Terleme, vücudumuzun dış ortamlara uyum sağlaması olarak tanımlanabilir. Ancak aşırı terleme ise bir sağlık problemi olduğu gibi, alta yatan birçok hastalığın da habercisi olabilir. Bu makalemizde "Aşırı terleme nedenleri, Terleme sağlığımız için faydalı mı?, Aşırı terleme neden olur, nasıl geçer?" gibi soruların nedenleri ve çözümü üzerinde bilgiler vermeye çalışacağız...
Çoğumuz sıcak havalarda havalarda terlemeden şikayetçi olmuşuzdur. Oysa terleme normal oranda oluyorsa bu kişinin sağlığı için hem gerekli hem de faydalıdır. Yetişkin bir bireyin yaklaşık olarak bir milyon ter bezi bulunur.
Birçok uzmana göre ise insanoğlu terlemeden her ne kadar şikayetçi olsa vücudumuz için terleme oldukça önemli dir. Terleme ve terleme sonrası terin buharlaşması sonucu, vücut ısı dengesi sağlanmış olur. Ter bezlerinin salgıladığı sıvının sonradan buharlaşması vücudun ısı dengesini korur. Ayrıca vücuttaki, ürik asit, üre, tuz ve diğer zararlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılmış olur. Ter bezleri adeta bir böbrek gibi çalışarak kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?
30 yaş üstü birçok yetişkinde görülen aşırı terleme başka bir hastalığın habercisi olabilir.
Aşırı terlemenin sebepleri arasında;
gibi sağlık sorunları sebep olabilmektedir.
Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Çözümleri
aşırı terleme belirtileri arasında yer alır.
Terlemenin Azalması İçin Neler Yapılabilir?
Terlemenin azalması için doktorların antiperspirant özelliğe sahip deodorantlar kullanılmasını önermektedir.
Sempatik blokan adı verilen ilaçlar stresi azaltarak terleme miktarının azalmasını sağladığı bilinmektedir.
Ter ve Kozmetik Ürünler
Özellikle koku sebebiyle ter kokusundan herkes şikayet eder. Bu yüzden terlemeyi önleyecek kozmetik ürünlerine başvururlar. Fakat bunun sağlık açısından zararlı olduğunu bilmenizi isteriz. Ter kokusundan kurtulmak için, kozmetik kullanmak yerine sık sık banyo yapmak en doğru seçenekler arasında yer alır. Çünkü normal oranda gerçekleşen terleme sağlık açısından faydalıdır.
Özellikle koltuk altında kullanılan terlemeyi önleyen kozmetik ürünler, ter bezlerinin ağzını kapatır ve iltihaplanmalara neden olabilir. Bu sebeple yaz aylarında kozmetik ürünlerin fazla kullanılmaması sağlık açısından önemlidir. Böylece deri gözenekleri de açık tutulacak, ter ile dışarı atılan toksit maddeler, temizlenmeyip bekletilirse, vücuda yeniden emilecek ve sıcak basmasına, huzursuzluğa neden olacaktır.