Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir? Ani Beşik Ölümü Nedir?
Ani bebek ölümü sendromu veya ani beşik ölümü yenidoğan bebeklerde 1 ila 12 ay boyunca herhangi bir hastalık ve fiziksel bir sebep olmasa da görülebiliyor. Bu haberimizde tüm anneleri ilgilendiren: "Ani bebek ölümü sendromu nedir?, Ani beşik ölümü nedir?, Ani bebek ölümü sendromu ne zaman?, Bebekler uyurken boğulur mu?, Bebekler ne zamana kadar yan yatırılmalı?, Ani bebe ölümü sendromu veya Ani beşik sendromunu önlemek için neler yapılabilir?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız...
Ani bebek ölümü sendromu bir yaşının altındaki bebeklerde görülür. Bir nedeni bulunamayan ve yapılan araştırmalarda anormal bir durumun görülmediği bebek ölümlerini tanımlar. Ani bebek ölümü sendromu en sık 2-4 aylık yeni doğan bebeklerde görülür ve yaş ilerledikçe görülme oranı azalır.
Ani bebek ölümü sendromuna meydan verebilecek risk faktörü olarak kabul edilen nedenler şöyledir:
- Bebeğin yüzüstü yatması
- Bebeğin anne babasıyla aynı yatakta yatması
- Bebeğin yumuşak yüzeyde yatması
- Hamilelikte sigara kullanımı
- Prematürelik ve/veya düşük doğum ağırlığı
- Erkek cinsiyet
- Bebeği aşırı giydirme veya odayı aşırı ısıtma
Normal durumlarda, uykuduğu zaman bebeğin yüzü yumuşak bir yüzeyle örtüldüğünde bebeğin oksijensiz kalması sonucu uyanması ve başını çevirerek düzenli nefes almaya devam etmesi beklenir. Fakat bazı bebeklerde bu durum beklendiği gibi olmaz ve bebek ölümü gerçekleşebilir.
“Ani bebek ölümü sendromu” riskine karşı alınabilecek bazı önlemler şöyledir.
1. Bebek uyurken sırt üstü yatırılmalıdır.
Bebekler uyurken yan veya tercihen sırtüstü yatırmalıdır. Aileler sırtüstü yatış pozisyonu nedeniyle bebeğin kusması halinde kusmuğunun akciğerlere kaçacağı korkusu yaşayabilir; ancak araştırmalarda böyle bir artış görülmediği ortaya çıkmıştır. Bebekleri yüzüstü yatırmak uyanıkken ve ebeveyinleri yanındayken olabilir. Böylece hem bebeğin omuzları kuvvetlenir hem de sürekli sırt üstü yatmaya bağlı baş arkasında düzleşme olması ihtimali engellenmiş olur.
2. Bebek sert yatakta yatırılmalıdır.
Bebekleri yorgan veya kuzu postu, yumuşak yatak, yastık, su yatağı gibi yerlerde yatırmamalı, bebek battaniye ile örtülecekse, gece battaniyenin bebeğin yüzünü kapamasını önlemelidir. Bunun için, battaniyeyi göğüs seviyesinde bırakmalı ve uçlarını çarşafla birlikte yatağın altına doğru kıvırmak gerekir. Bebeklerin ebeveynleri ile birlikte aynı yatakta yatmaları riskli ve yanlıştır.
3. Annenin sigara kullanmaması gereklidir.
Ani bebek ölümü sendromu ile ilgili yapılan araştırmalar; hamilelikte ve doğum sonrasında sigara kullanımının riski arttırdığını ortaya koymaktadır.
4. Aşın ısınmanın önlenmesi gereklidir.
Kış aylarında daha sık görülen ani bebek ölümü sendromunda, özellikle çok giydirilen, yüzüstü yatan ve battaniye ile örtülen bebekler risk altındadır.
5. Prematüre ve/veya düşük doğum ağırlığı olan bebeklerde Apne monitörleri kullanılabilir.
Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ve prematürelerde sendrom riski daha fazladır. Bebek ne kadar erken doğduysa ve ne kadar küçükse risk o kadar yüksektir. Bazı prematürelerde solunum duraklaması (apne) ve kalp hızında yavaşlama (bradikardi) görülebilir. Bu bebekler eve taburcu edilirken apne monitörü verilmesi uygundur; ancak bu durumun dahi ani bebek ölümü sendromu sıklığını azaltmadığı iddia edilmektedir.
Nedeni tam olarak anlaşılamayan ani bebek ölümüz sendromu riski, alınabilecek basit önlemlerle azaltılabilir. Bu durumun sıklığının azaltılmasında ebeveynlerin de eğitimi çok önemlidir.
Sağlıklı günler diliyoruz...