Başım dönüyor ne yapmalıyım? Baş dönmesi nasıl geçer, ne iyi gelir?
Baş dönmesi sorunu ilerleyen yaşlarda sıklaşan bir sorundur. Baş dönmesi yaşayan kişiler ''Başım dönüyor ne yapmalıyım? Baş dönmesi nasıl geçer?'' sorularını araştırmaya başladı.
Baş dönmesi sorunu özellikle 40 yaşın üstündeki iki kişiden birinde görülür. Baş dönmesi sorunu günlük yaşamı zorlaştıran bir hastalıktır. Peki baş dönmesi sorunu nasıl geçer? Baş dönmesine ne iyi gelir? Evde baş dönmesini engelleyen yöntemler nelerdir? İşte baş dönmesi hakkında bilmeniz gerekenler.
BAŞ DÖNMESİ NEDEN OLUR?
Baş dönmesi, çevredeki cisimlerin hareket ediyormuş gibi algılanmasına denir. Baş dönmesi bazen denge bozukluğuna sebep olabilecek şekilde yaşanır ve bu da fiziksel hasara neden olabilir. 40 yaşın üstündeki iki kişiden biri, günlük yaşamda baş dönmesi yaşarlar. Birçok baş dönmesi vakası, iç kulak denge mekanizmasını etkileyen sorunlardan kaynaklanır. Baş dönmesinin diğer bazı olası nedenleri şunlardır:
- Kan basıncında ani düşüş,
- Kalp kası hastalığı,
- Kan hacminde azalma,
- Anksiyete bozuklukları,
- Anemi (düşük demir)
- Hipoglisemi (düşük kan şekeri)
- Kulak enfeksiyonu,
- Susuzluk.
''Başım dönüyor ne yapmalıyım? Baş dönmesi nasıl geçer?'' sorularının cevabını bulmak için öncelikli baş dönmesi nedenlerinin araştırılması gerekiyor. Baş dönmesi 3 nedene bağlanabilir:
- Beyincik denge sistemi üzerinde etkilidir. Denge sistemini oluşturan yapılar arasındadır. Beyincikte meydana gelen küçük bir sorun bile baş dönmesine sebep olabilir. Beyin bölgesinde kanama, damarlarda meydana gelen tıkanıklık, sinir hastalıkları, tümör oluşumu gibi örneklerde verebiliriz.
- Bir başka neden ise iç kulakta meydana gelen rahatsızlıklardır. Baş dönmesine neden olarak iç kulakta oluşan sıvı, denge kanallarında bulunan kristallerin yerinden oynaması gibi iç kulak hastalıkları olabilir.
- Diğer neden de denge bozukluğuna bağlı oluşan baş dönmesidir. Eğer sürekli tekrarlayan ve geçmeyen baş dönmesi yaşıyorsanız. Kronikleşmiş baş ağrınız olabilir. Böyle bir durum karşısında vakit kaybetmeden uzman bir doktora muayene olup uygun gördüğü tedaviyi uygulamanız gerekir.
Baş dönmesinin diğer nedenleri;
- Hiper tansiyon
- Bazı ilaçlar
- İç kulak hasarları
- Dolaşım problemleri
- Migren
- Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) kulak kristalinde oynama.
BAŞIM DÖNÜYOR NE YAPMALIYIM?
Baş dönmesi sorunu yaşayanların sık sık sorduğu soruların başında ''Başım dönüyor ne yapmalıyım?'' geliyor. İşte baş dönmesini azaltacak ve önleyecek tavsiyeler:
Fazla kilolarınızı verin
Ayaktayken baş dönmesinden şikâyet ediyorsanız, beyninize giden kan akışını arttırmak için koltukta ya da yatakta uzanın. Birkaç dakika sonra, daha az baş dönmesi hissetmelisiniz. Yavaşça oturun ve durmadan önce birkaç dakika daha oturun. Araç, bisiklet gibi şeyler sürmeyin, el aletlerini veya diğer makineleri kullanmayın veya baş dönmesi hissederken merdiveni tırmanmayın.
