Tgrt Haber

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Gül, 'Başvurunun reddedilmesi gerekirdi'

30 May 2014 13:36 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Gül, 'Başvurunun reddedilmesi gerekirdi'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Gül, 'Anayasa Mahkemesinin Mansur Yavaş’ın yaptığı başvuruyu reddetmesi, dosyanın kapağını açmadan iade etmesi gerekirdi' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 79. maddesine göre, seçimlerle ilgili karar alma yetkisinin Yüksek Seçim Kurulunda olduğunu belirterek, "Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru uygulamasını, amacı dışında işleterek, eski köye yeni adet getiriyor" değerlendirmesinde bulundu. Eski Türkiye alışkanlıklarını geride bırakmak gerektiğini söyleyen Gül, Türkiye'nin, 367 krizlerini, zorlama hukuki yorumları geride bırakarak bugünlere geldiğini ifade etti. Türkiye'yi germeye kimsenin hakkı bulunmadığını dile getiren Gül, şunları kaydetti:
"Anayasa Mahkemesinin, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın yaptığı başvuruyu reddetmesi, dosyanın kapağını açmadan iade etmesi gerekirdi. Çünkü Anayasa’ya göre seçimlerle ilgili tüm iş ve işlemlerde tek yetkili kurum Yüksek Seçim Kuruludur. Anayasa Mahkemesi, bu başvurunun reddi yönünde karar vermezse kendini inkar eder. Anayasa Mahkemesinin Anayasa'nın açık hükmünü görmezden gelerek bu başvuru hakkında işlem yapması tuzun da koktuğu anlamına gelir. Mahkemenin, bu konuyla ilgili ara karar vermesinin, süreci zamana yaymasının anlamı yok. Hukuki bir yanı yok. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya göre çok açık biçimde Yüksek Seçim Kuruluna ait yetkiye müdahale ediyor. Anayasa'yı çiğniyor."
Anayasa'nın 79'uncu maddesindeki, "Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz" hükmünü hatırlatan Gül, Anayasa Mahkemesinin, son dönemde aldığı bazı kararlarla hukuki denetim görevini açık şekilde aştığını ifade eti. Gül, Yüksek Mahkeme'nin Twitter ile ilgili kararını da eleştirdi.
Gül, "Anayasa Mahkemesi yine dün, suç unsuru taşıyan videolara karşı alınan yargı kararlarına rağmen bu videoları yayınlamayı sürdüren Youtube’a karşı Türk yargısının aldığı kararı kaldıran bir adım attı. Anayasa Mahkemesi, bu adımlarıyla kendisini yasama ve yürütmenin yerine koyuyor. Hukuki denetim yetkisini aşarak yerindelik denetimi yapıyor" ifadelerini kullandı. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...