Tgrt Haber

Astigmat Nedir?, Astigmat Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

09 Mart 2021 14:16
Astigmat Nedir?, Astigmat Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Göz hastalığı deyince ilk akla gelen astigmat, korneada düzensizlik oluşmasına neden olarak ışınların eşit olarak kırılmamasına yol açar. Bu da kişinin bulanık görmesine sebep olur. Bu haberimizde "Peki astigmat nedir?, Astigmat olup olmadığımı nasıl anlarım?, Astigmatın nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri..." nelerdir gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını vermeye çalışacağız... İşte astigmat hakkında bilmemiz gerekenler...

Astigmat kelime anlamı olarak "noktasızlık" demektir. Yani göze gelen ışınların tek noktada odaklanamaması durumuna astigmat (noktasızlık) denilmektedir. Gözün ön bölümü (kornea) astigmatta elips veya rugby topu şeklinde yer alır. İşte astigmat da bir korneanın iki temel eğrisi olur. Biri yassı diğeri ona 90° daha dik yapıdadır. Bu iki farklı eğri ışığı farklı kuvvette kırdıkları için retinada iki görüntü oluşur. Hafif dereceli astigmatlarda göz nesneye yakınsa yorgunluk şikayeti olur. 1 numara üstündeki astigmatlarda uzakta görülen yatay, dikey çizgilerden biri bulanık görülür. Daha ileri derece astigmat ise dairesel oval şeklinde görülür. Astigmat genellikle doğuştan gelen bir göz kusurudur. Çoğunlukla diğer göz kusurları gibi muayene sonucu ortaya çıkar. Travmalarda göz operasyonları sonrasında astigmat ortaya çıkabilir.

Astigmat Nedir?, Astigmat Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Çocukluk döneminde astigmat önemlidir. Küçük yaşta tedavi edilmezse ileride göz tembelliğine olur. Çocukların bozuk yazması, yürürken veya koşarken sebepsiz yere denge kayıpları yaşayıp düşmesi, karşıya bakarken başının yan olması, çocuğun yazıya, televizyona yan ve kısarak bakması gibi durumlarda çocuklarda astigmat yada benzer rahatsızlıklar olasılığını düşündürür. Ayrıca sık sık arpacık çıkması, kirpik diplerinin iltihaplanması, baş ve göz etrafında ağrılar astigmat şikayetlerinin göstergesidir.

Astigmat Çeşitleri Nelerdir?

Astigmat Nedir?, Astigmat Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

  1. Basit miyop astigmat
  2. Basit hipermetrop astigmat
  3. Bileşik miyop + astigmat
  4. Bileşik hipermetrop + astigmat
  5. Karışık astigmat

Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astigmat Nedir?, Astigmat Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Astigmatın gözlük ve lens ile tedavisi mümkündür. İleri derecede astigmat için günümüzde kornea nakli tedavi seçenekleri arasında yer alır. Lazer tedavisi de yine kolaylığı açısından günümüzde astigmatlı hastalarca tercih edilen bir yöntemdir. Lens tedavisinde ise görmeyi en iyi sağlayacak sert lensler önerilir. Astigmat tedavi edilmezse kendiliğinden de geçmez. Yetişkinlerde astigmat düzelmez fakat belli bir yaştan sonra ilerleme de olmaz. Astigmat 25 yaş üstüne kadar ilerler. Çocukluk yaşlarında astigmat yüksektir ve mutlaka tedavi edilmelidir.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...