Adet görememe olarak tanımlanan Amenore, kadınlarda bir hastalık çeşidi değil semptom olarak bilinir. Amenore kadınlarda, adet kanamasının hiç olmaması veya başladıktan sonra herhangi bir sebeple kesilmesi durumudur ve en yaygın nedeni ise hamilelik olarak değerlendirilir. Bu makalemizde Google'da sıkça araştırılan; "Amenore nedir?, Amenore nedenleri nelerdir?, Amenore belirtileri nelerdir?, Amenore çeşitleri nelerdir?, Primer amenore nedir?, Sekonder amenore nedir?, Adet kanaması, amenore ve menopoz nedir, Amenore tedavi yöntemleri nelerdir" gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız. Sağlıklı günler diliyoruz...
Kadınlarda adet kanamasının hiç olmaması veya adet başladıktan sonra herhangi bir nedenle kesilmesi durumuna amenore denir. Amenorenin (adet görememe veya adet kesilmesi) başka nedenleri arasında üreme organları veya hormon seviyelerini düzenleyen bezlerle ilgili olduğu bilinmektedir. Özellikle gebelik, emzirme veya menopoz gibi doğal nedenler ile birlikte yoğun egzersiz, aşırı zayıflık, fiziksel diğer hastalıklar ve aşırı stres gibi durumlar amenore nedenleri arasında sayılmaktadır.
Tıpta amenore bir hastalık değil semptom olarak kabul edilir. Amenore olmuş kadının normal kilosu muhafaza edilerek, aşırı kilo kaybı veya kilo alımının önüne geçilebilir. Bu rahatsızlığın seyri nedenine ve mevcut tedavisine göre değişim gösterebilir. Uygulanan tedavi yöntemleri arasında: cerrahi müdahale, altta yatan koşulların düzeltilmesi, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, hormon terapileri yer almaktadır.
Kadınlarda yaşanan amenore çeşitleri: Primer (birincil) ve Sekonder (ikincil) olarak tanımlanmıştır.
Çok sık rastlanmayan bir durum olsa da bazı kadınlarda 16 yaşına kadar menstrual döngünün başlamaması primer amenore olarak ifade edilir.
Ergenlik dönemine giren genç kadınlar normal şartlar altında 12 ila 15 yaş aralığında adet görmeye başlar. Bu durumun yaşanmıyor olmasında alta yatan nedenler araştırılıp bulunurak teşhis konulur.
Primer amenore nedenleri arasında:
Menstrual döngünün ergenlik çağında başlaması ve sonradan kesilmesi durumuna ise sekonder (ikincil) amenore denilir.
Bu durumun başlıca nedenleri arasında hamilelik ve emzirme dönemlerinin dışında adet döngüsünün durması normal kabul edilmez. Düzenli adet gören kadınlarda 3 ay adet görülmediğinde, adeti düzensiz ilerleyen kadınlarda ise 6 ay boyunca hiç adet görülmediğinde sekonder amenorenin varlığından bahsedilir.
Primer amenore nedenleri arasında:
gibi durumlar sıralanabilir.
Primer amenore; 16 yaşına kadar hiç adet görmemiş genç kadınlar için öncelikle genetik öykü sorulur ve bir dizi hormonal testler yapılır.
FSH, LH ve TSH hormonlarına bakılır.
Sekonder amenore; adetin kesilmesi durumunda da öncelikle hastanın öyküsü dinlenir.
Daha sonra gebelik testi, tiroit fonksiyon testi, yumurtalık fonksiyon testi ile androjen ve diğer hormon testleri yapılır.
Fizyolojik Amenore: Bu bir hastalık bulgusu olmayıp, fizyolojik nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. Ergenlik öncesinde, ilk adet sonrası 1 yıl, gebelik sırasında, emzirme döneminde, menopoz sonrasında görülen amenorelerdir.
Yalancı Amenore: Menstruasyonun olmasına rağmen rahimdeki kanamanın bir tıkanıklık nedeniyle dışarı akamamasına kriptomenore veya yalancı amenore denir.
Hipotalamik Amenore: Aşırı kilo kaybı, duygusal veya fiziksel stres, sıkı egzersiz, şiddetli hastalık hipotalamusu etkileyebilir.
Amenore tedavisi üç şekilde yapılabilir.
Bunlar:
olarak sıralanabilir.
İlaç Tedavisinde:
kullanılabilir.
Ameliyat ile tedavide:
Amenore bitkisel veya doğal tedavide:
Emmenagog (adet görmeyi teşvik eden ilaçlar) etkili bitkiler, pelvik bölgedeki kan akışını uyararak adet görmeyi teşvik edebilir. Akdiken, civanperçemi, çarkıfelek, kekik, mazı, meyankökü, ökseotu, pelin otu yüzyıllar boyunca bu şekilde kullanılmış olsa da, klinik araştırmalarla henüz kanıtlanmamıştır. Diğer taraftan; maydanoz, adaçayı, dereotu, nane, biberiye, melisa, çörek otu, aslanpençesi adet söktürücü olarak başvurulan doğal seçenekler arasında yer alır.