Tgrt Haber

Altın Fiyatları 25 Haziran 2014 (Altın Fiyatı) Çarşamba

25 Haziran 2014 11:13 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:46
Altın Fiyatları 25 Haziran 2014 (Altın Fiyatı) Çarşamba

Altın Fiyatları 25 Haziran 2014 (Altın Fiyatı) Çarşamba Günlük Altın Fiyatları, Güncel altın fiyatı, Çeyrek altın fiyatları, 25 Haziran altın fiyatları, Kapalı çarşı altın fiyatları, 25.06.2014 Altının gram fiyatı nedir, Yarım altın fiyatı, Tam altın ne kadar oldu?

Altın Fiyatları 25 Haziran 2014 (Altın Fiyatı) Çarşamba Günlük Altın Fiyatları, Güncel altın fiyatı, Çeyrek altın fiyatları, 25 Haziran altın fiyatları, Kapalı çarşı altın fiyatları, 25.06.2014 Altının gram fiyatı nedir, Yarım altın fiyatı, Tam altın ne kadar oldu? Altın fiyatlarında son durum nedir?

Günlük ve Güncel olarak Altına ait gram ve çeyrek altın fiyatlarına haberin devamından ulaşabilirsiniz.

25 Haziran 2014 Çarşamba gününe ait güncel altın fiyatı ne kadar oldu?

İŞTE AYRINTILAR

Piyasalar da altının gram fiyatı 90,5773 TL olarak geçmektedir.

 

Piyasalar da altının çeyrek altın fiyatı 144,6760 TL olarak geçmektedir.

 

Piyasalar da altının yarım fiyatı 288,4478 TL olarak geçmektedir.

 

Piyasalar da altının tam fiyatı 578,7040 TL olarak geçmektedir.

 

Bugüne ait günlük dolar kuru ise 2,1444 TL olarak bilinmektedir.

 

Günün euro kuru da 2,9194 TL olarak geçmektedir...

 

ALTIN NEDİR?

Altın, kimyada Au (Latince Aurum dan(ışıldayan-parlayan)) sembolü ile gösterilen yumuşak, parlak sarı renkte kimyasal bir element. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilkçağlardan beri ilgisini çekmiştir.

 

Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir. Altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli metallerden sayılmıştır.

 

ALTIN ve TARİHÇESİ

Tarihte bilinen kayıtlara göre Mısır hükümdarları zamanında M.Ö. 3200 yıllarında, altın darphanelerde eşit boyda çubuklar halinde çekilerek para olarak kullanıldı. Au Latince Aurum kelimesinden gelmektedir.

 

Peru'da MÖ 2000 yılına ait altın ziynet eşyaları kalıntılarına rastlanmış olup, Amerika kıtasındaki Aztekler ve İnkaların da altına tutkun oldukları bilinmektedir.

 

Altına önem veren eski medeniyetler arasında; Yunanları, İranlıları, Makedonyalıları, Asurluları, Sümerleri ve Lidyalıları saymak yerinde olur.

 

MÖ 550 yıllarında Lidya Kralı Krezos, altını para olarak (sikke) bastırmış ve altının para olarak basılması ile de ticaret artmıştır. Şehirler zenginleşmiş ve dünya yeni bir refah dönemine girmiştir.

 

İskit ve Sarmatların (MÖ 1000) milli kahramanları konu alan altın toka yapımında ileri oldukları bilinmektedir. Dördüncü ve dokuzuncu yüzyıl aralarında ise altın kase, vazo işçiliğinde en güzel örnekleri vermişlerdir. Bu eserlerden bir kısmı New York, Morgan kolleksiyonunda teşhir edilmektedir.

 

Türkler müslümanlığı kabul ettikten sonra altından eşya yapımını azaltmışlardır. Altın eşyayı sadece süs olarak kullanmışlardır.

 

Çıkarılan yerler: Mersin, Antakya, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Bursa, İzmir ve çevresidir. Dünyada ise Yeni Gine’de çıkartılır.

 

ALTIN NASIL BULUNDU?

Altın, dünyanın geniş bir bölümünde düşük konsantrasyonlarda bulunur. Yer küresinin tahminen 0,001 ppm (milyonda bir)ini teşkil eder. Kalaverit (Au2Te4), silvanit (Au2Ag2Te6) ve krennerit (Au8Te6) mineralleri olduğu gibi bakır ve kurşun minerallerinde de eser miktarları bulunabilir. Volkanik kuvarsların içinde, akarsuların kumlu yataklarında toz ve külçe halinde bulunur.

 

2006 sonu itibari ile tarih boyunca çıkarılan altının 158,000 ton olduğu tahmin edilmektedir. Benzer bir görüş National Geographic dergisinin Ocak 2009 sayısında "Tüm tarih boyunca sadece 161.000 ton altın çıkarıldı, bu miktar iki olimpik havuzu doldurmaya ancak yetiyor." yorumu ile yer bulmuştur. Bahsedilen miktardaki altının hacmi kenarları 20,28 metre uzunlukta olan bir kübe eşittir. Eğer onsu 1000$'dan hesaplanırsa kübün değeri yaklaşık 5,2 trilyon dolar olacaktır.

 

ALTIN NASIL ELDE EDİLİR?

Altın cevherleri, “metalik altın ihtiva eden cevherler” ve “bileşikleri halinde altın ihtiva eden cevherler” olarak sınıflandırılır.

 

Metalik altın içeren cevherlerden altın elde etmek için altın içeren küçük kuvars parçaları öğütme değirmenlerinde hamur haline getirilir. Bu hamur içinde altın tanecikleri kolloidal halde dağılır. Buradaki ürün malgama tekniği ile ayrıştırılır. Malgamalanmış hamurun konsantrasyonu arttırılarak çok seyreltik sodyum siyanür çözeltisiyle işlenir. Sodyum siyanür altın ile reaksiyona girerek kompleks bileşik meydana getirir:

 

4 NaAu(CN)2 + 4 NaOH › 4 Au + 8 NaCN + 2 H2O + O2

 

Kompleks bileşikteki altın metalik çinko ile çöktürülür:

 

2 Na + 2 Au(CN)2 + Zn › 2 Au + Na2Zn(CN)4

 

Bu çökeltideki altın ve gümüş dışındaki maddeler, Kal metoduyla alınır. Gümüş de nitrik ve sülfürik asit etkisiyle çözülerek geriye saf altın kalır.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...