Başbakanlık'tan 'Merkez Bankası' açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen ekonomi zirvesi sona erdi.
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve ilgili bürokratlar katıldı.
Toplatının ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklama şu şekilde:
"Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu başkanlığında ekonomik konularda bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Toplantıya, ilgili Bakanlarımız, bağımsız kurumlarımızın başkanları ve ilgili yetkililer katılmıştır. Toplantıda, son dönemde uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve bu gelişmelerin ülkemize etkileri değerlendirilmiştir.
Toplantıda, Türkiye ekonomisinin temellerinin oldukça güçlü olduğu ve 2014 yılı Ekim ayında açıkladığımız Orta Vadeli Programımızın temel öncelikleri olan enflasyon ve cari işlemler açığının, petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle, öngörülenden daha olumlu gerçekleşeceği konusunda görüş birliği oluşmuştur. Bunun yanı sıra, OVP’de öngörülen mali disiplinin kararlılıkla korunacağı vurgulanmıştır.
YENİ EKONOMİ PAKETİ GELİYOR
Sayın Başbakanımızın açıkladığı 25 Öncelikli Dönüşüm Programı önümüzdeki dönemin yapısal reform programının omurgasını oluşturmaktadır ve eylem planları kararlılıkla uygulanacaktır. Hükümetimizin güçlü ve dengeli büyüme hedefi doğrultusunda sanayi üretimini, istihdamı ve şirketlerimizin sermaye yapısını destekleyecek bir paket üzerinde çalışılmaktadır. Bu paket yakın bir zaman içinde kamuoyuna açıklanacaktır.
DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ
Son göstergeler, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin beklenenden daha hızlı iyileşme sürecine girdiğine, Avrupa Birliği ülkelerinde ise canlanmanın henüz başlamadığına işaret etmektedir.
Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın hızlı bir parasal genişleme kararı alması, ABD Dolarının değer kazanmasına neden olmuş ve bu durum tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de finansal piyasalarda dalgalanmalara neden olmuştur.
Bu süreçte, Türk Lirasının değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelere göre bir miktar daha fazla olmuştur.Bankacılık kesimimiz bu tip şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır.
ULUSLARARASI PİYASALARA GÜVEN VERİYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumumuz, 2002 yılından beri etkin denetim ve gözetimiyle bankacılık kesimimizi sağlıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Sermaye Piyasası Kurulumuz, yeni yasal çerçevesinde sermaye piyasalarını geliştirmek için yoğun bir çaba göstermekte, etkin düzenleme ve denetleme çalışmalarıyla uluslararası piyasalara güven vermektedir. Merkez Bankamız, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahiptir.
MERKEZ BANKASI GEREKEN TEDBİRLERİ ALIYOR
Merkez Bankamız 2002 yılından beri, başta 2009 yılındaki küresel kriz olmak üzere, birçok kez bu tip uluslararası dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar vermiş ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtlamıştır. On iki yılı aşkın bir süredir Hükümetlerimizle Merkez Bankamız arasında yakın bir iletişim ve istişare mevcut olmuştur. Bugün de Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır.
AK Parti iktidarı; Hükümet programları, Kalkınma Planları ve Orta Vadeli Programlarıyla ekonomi politikaları ile ilgili hedeflerini açıkça ortaya koymuş, bu hedeflere ulaşmak için güçlü bir siyasi irade göstermiştir. Tüm ekonomi birimlerimiz bu hedefler doğrultusunda çalışmaktadır."