AK Parti'de köklü değişim
AK Parti'de kongre sonrası üç koldan seçim seferberliği başladı. Başbakan Davutoğlu dün kurmaylarıyla bir araya gelerek 1 Kasım'a kadar izlenecek yol haritasını oluşturdu. 7 Haziran'daki listeye köklü değişim geliyor.
Başbakan Davutoğlu, aralarında yeni kurmayların da olduğu isimlerle dün AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya gelerek, seçim çalışmalarını başlattı. Kongre ile seçim startını veren Davutoğlu, hafta içinde devam edecek olan çalışmalarla, aday listesine son şeklini verecek. Davuoğlu başkanlığında kurmaylardan oluşan Üst Komisyon, dün AK Parti Genel Merkezi'nde toplanarak listelere son şeklini vermek için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, 7 Haziran'daki listelerde önemli değişiklikler olacak.
ÖNEMLİ İSİMLER DÖNÜYOR
Üç dönem kuralının parti kongrede esnetilmesinin ardından 7 Haziran'daki seçimlerde listelerde yer alamayan tecrübeli isimler aday yapılacak. Bekir Bozdağ'dan Binali Yıldırım'a, Faruk Çelik'ten Mevlüt Çavuşoğlu'na, Nurettin Canikli'den Cemil Çiçek'e, Recep Akdağ'dan Bülent Gedikli'ye, Ömer Çelik'ten Hayati Yazıcı'ya kadar isimlerin listeye konulması bekleniyor. Aynı şekilde, 7 Haziran sonrası üçüncü dönemine giren Cevdet Yılmaz'dan Mehmet Müezzinoğlu'na, İdris Güllüce'den Veysel Eroğlu'na kadar partinin etkili isimleri listelerde olacak. Bu kapsamda, üç dönem kuralından muaf olacak 50 civarında ismin listelere girmesi bekleniyor.
DOĞU’YA ÖZEL HASSASİYET
Çalışmalar kapsamında Doğu ve Güneydoğu'daki listeler tek tek güncelleniyor. Sadece 1 milletvekilinin çıkarıldığı Diyarbakır'da Mehdi Eker'den Galip Ensarioğlu'na, Abdurrahman Kurt'tan Haşim Haşimi'ye kadar isimlerin listede yer alması bekleniyor. 7 Haziran seçimlerinin çok kapsamlı analizini yapan parti yönetimi, özellikle küçük oy farklarıyla milletvekilliğinin kaybedildiği illerle birlikte, daha önceki seçimlere göre oyların azaldığı yerlerde stratejik değişiklikler yapacak. Son seçimde; Samsun, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Kastamonu, Balıkesir, Burdur, İstanbul 3. Bölge, Kayseri, Kahramanmaraş'ta AK Parti küçük oy farklarıyla birer milletvekilliği kaybetti. Erzincan, Ordu, Sivas, Aydın, Denizli, Eskişehir, Ankara 2. Bölge, İstanbul 1. Bölge, İstanbul 2. Bölge de bu kapsamda değerlendiriliyor. Diyarbakır, Ağrı, Van gibi illerde daha fazla vekillik kazanılabileceği değerlendiriliyor.
A Takımı göreve başlıyor
Yeniden belirlenen AK Parti MYK'sında yer alan genel başkan yardımcıları, dün görevi seleflerinden devralmaya başladı. Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Naci Ağbal, görevini Mehmet Muş'tan devraldı. Ağbal, "İnşallah Türkiye'de hem ekonomi hem siyasette güzel günler bizi bekliyor" dedi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımclığı görevini Abdulhamit Gül'den devralan Mehmet Özhaseki de "Böyle bir bilinçle bundan sonra da hareket edeceğiz” diye konuştu. Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımclığı görevini Mustafa Şentop'tan devralan Bekir Bozdağ da, bugüne kadarki çalışmalarından ötürü Şentop'a teşekkür etti.
Dar gelirliye müjde olacak
Parti yönetiminin yürüttüğü çalışmalardan biri de "seçim manifestosu". Üniversite mezunu gençlere iş buluncaya kadar maaş verilmesi, her evde bir sigortalının olması, kredi çeken yaşlıların ödeme işlemlerinin kolaylaştırılması, gençlere belli kıstaslarla ücretsiz internet sağlanması, kariyer merkezleri oluşturulması, 2016 için 6+5 zam verilen memurların enflasyona ezdirilmemesi gibi unsurlar manifestoya yansıtılacak. Başbakan Davutoğlu, 21 Eylül'de Ankara'da yapılacak dev bir organizasyonla hem manifestoyu açıklayacak hem de milletvekili adaylarını kamuoyuna tanıtacak.
Anketler de masada
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki ekip, il il yapılan kamuoyu araştırmalarından kanaat önderlerinin değerlendirmelerine, teşkilat temayülünden yapılan mülakatlara kadar çeşitli kıstasları göz önünde bulundurarak listeleri şekillendirecek. Listelerin 18 Eylül Cuma günü akşamüstü YSK'ya verilmesi planlanıyor. 7 Haziran seçimlerindeki milletvekili aday listesi bazı illerde parti tabanının isteği yönünde olmadığı gerekçesiyle tam olarak kabul görmemişti.