Ağırlık Nedir? Kütle Nedir? Ağırlıkla Kütle Arasındaki Fark Nedir?
Günümüzde çok sık kullandığımız kütle ve ağırlık kavramları birbirine sıklıkla karıştırılıyor. Bu makalemizde sizler için: "Ağırlık nedir? Kütle nedir? Ağırlıkla kütle arasındaki farklar nelerdir?" terimleri arasındaki farklara ilişkin önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Birbirine çok benzeyen ancak birbirinden farklı iki anlamı olan; "ağırlık" ve "kütle" terimleri çoğu insan tarafından karıştırılmaktadır. Aslında birbirlerini tamamlayan bu iki kavramın arasındaki farkları görmek öyle sanıldığı gibi zor da değildir. Bu iki kavramı birbirinden farklı kılan temel özellik her ikisinin de dış etkenlerden etkileniyor olmasıdır.
Konuyu toparlayacak olursak ağırlık ile kütle terimleri ilk bakışta aynı şeyi çağrıştırıyor gibi görünse de temelde birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Öncelikle ağırlık; bir cismin yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü, kütle de ise, bir cismin değişmeyen madde miktarı olarak tanımlanır.
Yani, kütle aslında skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüğü ifade eder. Kütle ve ağırlık arasındaki başka bir farkta ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle de bu durum değişmemektedir. Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişebilmektedir. Kütleyi ölçmek için kg veya g, kilogram/gram gibi kısaltılmış ifadeler kullanılırız. Ağırlık ölçmek için Newton (N) kullanırız.
Kütle ve ağırlık arasındaki başka bir önemli fark ise kütle, bir cisimdeki madde miktarını ifade etmektedir. Yani evrenin her yerinde, her bölgede aynı kalır ve herhangi bir değişiklik göstermez. Fakat ağırlık farklıdır. Yani ağırlık, yerçekiminin kütle üzerindeki etkisini ifade ettiği için kesinlikle sabit kalmaz. Ağırlık bulunduğu gezegenin yerçekimi kuvvetinden dolayı farklılıklar gösterir.
Konuyu örnekle açıklayacak olursak:
Herhangi bir cismin ağırlığını yaylı bir el kantarıyla ölçüp daha sonra kapladığı alanı yani kütlesini hemen hesaplayabiliriz.
Dünyada 60 Newton olan bir cisim Mars gezegeninde 10 Newton gelecektir. Burada görüldüğü üzere değişen şey ağırlıktır. Mars ve Dünyanın yerçekimi farklı olduğu için her cismin ağırlığı değişken olacaktır. Ancak şu bilgi unutulmamalıdır kütle ile ağırlık doğru orantılıdır. Kütle arttıkça ağırlıkta artacaktır.
Ağırlıkla Kütle Arasındaki Farklar
- Kütle madde miktarıdır. Ağırlık maddeye etki eden yerçekimi kuvvetidir.
- Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Ağırlık dinamometre ile ölçülür.
- Kütle her yerde aynıdır, değişmez. Ağırlık bulunan yere göre değişir.
- Kütle “m” simgesi ile gösterilir, ağırlık “G” simgesi ile gösterilir.
- Kütlenin birimi “kg” dir. Ağırlığın “newton” dur.
- Bir maddenin kütlesi uzayda sıfır olmaz, ancak ağırlığı sıfır olur.
- Kütle skaler (sayısal) bir büyüklüktür. Ağırlık vektörel (hem sayısal hem de yönlü) büyüklüktür.