Herhangi bir yerden destek alarak kalkın
Ayağa kalktığınız zaman kan basıncındaki düşüş 50 yaşın altında daha az olmakla birlikte 50 yaş üstü 70 li yaşlara kadar daha fazladır. Kalp hastalıkları, diyabet veya Parkinson gibi hastalıklar da baş dönmesini tetikler. Bunların ilaçlarının kullandığınız başka bir ilaç ile etkileşim yaptığında da baş dönmesine sebep olur. Ayağa kalkarken yavaş ve bir yere tutunarak destekli bir şekilde kalkmaya dikkat edin.
Su için susuz kalmayın
Birçok sebebi olabilecek susuzluk vücutta baş dönmesine sebep olabilir. Bu yüzden su kaybına dikkat edin ve günlük düzenli suyunuzu için.
Egzersiz yapın
Yoga ve Tai Chi gibi dengeyi geliştiren aktiviteler yapın. Pozisyonunuzu aniden değiştiren hareketlerden kaçının.
Gıdalarınıza dikkat edin
- Zencefi̇l tüketi̇n
- E-vi̇tami̇ni̇ tüketi̇n
- Buğday tohumu, fındık, kivi, ıspanak tüketmeye özen gösterin.
- B6 vi̇tami̇ni̇ takvi̇yesi̇ alin
- Muz tüketi̇n
- Kan şekerinizi dengelemek için, sağlıklı ve doğal bir yöntem olan muzu tüketin. yaban mersini, meyve suyu, bisküvi, dondurma ve bal kullanın.
Kan testi yaptırın
Demir eksikliği anemisi baş dönmesine sebep olabilir. Bu yüzden besinlerinize dikkat etmelisiniz.
Uykunuzu iyi alın
Anksiyete, ağrı, fazla kafein, aşırı ilaç kullanımı, huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi baş dönmesine sebep olur. Ayrıca yatmadan önce, yatak odanızın sessiz, havalandırılmış, sıcak olmasına dikkat edin. Teknolojik aletlerinizi; tablet, telefon gibi yatağınızdan ve odanızdan uzak tutun.
Kullandığınız ilaçları kontrol edin
Kullandığınız ilaçları kontrol edin. Reçetelerinde yan etkilerinde baş dönmesi olup olmadığını kontrol edin.
Profesyonel yardım alın
Psikolojik sebepler de baş dönmesine sebep olabilir. Bu yüzden bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Şiddetli bağ ağrısı, konuşma sorunları, uyuşukluk, halsizlik, göğüste ağrı ve rahatsızlık veya çarpıntı bu tip baş dönmesinin belirtileri olabilir.
BAŞ DÖNMESİNE İYİ GELEN BİTKİLER NELERDİR?
Baş dönmesi sorununa evde doğal yöntemlerle çözüm bulmak isteyenler bitkilerin kapısını çalıyor. Baş dönmesine iyi gelen bitkiler ise:
- Zencefil: İçinde bulunan tanenler sayesinde denge sistemini güçlendiren zencefil baş dönmesine iyi gelir.
- Alıç: İçinde reçine bulunan alıç bitkisi beyne giden damarları güçlendirir ve kanama oluşumunu engeller.
- Kabak çekirdeği: Bağışıklık sistemini güçlendiren kabak çekirdeği aynı zamanda içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde baş dönmesini engeller.
- Sedef Otu: Ferahlatıcı etkisi bulunan sedef otu baş dönmesine iyi gelir.
- Cezayir menekşesi: Cezayir menekşesi de bulunan pektin maddesi de baş dönmesine bağlı dolayı ortaya çıkan görme kayıplarına iyi gelir.
- Nane: Nane içinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, baş dönmesine iyi gelir.
BAŞ DÖNMESİNDEN NASIL KURTULUNUR?
Baş dönmesinden kurtulmak için bol bol C vitamini açısından zengin olan gıdalar tüketilmesi gerekir. Günlük beslenme alışkanlığından lifli gıdaları ve koyu yeşil yapraklı bitkileri eksik edilmemelidir. Sigara, alkol ve kafein kullanıa dikkat edilmelidir. Baş dönmesi yaşamaya başlanıldığında denge kaybı yaşamadan bir yere oturulması iyi olacaktır. Uzanmak da o an baş dönmesine iyi gelecektir. Kan dolaşımını hızlandırmak adına vücudun belirli bölgelerine masaj yaptırılabilir. Bol bol su içmek baş dönmesine iyi gelen yöntemlerdendir. Uzmanlar günde ortalama 8 bardak su içilmesini tavsiye eder.