Anti HBs nedir, Anti HBS Pozitif veya Anti HBs Negatif olması neyi gösterir
Anti HBs nedir? hepatit B virüsüne karşı direnç gösteren, laboratuvarda oluşturulmuş bir testtir. Anti HBS Pozitif olması veya Anti HBs Negatif olması neyi gösterir
Anti HBs nedir? hepatit B virüsüne karşı direnç gösteren, laboratuvarda oluşturulmuş bir testtir. Bu test sonucu Anti HBS Pozitif olması veya Anti HBs Negatif olması ile birinin daha önceden hepatit B hastalığı geçirip geçirmediğini veya hepatit B aşısı olup olmadığı belirlenir. Bağışıklık sistemi vücuda giren hepatit B virüsünü ortadan kaldırmaya çalışır. Bağışıklık sistemi bu şekilde savaşırken virüsün yüzeyinde bulunan proteine karşı antikorlar üretir. Bu antikorların adı anti HBs’dir. Virüs temizleme konusunda bağışıklık sistemine yardımcı olurlar ve bunların ölçümler, yapılır. Bu antikorların ölçümleri bize bazı bilgiler verir.
Anti HBs diğer adıyla hepatit B virüsü antikoru değerleri;
- Aşısız kişilerde 5ml den az ve negatiftir.
- Aşısı olanlarda 12 ml pozitiftir.
- 5-12 arasındaki değerler belirsiz kabul edilir. Böyle belirsiz sayılan değerler çıkmasınınsebebi aşının tek dozunu yaptırıp kalanını yaptırmamaktır.
Aşının tutup tutmadığını kontrol etmek için anti HBs testi yapılır. Bağışıklık ne durumda bu kontrol edilir.
Bazıları da ölçüm sonuçlarında 100-1000 gibi çok yüksek rakamlar görüldüğünde bu o kişinin bağışıklığının olduğuna işaret eder.
Anti HBS Pozitif olduğu zaman;
Hepatit B’ye karşı direnç var demektir.
Aşı yaptırmamış kişilerde 5 ml den daha yüksek olması pozitif olması anlamına gelir. Bu da şu anlama gelir ki bu değerlere sahip bir kişi hepatit B enfeksiyonu geçirmiştir ama iyileşmiştir.
Aşı yaptırmış kişilerde pozitif çıkması normal bir durumdur. Eğer negatif olursa bu aşının tutmadığını gösterir. 12 ml veya üzerindeki ölçüm için pozitif sayılır.
Anti HBs Negatif Olduğu zaman;
Hepatit B’ye karşı direnç olmadığını gösterir. Bu tablo, genellikle aşı yaptırmamış kişilerde görülür ve normal kabul edilir. Bu ölçümde hepatit B enfeksiyonu olmadığı anlamına gelmez. Kronik hepatit B geçirenlerde veya Akut durumlarda veyahut da taşıyıcılarda da bu durum negatif çıkmaktadır.
Hepatit B taramasının tavsiye edildiği gruplar;
- Diyaliz hastaları
- Birden çok cinsel partneri olanlar
- Damardan uyuşturucu madde kullananlar
- Hepatit B’li anneden doğan bebekler
- Uzun süre bir bakım evinde kalan kişiler ve ya kalma ihtimali olan kişiler
- Düzenli olarak kan ve kan ürünleri taktıranlar
- Direkt olarak kan ürünleri ile temas halinde olanlar
- Sağlık çalışanları