unsuru yüksek olduğu için adresler paylaşılmaz.
KADIN SIĞINMA EVİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Kadın sığınma evi başvurusu yapmak isteyenler Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ile iletişime geçmelidir. Başvurular bu vakıf üzerinden alınır ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütülür. Kadın sığınma evi başvuruları hızlı şekilde değerlendirmeye alınır.