61 gün kefaret orucuna neden olan durumlar
Ne gibi durumlarda 61 gün oruç tutulur, sorusu Ramazan ayının gelmesiyle birlikte arama motorlarında sorgulanıyor. Pekl, 61 gün kefaret orucu hangi hallerde tutulur? Hangi tür durumlarda kefaret verilir? İşte oruç kefareti detayları
61 gün kefaret orucuna neden olan durumlar merak konusu oldu. Ramazanda kasten oruç bozmanın cezası 61 gün müdür, sorusu araştırılıyor. Peki, orucu bozup sadece kazayı gerektiren durumlar nelerdir? Hangi tür durumlarda kefaret verilir?
NE GİBİ DURUMLARDA 61 GÜN ORUÇ TUTULUR?
Ramazan günü orucu bozup kefaret gerektirenler bilerek yiyip içmek, cinsel ilişkiye girmek, ramazanda, kaza gerektiren bir şey yaparak orucunu bozanın, aynı ramazanın başka gününde de bu şeyi, "nasıl olsa kefaret gerektirmiyor" diye kasten yine yapması, sigara içmek, gıybet, sürme çekmek ve kan aldırmak gibi, orucu bozmadığı iyi bilinen şeyden sonra, oruç bozuldu sanarak, yiyip içmek şeklinde sıralanır.
61 GÜN KEFARET ORUCU NEDEN TUTULUR?
Oruç kefareti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.
ORUÇ KEFARETİ NASIL TUTULUR?
Oruç kefareti için peş peşe, 60 gün oruç tutulur. 60 gün sonra, tutulmayan her gün için, birer gün daha tutulur. Birkaç Ramazanda kefaretleri olan veya bir Ramazanda, 2 gün kefareti olan kimse, birinci kefareti yapmamış ise, ikisi için yalnız bir kefaret yapar. Birinci kefareti yapmış ise, ikinci kefareti de, ayrıca yapar.
61 GÜN KEFARET ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?
Kefaret orucuna niyet “Niyet ettim Allah rızası için yarın kefaret orucumu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb'im!” şeklinde edilir