Bebeklerde kulak ağrısı neden olur? Bebeklerde kulak ağrısına ne iyi gelir?
Bebeğiniz, sürekli kulağına çekmeye devam ediyor. Normalden daha farklı ve telaşlı görünüyorlarsa ve normalden fazla ağlıyorlarsa, bebeğiniz kulak ağrısına yaşıyor olabilir. Bebeğiniz kulak ağrısı çekiyorsa, süt emmeyi bırakır veya biberondan veya yiyeceklerden uzak dururlar.
Bebeğiniz, sürekli kulağına çekmeye devam ediyor. Normalden daha farklı ve telaşlı görünüyorlarsa ve normalden fazla ağlıyorlarsa, bebeğiniz kulak ağrısına yaşıyor olabilir. Bebeğiniz kulak ağrısı çekiyorsa, süt emmeyi bırakır veya biberondan veya yiyeceklerden uzak dururlar.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Belirtileri
Er ya da geç, hemen hemen her çocuk orta kulağına enfeksiyon kapar. 3 yaşın altında olan her beş çocuktan en az birinde görülebilir. Akut otitis media olarak da adlandırılan enfeksiyon, çocuk doktoruna yaptığınız ziyaretler sırasında da kapılmış olabilir.
Aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun kulağına dikkat edilmesi gerekildiği belirtilmektedir:
Çok ağlayıp, huzursuz görünüyorsa
- İyi uyuyamıyorsa
Ateşi 37,8 derece veya daha yüksek ise
Bir veya iki kulağa da ellerini götürüyorsa
Kulaktan sızan bir sıvı var ise
Bebeğinizin dengesinde bir problem olduğu dikkatinizi çektiyse
Duyma problemi yaşadığını hissediyorsanız
Kulak ağrısı nedenleri
Kulak enfeksiyonu
Çocuğunuzda bir boğaz ağrısı veya başka bir bakteri enfeksiyonu varsa, mikroplar orta kulağa kadar ulaşıp orada bir enfeksiyon meydana getirebilir. Kulak zarının etrafındaki doku kızarır ve şişer. Aynı zamanda sıvı da birikebilir.
Bebeğinizde viral soğuk algınlığı varsa, bu da kulakta tıkanmaya ve enfeksiyona sebep olabilecek şişmelere yol açabilir.
Östaki borusu fonksiyon bozukluğu
Çocuğunuzun boğazı ile orta kulak arasındaki bu tüp, sizinkinden çok daha küçük ve daha açılıdır. Sıvının tahliyesini zorlaştırabilir. Tüp şişerse veya sümükle dolup tıkanırsa, oluşan basınç yükselmesi, kulak ağrısını tetikleyebilir. Bu genellikle soğuk algınlığı ve diğer viral enfeksiyonlarda da olabilir.
Diğer Muhtemel Nedenler
Bebek kulak ağrısının daha az görülen nedenleri şunlardır:
Kulak kanalı çizilir veya zarar görür ve enfekte olursa, dış kulak iltihabı meydana gelir. Genellikle tedavisi için reçeteli antibiyotik damlaları gerekir.
Uçaklardaki basınçtan kaynaklı yaşanan bu yaygın durum, kalkışlar veya inişler sırasında kabin hava basıncındaki büyük değişiklikler nedeniyle kulak ağrısını tetiklediğinde meydana gelir. Bunu önlemenin veya rahatlatmanın en iyi yolu çocuğunuzun bir şeyler içmesine veya yutmasına yardımcı olmaktır.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Tedavisi
Doktorlar bu tip durumlarda eğer kulakta herhangi bir enfeksiyon mevcut değil ise hemen antibiyotik tedavisi uygulamazlar çünkü enfeksiyon haricindeki kulak problemleri, bebeklerde kendiliğinden geçebilmektedir. Eğer bebeğiniz 6 aydan büyükse, doktorlar semptomların geçip geçmeyeceğini izlemek için birkaç gün sonra bebeğinizi tekrar görmek isteyecektir. Bu arada bebeğinizin rahatsızlığını hafifletmek için siz de evde bazı şeyler yapabilirsiniz.
Doktorunuza danışarak, reçetesiz olarak satılan bebek ağrı kesicilerinden yardım alabilirsiniz.
Şişliği ve havasızlığı azaltmak için tuzlu kulak damlaları veya kulak spreyi kullanabilirsiniz. Bloke olmuş kulak boşluğu açılmazsa, doktorunuz bir süre küçük kulak tüpleri koymanızı önerebilir.
Bebeğinizin kulağını, soğuktan uzak tutun.
Bebeğinize antibiyotik reçete edilirse, iyileşse bile tüm ilacı bitirin. Aksi takdirde, enfeksiyon hızla geri gelebilir.
Doktor Ne Zaman Aramalı?
Bebeğinizin kulak enfeksiyonu olabileceğini düşünüyorsanız, bebeğinizin doktorunu arayın ve:
6 aydan daha küçük ise
Belirtiler 1-2 gün sonra geçmezse
Ateşleri varsa
Kulak ağrısının şiddetli olduğunu hissediyorsanız
Bebeğiniz, soğuk algınlığı veya göğüs enfeksiyonu geçirdikten sonra hala huzursuz ise
Kulağından sıvı, irin veya kanlı akıntı geliyorsa
Bebeğiniz yeterince yemiyor veya emmiyorsa doktoru aramalısınız.