Akdeniz Ateşi Hastalığı Ölümcülmüdür? Akdeniz Ateşi Taşıyıcısı Bulaşıcı mı?
Akdeniz ateşi, genetik bir hastalıktır. Anadolu’da yaşayan insanlarda daha çok görülür. Akdeniz Ateşi belirtileri nelerdir? Akdeniz ateşi taşıyıcısı bulaşıcı mı? Tedavisi var mı?
Akdeniz ateşi, ailesel bir hastalıktır. Anadolu’da yaşayan insanlarda daha çok görülür. Bu hastalık sık sık ateşlenmeye, karın ağrısına, akciğer ağrısına veya eklem ağrılarına, hatta tahriş ve yaralanma gibi durumlarda vücudun verdiği tepki olan iltihaba bile sebep olmaktadır. Ailevi Akdeniz ateşi olan bu hastalık çocukken daha çok meydana çıkmaktadır. Günümüz ilerleyen teknolojisinde hala tam olarak bir tedavi yöntemi bulunmamıştır.
Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir ?
- Çok uzun vakitler geçmeksizin, sık sık ateşlenmek ve bu ateşin 40 dereceye kadar çıkması en büyük belirtisidir. Birkaç gün içinde ateş etkisini azaltmaya başlar ve düşer.
- Karın ağrısı
- Ayak bileklerinde ve dizlerde şişme
- Kabızlık ve hemen sonrasında ishal
- Ciltte kırmızı cilt döküntüleri
- Kas ağrısı
- Baldırlarda ağrı
- Testis torbasında hassasiyet ve şişlik
Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı, arada bir kendini göstererek tekrarlayan bu hastalık insanın hayat kalitesini düşürecektir. Bu hastalıkta belirtiler kendini göstermeksizin ani olarak başlar. 1-3 gün arasında sürer. Genel olarak belli bir zaman yoktur. Ne zaman başlayacağı belli olmaz. Bazı dönemler bu hastalığı tetikleyebilir. Örnek olarak regl dönemleri veya stresli bir zaman dilimi yaşamak vb. gibi…
Akdeniz Ateşi (FMF Hastalığı) Neden Olur?
Akdeniz ateşi bulaşıcı bir hastalık değildir. Genellikle aileden kalıtsaldır. Birinci, ikinci veya üçüncü kuşakta bu hastalık varsa veya bireyler taşıyıcı ise o zaman sizde olabilir veya aday olabilirsiniz. MEFV geni normalin dışında bir durum yaşadığında, karın bölgesindeki organların, akciğerin veya testislerin üzerinde bulunan zarda hasar meydana gelir. Vücut buradaki bozukluğa tepki olarak bu bölgelerden birinde iltihap olarak kendini belli eder. İltihaplanan bölgelerden ateş ve ağrı baş gösterir.
Akdeniz ateşi fiziksel muayene ile başlayarak teşhis konulmaya başlansa da dışardan muayene ile tam olarak anlaşılmamaktadır. Detaylı bir kan ölçümü ile özellikle de tam olarak ateşlenme sırasında alınacak bir kan ile yapılan ölçümde iltihabın şiddetini ölçmek mümkündür.
Bu hastalık ölümcül bir hastalık olmamasına rağmen teşhisi konulmamış ve tedaviye başlanmamış hastalarda ve ilaçlarının dozunu kendisine göre bildirildiği gibi kullanmayan hastalarda, lifli proteinin organda veya organlarda hücrenin dışında birikmesi ile meydana gelebilecek ölümcül durumlar olabilir.