Araba nasıl kullanılır Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılır
Otomatik vites araba kullanmak için öncelikle arabaya binin ve kemerinizi takın. Ardından koltukları ve aynaları iki pedala da abasabileceğiniz gibi ayarlayın.
Otomatik vites araba kullanmak için öncelikle arabaya binin ve kemerinizi takın. Ardından koltukları ve aynaları iki pedala da abasabileceğiniz gibi ayarlayın.
Otomatik arabalarda iki pedal vardır. Bunların sağdaki Gaz, soldaki Frendir. Bu iki pedala da sağ ayağınızla basmanız gerekir. Eğer düz vites bir arabadan sonra otomatik vites bir araba kullanıyorsanız sol ayağınızı vücudunuzun aştına toplayarak yarım bağdaş kurabilirsiniz. Bunu diğer ayağınızı yanlışlıkla frene basmamak için bu şekilde yapabilirsiniz. Bu şekilde refleks olarak da sol ayağınızı kullanma ihtimaliniz kalmamaktadır.
Arabayı çalıştırmadan önce sağ ayağınızla soldaki pedala yani Frene basın. Bu şekilde basılı iken arabayı çalıştırın. Frene basmadan park modundan vitesi başka modada alamazsınız.
Otomatik arabalarda P ile gösterilen Park halinde bırakma vitesidir. R ile gösterilen Geri anlamına gelmektedir. D ile gösterilen mod Drive yani araç kullanma modudur. N modu boş vites demektir.
Vitesi frene basarak, el frenini indirelim ve vitesi, P modundan D moduna alarak sağ ayağımızı gaza dokunduralım. Araç gitmeye başlayacaktır.
Otomatik vites araba yokuşta nasıl kullanılır
otomatik arabalarda genellikle yokuş destek düğmesi vardır. Yokuşta buna bastığınızda aracın kaymasını önler, aracı yokuşta bazı araçalr birkaç saniye bazı araçlar ise saatlerce tutar.
İlk kez otomatik vites Kullanımı
İlk kez otomatik vites araç kullanacaklar sol ayağını altına toplasın. Sadece sağ ayağı ile iki pedala bassın. Buna dikkat etmek oldukça önemlidir. Aksi taktirde sol ayağı debriyaj diye kullanır ve frene basarsak kaza riski olacaktır.
Bununa birlikte otomatik vites arabaların frene basmadan kontak çalıştırmayacağı veya vitesin yerinden oynamayıp değiştirilemeyeceği bilinmektedir.
Otomatik vites araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Sadece sağ ayağı kullanmak.
Sol ayağı otomatik vites arabalarda hiç kullanmamak.
Otomatik vites arabalarda sadece iki pedal olduğunu unutmamak.
Frene basmadan aracın kontağını çeviremeyeceğinizi unutmamak.
Frene basmadan aracın viteslerini değiştiremeyeceğinizi unutmamak.
Yokuş destek butonu olduğunu unutmamak ve gerektiğinde bu butonu kullanmak.
Aracın hızını arttırmak için, arabaların kısa yollarından biri gaza yüklenip hızlıca ayağı çekmek ve ardından tekrar gaza orta miktarda basmak, aracın vitesini yükseltmek anlamına gelir. Bunu yaptığınızda otomatik vistes arabalarda hız artar.
Otomatik vites araba nasıl park edilir
Otomatik vites arabalarda genellikle park sensörleri vardır. Bunların kimisi kameralı kimisi ise sadece sesli uyarılıdır. Bu tip kameralılarda zaten kamera size park edeceğiniz alanı, diğer araçlara olan mesafenizi ve kaldırım, duba gibi dikkat edilmesi gereken detayları gösterecektir. Burada size kalan hafif gaza dokunarak direksiyona iyi bir şekilde hakim olmak ve aracı park etmektir.
Eğer aracınızda sadece sesli park sensörü var ise o zaman da çarpma ihtimaliniz olan tüm tehlikelere yaklaştıkça sensörün sesi artacaktır.
Otomatik vites harfleri
P (park) : araç tam olarak durduktan sonra park edip bu şekilde bekletmek için vites kolunu bu işarete getirmeniz gerekmektedir.
R (reverse / geri): aracı geri geri sürmek için araç tamamen durduktan sonra bu vitese getirmeniz gerekmektedir. Ardından kontrollü bir şekilde aracı geri geri sürebilirsiniz.
N (neutral / boş): aracınızı örneğin lambalarda boşa almak için kullanabilirsiniz. Vitesi boşa almak anlamında kullanılır. Hiçbir pedala basmadan ve araçta bekeleme yapacağınız zaman kullanabileceğiniz vitestir.
D (drive / sürmek): aracınızı ileriye doğru sürmek ve hareket ettirmek için en çok kullanacağınız viteslerden biridir.
S veya O (speed veya Overdrive / hızlı mod): bu vites aracı hızlı moda almak için bazı otomatik araçlarda bulunan moddur.