Tgrt Haber

Araştırmacı yazar Muhammed Serkan Gül; “Pandemi Sürecinde, Kitap Okunma Oranları Arttı”

26 Kasım 2020 10:45 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:50
Araştırmacı yazar Muhammed Serkan Gül; “Pandemi Sürecinde, Kitap Okunma Oranları Arttı”

Araştırmacı yazar Muhammed Serkan Gül, son olarak uygulanan kısıtlamalarda, kitap okuma alışkanlıkları hakkında bilgi verdi; “Geçtiğimiz mart ayından bu zamana kadar, gerek karantinada gerekse dikkatli yaşam stilini yakalasak da, eskiye nazaran koronavirüs salgının en pik yaptığı bir döneme denk geldik.

Ne kadar çok dikkat edilse bile hemen hemen herkesin muhakkak yaşayacağı bir durum oldu. İşyerlerinde çalışanlar, sokaktaki satıcılar, okullar, hastaneler vb. birçok yerlerden virüsün yakalanma oranı oldukça arttı. Bununla ilgili ne kadar çok savaş verilse de devlet büyüklerimizin dedikleri doğrultusunda hareket etmemiz gerekmektedir. Halbuki ilk önce kendimiz ve sevdiklerimiz için kendimizi koruma altına almamız ve kendi güvenli alanımızı oluşturmak zorundayız. Fakat halkımız nedense karantina sürecinden çok sıkıldığı için kendilerini çeşitli avm’lere, eğlence mekanlarına ve tatil beldelerine attı. Bu dönemde bu tarz yerlerde olanların koronavirüs vakasına yakalanma oranı oldukça yükselip, sosyal mesafeli yaşayanlara bile bulaştırma durumunu yükseltti. Şimdilerde tekrardan yasaklar başladı. Bilinçli bazı kesimler evlerinde kalarak hem kendi sağlığını korumaya hem de çevresine bulaştırmamaya özen göstermekte. Evde kalınması cidden sıkıcı gibi gelse de özellikle tam karantinaya girildiğinde evde kitap okuma oranlarının artışı oldukça dikkat çekti. Yapılan araştırmalara göre, evinde kendi sosyal mesafelerini koruyan halkımızda, kitap satışlarının arttığı ve bugüne kadar belki de hiç kitap okumaya fırsat bulamayanlarda bile bir şans elde edildiği gözlemlendiğini bilmekteyiz.”
 
Ayrıca Muhammed Serkan Gül, “Günümüzde gerçekten şakaya alınacak bir durumda olmadığımızı dikkate almamız gerekir. Ve gitgide iyiye gidecekken bu kadar hızlı bir şekilde koronavirüs’ün ivme alması büyük bir tehlike arz etmekte. Tabiiki de halkımızda çok haklı ama sürekli evlerimizde dizi, film izleyerek bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatamayız. Maalesef şuan günümüzde geliştirici ve öğretici programlar yok. Ancak televizyonlarda bulamadığımızı kitaplarda bulabiliriz. Bu zamanlarda kendimizi daha iyi tanıyabilir, geleceğimizi daha sağlam inşa edebileceğimiz adımlar atabiliriz. Hem okuma alışkanlığımız artar hem de kitap seçenekleriyle bir çok konuda kendimizi geliştirebiliriz. Sabret Şükret Seyret ve Yanılgı kitabıma halkımızın ilgisinden dolayı çok teşekkür ederim. İnsanlarımızın böyle bir süreçte kendini yenilemesi, ruhsal ve psikolojik olarak moral kaynağı olarak görmesi benim için büyük bir mutluluk. Unutmayalım ki; okuduğumuz her bir kitap bize bir yol açmakta farklı bir bakış açısı sunmakta. Ve en önemlisi ise kendimizi daha iyi telkin etmemize ve sabır kavramımızın nasıl oluşabileceğini belirlemektedir. Sadece Avrupa’ya nazaran okuma oranımızın düşük olduğunu düşünürken evde kal sloganıyla beraberinde evlerinde kalan vatandaşlarımızda televizyon izlenme oranlarından çok kitap okunma oranlarının artışını görmek ne kadar çok bilinçlendiğimizin ve ilerlediğimizin simgesidir.”  diye ifade etti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...