Tgrt Haber

İŞKUR'un tarihi belgesi ortaya çıktı: Almanya'ya giden işçilere tavsiyeler şaşırttı

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
06 May 2022 18:44 - Güncelleme : 06 May 2022 19:00
İŞKUR'un Almanya'ya giden işçilere verdiği 70 yıllık tavsiye ortaya çıktı.

Türkiye'den Almanya'ya 1960 yıllarında giden binlerce ''misafir işçi'' hakkında bilinmeyen bir gizem daha ortaya çıktı. İşçilerin takibini yapan İŞKUR gidenlere hayatları boyunca unutamayacağı ve yıllar sonra ortaya çıkınca duygulandıran bir belge bıraktı. İşçilere Almanya'da uyması işçin tavsiyeler veren İŞKUR ''Kışkırtıcılara sırtını çevir'' maddesiyle dikkat çekti. İşte o belge....

İŞKUR'un Almanya'ya giden işçilere verdiği 70 yıllık tavsiye ortaya çıktı.

İŞKUR’un Almanya’ya giden işçilere verdiği tavsiyeler görenleri şaşırttı hem duygulandırdı.1960 yıllarda Türkiye'den Almanya'ya büyük bir işçi akını yaşandı. İş bulma ümidiyle soluğu Tophane’deki müracaat bürosunun alan işçilerin dişlerine kadar varan sağlık kontrolleri yapılıyor ve izin hakkını alanlar hazırlıklara başlıyordu. O zamana dair ortaya çıkan belgeler okuyanları hayrete düşürmeye devam ediyor. Yolculuğa başladıkları andan itibaren takiplerini yapan İŞKUR ‘misafir işçi’ statüsü alanlara verdiği tavsiyeler dikkat çekti.

ALMANYA’YA GİDEN İŞÇİLERE ÇARPICI TAVSİYELER

İŞKUR tarafından Almanya’da çalışacak her işçi için hazırlanan listede yer alan maddeler arasında ''Para biriktireceğim diye gerektiğinden aşağı bir şekilde yaşama'' dikkat çekti. İşte o tavsiyeler:

ONURLU OL

Para biriktireceğim diye gerektiğinden aşağı bir şekilde yaşama. Kimseden öteberi isteme. Muhtaç olsan bile belli etme Kendini başkalarına acındırma. Parayla olacak işleri parasız yapmaya kalkışma. Cimrilik etme. Kışkırtıcılara sırtını çevir.

ZEKANI İYİ KULLAN

İşi çabuk öğren ve en İyi şekilde yap. Bilmediğini sormaktan çekinme. Dikkatsizlik edip işinde malzeme zayiatına sebep olma. Tembellik etme. Verilen işi tam zamanında noksansız bitir. Boş ver diyene uyma. İşyerinde idarecilere, ustalara saygı göster.

İŞKUR'un tarihi belgesi ortaya çıktı: Almanya'ya giden işçilere tavsiyeler şaşırttı

SAĞLIĞINI KORU

Kendine iyi bak. Sarhoş olma. Uyku saatinde uyu. Uçkuruna sahip ol.

BAYRAĞINI DÜŞÜN

Yabancı ilde yapacağın iyi iş de kötü iş de şahsına yüklenmez. Türklüğe ait olur. Bayrağının şerefini hatırından çıkarma. Rengini atalarının dökülen kanından aldığını unutma. Dinden imandan ayrılma.

YOLUN VE BAHTIN AÇIK OLSUN!

ALMANYA'YA KAÇ TÜRK İŞÇİ GİTTİ?

Almaya’da 1960 yıllarında 487 bin işçi ihtiyacı vardı. Türkiye’de yaşayan binlerce kişi Avrupa’da oluşan iş imkanını değerlendirmek için hazırlıklara başladı. 27 Kasım 1961’de 55 kişilik ilk Türk işçi kafilesi Almanya’ya ulaştı. 1961-1973 yılları arasında Türkiye’den toplam 2,6 milyon kişi Almanya’da çalışmak için başvuru yaptı, kabul edilenlerin toplam sayısı 867 bin civarındaydı. Başlangıçta bir sözleşmeli işçi göçü olarak başlayan süreç, 1970’lerde geride kalanların (çocuklar, eşler ve anne-babalar) Almanya’ya göçü ile devam etti. Günümüzde Almanya’da 3-3,5 milyon civarında Türk vatandaşı yaşıyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...