Tgrt Haber

2024 Paris Olimpiyatları’na katılmayan bir ülke de Rusya! Men cezası ve Ukrayna Savaşı nedeniyle ROC yer almıyor.

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
07 Ağustos 2024 12:06 - Güncelleme : 07 Ağustos 2024 12:11
2024 Paris Olimpiyatları’na katılmayan bir ülke de Rusya! Men cezası ve Ukrayna Savaşı nedeniyle ROC yer almıyor.

Devlet destekli doping sebebiyle dört yıl boyunca büyük spor organizasyonlarından men edilen Rusya, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kararı doğrultusunda Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 33.Yaz Olimpiyat Oyunları’nda da yer almıyor.

En son 2022 Kış Olimpiyatları’nda Rusya​ Olimpiyat Komitesi (ROC) bayrağı altında olimpiyatlara katılan Rusya’nın Belarus​ ile beraber savaşa destek vermeleri sebebiyle 2024 Paris Olimpiyatları’na girişi yasaklandı.

RUSYA​ EN SON NE ZAMAN YAZ OLİMPİYATLARINA KATILDI?

Rusya​, Covid-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda devlet destekli doping skandalı yüzünden Rusya​ Olimpiyat Komitesi (ROC) adı altında katıldı.

RUSYA​ KAÇ YILDIR OLİMPİYATLARDA YOK?

En son 2022 Kış Olimpiyatlarına devlet destekli doping skandalı sebebiyle Rusya​ Olimpiyat Komitesi bayrağıyla katılan Rusya​, olimpiyatlardan men edilmiş olsa da tarafsız sporcularıyla 2018 yılından beri olimpiyatlara katılmaya devam ediyor.

2024 Paris Olimpiyatları’na katılmayan bir ülke de Rusya! Men cezası ve Ukrayna Savaşı nedeniyle ROC yer almıyor. - 1. Resim

RUSYA​ SPOR ORGANİZASYONLARINDAN NEDEN MEN CEZASI ALDI?

2016 yılında devlet destekli doping programı ihbarıyla Rusya​,  2019 yılında Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) tarafından dört yıl boyunca olimpiyatlar​ ve Dünya Kupası dahil olmak üzere büyük spor Organizasyonlarından men cezası aldı.

Bu ceza sonraki yıllarda iki seneye indirildi ancak savaş yanlısı politika izleyen Rusya’nın Ukrayna​ Savaşı sebebiyle 2024 Paris Olimpiyatlarına girişi yasaklandı.

RUSYA​ OLİMPİYATLARDA VAR MI?

Rusya​, Ukrayna​ Savaşını başlattığı gerekçesiyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi kararı doğrultusunda 26 Temmuz Cuma günü Seine Nehri’nde düzenlenen törenle başlayan 2024 Paris Olimpiyatları’nda yer almadı. Belarus​ ise savaş yanlısı politikası yüzünden olimpiyatlara katılmadı. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Rus ve Belaruslu sporcuların sadece tarafsız bir statüde yarışa katılmasına izin verdi.

2024 Paris Olimpiyatları’na katılmayan bir ülke de Rusya! Men cezası ve Ukrayna Savaşı nedeniyle ROC yer almıyor. - 2. Resim

2024 PARİS OLİMPİYATLARI RUS SPORCULARDA TARAFSIZ STATÜDE ARANAN ŞARTLAR NELER?

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kararıyla Rus ve Belaruslu sporcuların tarafsız statüde yer alması için aranan şartlar; 

Ukrayna​ işgaline açık destek vermemek,
Orduyla bağlantısı bulunmamak,
Askeri ve devletin güvenlik güçleri arasında yer almamış olmak.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...