Afet Bölgesi ilanı ne demek? Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ne anlama geliyor?
Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinin ardından belirlenen iller Genel Hayata Afet Bölgesi ilan edildi. Bu durum, ''Afet Bölgesi ilanı ne anlama geliyor? Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ne demek? Afet Bölgesi olmanın şartları nedir?'' soruları gündeme geldi.
Batı Karadeniz’de etkili olan sel felaketi büyük yıkıma neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sel felaketinin etkisinde olan bölgeleri Afet Bölgesi ilan etti. Peki Afet Bölgesi ilan etmek ne işe yarar? Afet Bölgesi olmanın önemi nedir? Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ne anlama geliyor? İşte Afet Bölgesi ile ilgili tüm detaylar.
AFET BÖLGESİ NE DEMEK?
Karadeniz’de yaşanan sel felaketi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı şehirleri Afet Bölgesi ilan etti. Kararın açıklanmasıyla birlikte akıllara ''Afet Bölgesi ne demek? Afet Bölgesi neden ilan edilir?'' soruları geldi. Afet Bölgesi; deprem, toprak kayması, çığ, sel, yangın, kaya düşmesi, su baskını gibi yüksek hasara neden olan afetlerde bölgede Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmesine denir. Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi Afetler Kanunu'nun 1. maddesi uyarınca hazırlanan yönetmeliğe göre ilan ediliyor. Bir bölgede Afet Bölgesi ilan edilmesi durumunda, bölgede yaşayanlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz veriliyor. Afet Bölgesi ilan edildiğinde bölgede bulunan ordu birlikleri, kendilerinden istenenleri yapmak zorunda oluyor.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ ŞARTLARI NELERDİR?
Afetler Kanunu 1.maddesi yönetmeliğe göre ilan edilen afet bölgesi belirli şartlar sağlandığında ilan ediliyor. Yönetmelikle yaşanmış ya da yaşanması muhtemel felaketlerin, ilgili yerin genel hayatına etkili olup olmadığının belirlenmesi için gereken kriterler gerekiyor. Böylece kaç nüfuslu yerleşimde, kaç binanın yıkılması ya da oturulamayacak kadar zarar görmesi halinde, afetin yerleşimin genel hayatına etkili sayılacağı belirleniyor. Bu durumda; ev sayısı 100’den az olan yerlerde konutların 10’a birinin, nüfusu 50 binden az olan il ve ilçelerde en az 20 binanın, nüfusu 15 binden az olan bölgelerde en az 10 binanın oturulamayacak hale gelmesi gerekiyor. Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilme şartları ise:
- Bölgede meydana gelen afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması,
- Afet bölgesindeki tarım ürünlerinden en az üçte birinin zarar görmüş olması,
- Büyük ve küçükbaş hayvanın zarar görmesi,
- Bölgede kışların çok şiddetli ve inşaat mevsiminin kısa süreli olması,
- Afet alanındaki yol, su, elektrik, kanalizasyon vs. kullanılamayacak veya çalışamayacak hale gelmesi,
- Ulaşım imkanlarının sınırlı sayıda olması.
KARADENİZ'DE HANGİ İLLER AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ?
Afet Bölgesi ilan etmek için hasarı tespit etmek amacıyla teknik heyetler görev yapıyor. Batı Karadeniz’de yapılan tespitin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kastamonu, Bartın ve Sinop'un "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini açıkladı. Bununla birlikte bu illerde yaşayan ve Karadeniz sel felaketinden etkilenen vatandaşlar Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ayrıcalıklarından yararlanabiliyor. Bir yer Afet Bölgesi ilan edildiğinde Kamu personeline de düzenli bir şekilde yolluk, harcırah ve avans ödemesi yapılıyor. Karadeniz Bölgesi sel felaketinden etkilenen her bir aile, her bir bireyinin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlardan yardım talep edebiliyor. Afet Bölgesi ilan edilmesiyle tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödeniyor, binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildiriliyor. Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.