Aspartat Transaminaz olarak da bilinen AST ve Alanin aminotransferaz (ALT) karaciğer hücrelerinin yok olduğunun belirtilerini gösteren enzimlerdir. Bu enzimler, sadece karaciğer de değil, başka dokularda da bulunurlar. Bu makalemizde “AST Aspartat Aminotransferaz nedir?, ALT Alanin aminotransferaz nedir?, AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?” gibi merak edilen sorularınıza cevaplar verdik. Keyifli okumalar diliyoruz.
Bedenimizde çeşitli dokularında bulunan AST Aminotransferaz enzimi vücudunuzun çalışması için gereken kimyasal reaksiyonları harekete geçiren yardımcı bir proteindir. AST yüksekliği ve düşüklüğüne vücudumuz nasıl tepki verir? Şimdi gelin tek tek incelemeye başlayalım.
AST enzimini normal şartlar altında karaciğerlerimiz üretir. Vücudumuzda karaciğer, beyin, kırmızı kan, kalp, kas, hücrelerinde Aspartat Aminotransferaz en yüksek düzeyde bulunur. Küçük bir miktar AST ise kan dolaşımınızda bulunur. Kanda az da olsa bu enzim fazlalaştığı zaman bir sağlık sorunu var demektir. Normalinden yüksek seviyelere ulaşan değerlikler direk karaciğer hasarı ile ilişkilendirilir.
Normal de AST seviyeleri, hücreler ve dokular zarar gördüğünde artar. Bu sebeple kandaki AST testi, kandaki AST miktarını belirler.
Normal AST aralığı erkeklerde: 10 – 40 birim / L,
kadınlarda: 9 – 32 birim / L’dir.
Genellikle Hepatit gibi karaciğer hastalıklarını kontrol etmek için test isteyen Doktorlar genellikle AST’yi Alanin aminotransferaz ALT ile birlikte ölçerler. Buna göre, anormal ALT sonuçlarının karaciğer hasarı ile ilişkili olması, anormal AST sonuçlarından daha olasıdır. Yani bu şu demektir: AST düzeyleri anormal ve ALT seviyeleri normalse, karaciğerden ziyade kalp rahatsızlığı veya kas probleminden dolayı problem daha olasıdır. AST ve ALT oranının bilinmesi ile karaciğer hastalıklarının teşhisi kolaylaşır.
AST testi aşağıdaki hastalık belirtilerinden dolayı istenir.
AST yüksekliği karaciğer başta olmak üzere bazı organların hasar gördüğünü gösterir. Diğer taraftan, doktorlar karaciğerin toksine maruz kaldığından şüphe ederler. AST testini doktorlar karaciğer enzimlerinin testleriyle birlikte yaparlar.
AST seviyelerinin çok yüksek olma nedenleri:
Doktorunuz ayrıca AST ve ALT seviyelerinizi de karşılaştırabilir. Karaciğer hastalığınız varsa, genellikle ALT seviyeniz AST seviyenizden daha yüksek olacaktır.
AST seviyelerine neden olan bir takım hastalıklar da olabilir.
Bunlar:
Bazı hastaların kullandıkları ilaçlar yüzünden AST testinde “yanlış pozitif” sonuçlar çıkmasına neden olabilir. Bu, karaciğer hasarı olmasa bile testinizin pozitif olduğu anlamına gelir.
Aşağıdaki durumlardan herhangi biri yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir:
AST düşüklüğü sağlıklı bir bedene sahip olduğunuzu gösterir.
AST düşüklüğüne:
gibi durumlar neden olabilir.