Adnan Menderes'in idam edilişinin 55. yıldönümü - Adnan Menderes anıldı, Adnan Menderes kimdir?
Adnan Menderes kimdir? Adnan Menderes'in idam edilişinin 55. yıldönümü, Adnan Menderes anıldı, Adnan Menderes'in İdamının 55. Yılı. Adnan Menderes'in idam edildiği gün kara gün, siyasi iradenin temsilcisi, ülkenin başbakanı Adnan Menderes, darbeci askerler tarafından küçük düşürülmüş, işkence görmüş ve idam edilmişti
Adnan Menderes'in idam edilişinin 55. yıldönümü, Adnan Menderes anıldı, Adnan Menderes'in İdamının 55. Yılı. Adnan Menderes'in idam edildiği kara gün. Bugün, Türkiye'nin tarihine kara bir leke olarak yazılan günün yıldönümü: Başbakan Adnan Menderes'in idam edildiği gün. Seçimlerde yüzde 48 gibi bir oy olarak 424 milletvekili sandalyesiyle CHP'yi 3'e katlayan Adnan Menderes, halkın ezici çoğunluğunun oylarıyla Başbakan olmuştu. İstanbul Valisi Vasip Şahin, milletin kendisi için bir şeyler yapmaya çalışan herkesin, her yöneticinin, her liderinin kadrini, kıymetini bildiğini belirterek, "Belki o günün şartlarıyla rahmetli Menderes, bu refleksi hemen göremedi ama yıllar geçtikçe değeri daha çok anlaşıldı ve seveni daha çok arttı. İnşallah bu millet bundan sonra bu tür niyetleri olanlara karşı çok daha dik, çok daha yürekli ve çok daha fedakar şekilde aynı refleksi gösterecektir." dedi.
27 Mayıs Darbesi'nin ardından Yassıada yargılamaları sonrası idam edilen Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın ölümlerinin 55. yılında Anıt Mezar'da düzenlenen anma programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Şahin, programdaki konuşmasında, 1960'ta Türkiye'de birçok yanlışın, farklı anlayışın ve yanlış geleneklerin başlatıldığı günler yaşandığını dile getirerek, "Bu millet, her yaşadığı olaydan ders çıkarmasını da bilen bir millettir." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayramın son günü şehit ailelerini ziyaretine refakat ettiğini dile getiren Şahin, yazın garsonluk yaparak, okulu için harçlık biriktiren ve 15 Temmuz'da şehit olan bir gencin babasına, "Baba, sizin 1960'ta Menderes'e karşı yaşadığınız o mahcubiyeti bir daha yaşamak istemiyoruz. Bizim nesil de bunu yaşamasın. Onun için sokağa çıkmamız lazım." diyerek evden çıktığını aktardı.
"Birlik, beraberlik görüntüsü devam ettikçe hiçbir güç bizi parçalayamaz"
Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes de Menderes, Zorlu ve Polatkan'ı rahmet ve minnetle andığını söyledi.
"Artık darbe dönemi geçmişte kaldı, bundan sonra darbe olmaz" denilen bir anda, 50 yıldır dış güçlerin maşası olmuş vatan hainlerinin planladığı korkunç olayın yaşandığını hatırlatan Menderes, şunları kaydetti:
"İlk anlarda inanmak istemedik. Korku filmi mi izliyoruz, yoksa çok kötü bir rüya mı görüyoruz? Anlamakta ve inanmakta zorluk çektik. 15 Temmuz 2016 tarihini ileride sosyologlar, tarihçiler nasıl değerlendirecekler bilmiyorum. Türkiye'nin yaşamış olduğu bu darbe girişimini şiddetle kınıyorum. Beyinleri küçücük yaştan itibaren yıkanmış, üniforma giymiş, gözü dönmüş cani robotların vatandaşlarımızın acımasızca ve tereddütsüz ölümlerine sebep olmaları anlaşılır gibi değil."
Menderes, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cesur ve kararlı tavrının, milletin sokağa çıkıp demokrasiye sahip çıkmasının, medyanın kararlı duruşunun ve partilerin birlik, beraberlik görüntüsü vermesinin çok değerli olduğunu ifade ederek, "Bizdeki bu birlik, beraberlik görüntüsü, farklı görüşlerimize rağmen devam ettikçe hiçbir güç bizi bölüp parçalayamaz. Biz farklılıklarımıza rağmen aynı topraklarda doğmuş, aynı bayrak altında yaşayan güçlü bir millet, büyük Türkiyeyiz." dedi.
İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın dua okumasının ardından törene katılanlar anıt mezara karanfil bıraktı.
DARBEYLE YÖNETİME EL KOYDULAR, BAŞBAKANI İDAM ETTİLER
Türk milletinin siyasi tercihlerini hiçe sayan, küçümseyen ve küstahça onlara kimi seçmeleri gerektiğini bildirmeye çalışan darbeciler yönetime zorla el koymuş ve Başbakan Menderes'i uydurma bir mahkemede yargılatarak idam etmişlerdi.
İdam edilişinin 55. yılında darbecilerin Menderes ailesine yaptığı bir ahlaksızca hareketi daha hatırlatma gereği duyduk.
KAPIYA İKİ KAĞIT ASTILAR, CELLADIN PARASINI BİLE AİLEYE ÖDETTİLER
Menderes idam edildikten bir gün sonra, evinin kapısına iki kağıt asılmıştı. Kağıtlardan birinde Menderes'in neden asıldığı açıklanırken, diğerinde ise cellada ödenen para miktarı yazılıydı. Aile, cellada verilen parayı devlete ödemişti.
TÜRK SİYASİ TARİHİNDEKİ EN YÜKSEK OY ORANI
Menderes başkanlığındaki DP, 2 Mayıs 1954 tarihinde yapılan seçimlerde de büyük bir zafer kazandı. Oyların yüzde 57,6'sını alarak iktidarını tek başına devam ettirdi. Bu, Türkiye tarihinde demokratik bir seçimde bir siyasi parti tarafından ulaşılan en yüksek orandı ve bir daha da bu orana ulaşılamadı.
Adnan Menderes'in idam edildiği kara gün: 17 Eylül
DARBE DÖNEMİ
1955'ten sonraki ekonomik daralma ve siyasette yaşanan kamplaşma gerekçeleri 27 Mayıs askeri darbesinin alt yapısını oluşturdu. 27 Mayıs 1960 sabaha karşı saat 4'te radyoda Kurmay Albay Alparslan Türkeş TSK olarak yönetime el koyduklarını belirtti ve askeri darbenin sebeplerini bir radyo bildirisi ile halka duyurdu. Menderes ise 27 Mayıs 1960 günü Kütahya'da Albay Muhsin Batur tarafından gözaltına alınarak Ankara'ya götürüldü. Daha sonra da ve diğer tutuklu DP üyeleri ile Yassıada'da hapsedildi. Darbeci subaylar ise Cemal Gürsel başkanlığında kurulan Milli Birlik Komitesi ve kurucu meclis ile beraber ülke yönetimini devraldı. Menderes ve diğer DP üyeleri ise bulundukları Yassıada'da kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından yargılanmaya başladı. Yapılan oturumlar her gece radyoda Yassıada Saati programında halka duyuruluyordu. 9 Temmuz 1961 tarihinde Anayasa Komisyonu'nun hazırladığı yeni anayasa için yapılan halk oylaması ile yüzde 61,7 oy oranı ile kabul edilerek yürürlüğe girdi.