Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yalanlama
Çavuşoğlu, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in Twitter'a koruma amaçlı erişim engeline ilişkin izah istediği konusunda 'Böyle bir bilgi talebi gelmedi bana' dedi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Konyaaltı ilçesinde partisinin Konyaaltı Belediye Başkan adayı Remzi Sadi ve partililerle esnafı ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Twitter'in kapatılmasıyla ilgili Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in Twitter'a koruma amaçlı erişim engeline ilişkin izah istediği doğru mu?" sorusu üzerine böyle bir bilgi talebi gelmediğini söyledi.
Dün Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten'in kendisini aradığı sırada Yalova'da seçim konuşmasını yaptığını, daha sonra kendisine ulaşamadığını anlatan Çavuşoğlu, "Haberlere göre raportör bilgi talep ettiğini söylemiş. Sanırım bir yanlış anlama var haberi yapan arkadaşlarda. Böyle bir bilgi talebi gelmedi bana ama bizim genelde raportörle olsun yine Füle ile olsun her konuda, her zaman diyaloğumuz vardır." Bazen Anayasa Mahkemesi'nin AB'nin tavsiyeleri aleyhine kararlar verdiğini ama neticede bunların uygulandığını dile getiren Çavuşoğlu, "Twitter'ın 'Benim sonsuz özgürlüğüm var, istediğim ülkeden gelen talepleri yerine getiririm, istediğim Türkiye gibi ülkelerden gelen talepleri mahkeme kararı da olsa ben tanımam' gibi böyle deme hakkı yoktur. Buradaki tedbirin amacı da budur. Twitter bunlara uyduğu zaman zaten açılacaktır. Bizim kökten yasakçı bir anlayışımızın olmadığını hepiniz biliyorsunuz" dedi. Bir dönem Youtube'un bir içerik nedeniyle mahkeme kararıyla kapatıldığını ancak bugün sadece içeriğin kapatıldığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'deki yerel, ulusal, yazılı, görsel medyanın da herhangi bir kanun ya da karar olduğunda eleştirseler de bu kararı uyguladığını vurguladı.
Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Twitter'ın ne hakkı var da 'Türkiye'deki mahkemelerin verdiği kararları ben tanımıyorum' diyor. Türkiye bir hukuk devletidir. Mahkemenin aldığı kararları ben tanımam anlayışı hiç kimsede olmamalı. Olayın özeti budur. Şimdi görüşmeler devam ediyor. Twitter da işin ciddiyetini anladı ve görüşmeler devam ediyor. İnşallah kısa sürede görüşmeler neticelenir ve bu yasak kalkar. Daha doğrusu koruma tedbirli engelleme kalkar" diye konuştu. Sosyal medyadaki engellemelerin basın ya da ifade özgürlüğüne engel gibi algılandığına işaret eden Çavuşoğlu, hiçbir özgürlüğün sınırsız olmadığının altını çizdi. Gerçek hayattaki bir suçun, sosyal medya aracılığıyla yapıldığı zaman da suç olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bunun için Avrupa Konseyi'nde bir konvansiyon oluşturulması gerektiğini bildirdi. Bu konvansiyonun konuya standart getirebileceğini anlatan Çavuşoğlu, demokratik ülkelerde Twitter ya da herhangi bir sağlayıcıya yönelik bu standartlar doğrultusunda uygulama yapılabileceğini kaydetti.