Bebekler neden kabız olur, Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir bitkisel
Bebeklerde kabızlık yaşanabilen bir durumdur. Özellikle bebeklerde anne sütünden katı gıdaya geçişlerde kabızlık oldukça fazla görülmektedir. Bebekler neden kabız olur, Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir
Bebekler neden kabız olur, Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir
Bebeklerde kabızlık yaşanabilen bir durumdur. Özellikle bebeklerde anne sütünden katı gıdaya geçişlerde kabızlık oldukça fazla görülmektedir. Bu durumlar haricinde birçok sebepten kabızlık olabilir. Mamayla beslenen bebeklerde kabızlık daha sık görülür. Mama ile beslenen bebeklerde gaz görülmeye başladıysa yapacağınız en önemli şey hemen mamayı değiştirmektir. Uzmanlar, bebeklerdeki kabızlığı, dışkı sayısına göre değil de dışkılamanın ağrılı ve sert oluşundan tetkik ederler. Lifli gıdalardan brokoli, armut, kuru erik ve suyu, şeftali gibi gıdaları tüketerek, bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğin kabızlığı birkaç günden fazla sürüyorsa doktorunuzla görüşerek bebeğinizi doktorunuza göstermelisiniz. Makalemizde Bebekler neden kabız olur, Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir ve Bebeklerde kabızlık belirtileri nelerdir, Bebeklerde kabızlık için ne yapmalı? sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.
Bebekler neden kabız olur
- Anne sütünden katı gıdaya geçişten
- Bebeğinizin fazla katı gıda tüketmesi
- Bebeğini emziren annenin, kabız yapacak gıdalar tüketmesi
- Bağırsak hareketlerinin seyrek olması
- Psikolojik faktörler az da olsa etkilidir
- Genetik bağırsak yavaşlığı
- Bağırsaktaki bazı yapısal sorunlar
Bebeklerde kabızlık belirtileri nelerdir
- Bebekte şişkin göbek
- Bebeğin yemek yemek istememesi
- Büyük tuvaletinde kan
- Tuvaletini yaparken ağlama ve yüzde kızarma ve zorlanma belirtileri
- Karın bölgesinde sertlik
- Kokulu dışkı
Bebeklerde kabızlık Prof Dr İbrahim Saraçoğlu Bitkisel Çözüm
- 1 çay kaşığı keçiboynuzu pekmezi sabah akşam bebeğinize içirin.
Bebeklerde kabızlık için ne yapmalı?
- İlk olarak yapılacak şey, eğer bebeğiniz mama yiyiyor ise hemen mamayı değiştirin.
- Bebeğinize ılık bir suda yıkayın.
- Doğal zeytinyağı ile masaj yapın.
- Poposuna yağlı bir krem ile yağ sürün.
- 4-5 aydan büyük bebeklerde yemeklerinin yanında elma suyu, özellikle erik suyu gibi meyvelerin suları ile bağırsakları besleyebilirsiniz. Armut suyu ve şeftali suyunu da içirebilirsiniz.
- Bebeğinize küçük basit egzersizler yaptırarak hareket etmesini ve bu sayede bağırsaklarının hareketlenmesini sağlayabilirsiniz. Bacaklarıyla dairesel hareketler yaptırabilirsiniz.
- Saat yönünde ve tersi yönünde bebeğinizin göbek deliğinden başlayarak masaj da yapabilirsiniz.
- Oda sıcaklığında, kendi ellerinizi iyi bir şekilde ısıtarak, bebeğinizin özellikle karnından yukarı doğru başlayarak hafif masajlar yapın. Bu sayede hem eğlenecek hem de rahatlayacaktır.
- Sabah kalktığında ve öğünlerden önce 1 çay kaşığı zeytinyağını da bebeğinize içirebilirsiniz. Bu da bağırsaklarında bulunan kakaları bile temizleyerek kolaylıkla atmasını sağlayacaktır. Zeytinyağı vücudu içerden besler