Adana'da minibüslere panik butonu
Adana'da Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), Cumhuriyet Başsavcılığı'nın önerisiyle, toplu ulaşım araçlarına panik butonu koyulmasına karar verdi.
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan minibüse bindikten sonra şoför tarafından vahşice öldürülmesi ve Adana'nın Kurttepe Mahallesi'nde, 10 Nisan'da, 17 yaşındaki mağdurenin hastaneye gitmek için bindiği şehir içi yolcu taşımacılığı yapılan minibüste dolmuş şoförü tarafından ormanlık alana götürülerek cinsel saldırıda bulunulması Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirdi.
ÖNERİLERDE BULUNDU
Başsavcılık tarafından, benzer olayların tekrarlanmaması, kadına yönelik şiddetin ve istismarın önlenmesi adına etkin ve sonuç üretici faaliyetlerin arttırılması amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ve Emniyet Müdürlüğü'ne bir yazı gönderildi. Yazıda, "Şehir içi toplu taşımacılık yapan tüm araçlarda güvenlik kamerası uygulamasının başlatılması, yolcuların acil veya panik durumlarında kullanabileceği acil-panik butonlarının araçlarda bulundurulması, araç sürücülerinin psiko-teknik test ve eğitimlere tabi tutulması, şoförlerden tam teşekküllü hastanelerden uyuşturucu kullanmadıklarına dair belge istenmesi, bu belgeyi getirmeyen sürücülerin vasıta kullanmalarına izin verilmemesi hususlarında tüm tedbirlerin alınması ve gerekli denetimlerin yapılması arz/rica olunur"denildi.
BELEDİYE ÖNERİLERİ UYGULAMA KARARI ALDI
Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü'nün başkanlığında 20 Mayıs'ta toplanan UKOME, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın teklifini değerlendirdi. Yapılan görüşmelerde, toplu taşıma araçlarında şoför mahallini ve yolcuları gösterecek şekilde yüksek çözünürlükte güvenlik kamera sisteminin uygulanmasına daha önce başlandığı belirtildi. Teklifi ve teklifle ilgili mevzuat hükümlerini inceleyen UKOME, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar olaylarının önlenmesine ilişkin yaptığı önerilerin uygulanması yönünde karar aldı.