Başbakan Erdoğan, 'Emeklilik yaşını 50’ye düşürüyoruz'
Başbakan Erdoğan, “Tüm madencilerimizi ilgilendiren önemli bir düzenleme yapıyoruz. Emeklilik yaşını 55’ten 50’ye düşürüyoruz” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu 30. Genel Kuruluna katıldı. Genel Kurulda konuşma yapan Başbakan Erdoğan, TBMM’de gündeme gelecek tasarı ve tekliflerin yasalaşması ile Türkiye’de çalışanları yakından ilgilendiren bazı düzenlemelerin hayata geçirileceğini belirterek şunları söyledi:
“Soma’da maden kazasında etkilenen madencilerimiz, şehitlerimiz ve yakınlarımız için hazırladığımız bir kanun tasarısıyla önemli düzenlemeler yapıyoruz. Soma’daki şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Sigortalı bir işçi hayatını kaybettiğinde yakınlarına maaş bağlanıyordu. Ancak bunun için belli bir süre çalışmış olması gerekiyor. Soma’da 67 şehidimizin ailesi maalesef şartları karşılamadığı için maaş hakkından yararlanamıyor. Kanunda bir değişiklik yapıyoruz. Bir gün sigortalı çalışmış olsa dahi vefat eden madencilerimizin yakınlarına bu maaş hakkını getiriyoruz. Vefat etmiş madencilerimizin prim borçlarını da siliyoruz. Şehitlerimizin yakınlarından muhtaçlık şartını kaldırıyoruz. Soma’da elim kazanın meydana geldiği madende çalışan işçi kardeşlerimize madenin kapalı olduğu dönem için iş veren tarafından maaş ödenmesi şartını getiriyoruz. Ayrıca bu madenci kardeşlerimiz çalışamadıkları dönem boyunca da işsizlik sigortası fonundan net maaşları kadar ayrıca ücret ödeyeceğiz. Şehit kardeşlerimizin ailelerinden bir kişi kamuda istihdam edilecek. Tüm madencilerimizi ilgilendiren önemli bir düzenleme yapıyoruz. Emeklilik yaşını 55’ten 50’ye düşürüyoruz. İzinde geçirdikleri günlerde yıpranmaya dahil etmek suretiyle yaş itibariyle emekli değil de önce emekli olmak istiyorsa bu yıpranma payını da dahil ederek madencilerimizin 43 yaşında emekli olmaları mümkün hale gelebilecek.”
Vatandaşlıktan çıkanlara yurt dışı borçlanma imkanı da getireceklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, “Yurt dışında çeşitli nedenlerle vatandaşlıktan çıkmak zorunda kalan yaklaşık 1.5 milyon kişi bu haktan istifade edebilecek. Yurt dışındaki sigorta başlangıç süresi Türkiye için de geçerli olacak” ifadelerini kullandı.
“4 MİLYON VATANDAŞIMIZIN BORÇLARINI YENİDEN YAPILANDIRIYORUZ”Gelir testine başvurmadıkları için borç çıkarılan yaklaşık 4 milyon vatandaşın borçlarının yeniden yapılandırılacağı müjdesini de veren Erdoğan, şöyle devam etti:“Esnaf ve çiftçi kardeşlerimizin oda kayıtlarında kaynaklanan sorunlar nedeniyle oluşan kayıplarını bu yeni tasarıyla telafi ediyoruz. Esnaf Odaları ve Ziraat odalarına bağımsız çalışanları bildirmemekten dolayı kesilen idari para cezalarını bir defaya mahsus olmak üzere siliyoruz. Yine bu tasarıyla taşeronluk sistemini yeniden düzenliyoruz. Taşeronluk ile ilgili işçilerimizin haklarını, iş sağlığı ve güvenliği şartlarını çok köklü bir şekilde değiştiriyoruz. Yine bu noktada yer altında çalışan işçilerimizin haklarını düzenliyor, yıllık ücretli izinlerini 4 gün arttırıyor ve çalışma saatlereni haftada 36 saat olarak yeniden belirliyoruz. Daha önce günde 8 saatti ve haftada 48 saatti. Hükümetimizin bu tasarısına ek olarak AK Parti milletvekilleri tarafından çok önemli bir teklif de Meclise sunuluyor. Kamu alacakları ile sosyal güvenlik kurumu prim alacaklarını yeniden yapılandırıyoruz. Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilmiş olan harç ve öğrenim kredisi borçları gibi bazı alacaklar yeniden yapılandırıyoruz.”Konya’nın Yunak ilçesinden geldiğini belirten bir vatandaş ise Başbakan Erdoğan’a seslenerek, “AK Partili Belediyeler paralel yapıya destek ediyor. Onların elindeki hizmet binalarını almıyor. Dershane binası belediyenin, sohbet binası belediyenin ama ellerinden almıyorlar” demesi üzerine Başbakan Erdoğan şu cevabı verdi:
“Ben orayı yakından takip edeceğim. Talimatı tüm arkadaşlara verdim. Yasal noktada belki bir sıkıntı varsa ondan dolayı olabilir. Yakın takipteyiz.“