Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Pişiği En Çabuk Ne Geçirir?
Yaz aylarına yaklaştığımız bu günlerde sıcaklıkların artması gezmeyi sevenler için bir mutluluk kaynağı iken, bebeği olan anneleri ise kara kara düşündürüyor. Özellikle yaz aylarında görülen ve bebeklerin huzursuz olmasını sağlayan pişik sorunun neden kaynaklandığını merak eden anneler için bu haberimizde: "Pişik nedir?, Bebeklerde pişik çeşitleri nelerdir?, Bebek bezi pişiği nedir?, Bebeklerde inatçı pişikler, Bebeğimin pişik olduğunu nasıl anlarım?, Bebeklerde pişik nasıl geçer?, Pişiği en çabuk ne geçirir?, Bebekte pişik nasıl tedavi edilir?, Bebeklerde pişiğe ne iyi gelir evde?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Bebek bezinin, bebeğin cildine temas ettiği bölgelerde hafif kabartılı ve kızarıklık biçiminde ortaya çıkan cilt problemine pişik denir. Genelde kullanılan kalitesiz çocuk bezlerinin veya altı uzun süre ıslak kalan bebeklerin nazik tenini tahriş etmesi sonucu oluşur. Normal pişiğin ilerlemiş hali ise içi su dolu kabarcıklı halidir ki bu bebeğe acı verip uzun süre ağlamasına neden olabilir. İlgilenilmediğinde veya önemsenmediğinde bebeğin cildinde değişimler görülebilir. Şayet pişik infekte durumdaysa deri döküntüleri parlak kırmızı bir renk alarak genişler. Döküntüler ise bezin temas alanı dışına da taşabilir.
Bebek bezi pişiği nedir, tahrişe ve pişiğe neden olan sebepler nelerdir?
- Alt bezinin küçük gelmesi, sıkı bağlanması veya gerekenden daha az değiştirilmesi.
- Bebeğin altını temizlerken kullanılan sabun ve temizleyiciler, hazır ıslak bezler tahriş sebebi olabilir.
- Bebek bezi üstüne bebeğe giydirilen sentetik giyecekler. Bunlar bebek bezinin temas ettiği yerlerde, ıslaklığın ve nemin yükselmesine neden olur. Böyle bir durum ise mikroplar kolayca ürer. Pişiğin infekte olması böyle bir durumda içten bile değildir.
- Eğer pişik infekte olmuşsa muhtemelen bu mantar enfeksiyonudur. Bu genelde candida adı verilen bir mantardır. İnfeksiyon pişiğin tedavisini güçleştirip daha uzun zamanda düzelmesine neden olur.
Bebek pişiğinin önlenmesi ve tedavisi nasıl yapılır?
Bebek bezinin kapadığı alanın kuru, temiz ve serin tutulması gerekir. Bebek bezi sıklıkla değiştirilir. Bebeğin teninin olabildiğince hava almasın sağlanır. Uyku zamanında bebeğin altını kumaş bezle bağlamakta bir önlemdir. Uykudan hemen sonra bebeğin altı kontrol edilmeli ıslaksa değiştirilmelidir, bebekler uyku arasında altlarını genelde ıslatırlar.
Doktora danıştığınızda doktor size kısa süre için kortizonlu prepatlar verebilir. Bebeğin pişiği infekte ise mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Pişiğe talk pudra veya bazen kullanılabilen mısır nişastası asla kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü pudra da bebeğin ciğerlerine zarar verebilir. Hatta bebekte mantar enfeksiyonu mevcutsa mısır nişastası bu yüzden de zararlıdır ve bebeğin durumunun kötüleşmesine sebep olabilir.
Bebeğin bezi kumaştansa bezlerin yıkandıktan sonra 15 dakika kadar kaynatılması ve mikroplardan bu sayede arındırılması gerekir. Yıkarken kimyasal madde kullanmamak bebeğin cildi için önemlidir. Daha öncede söylediğimiz gibi bebek bezlerinin sık değiştirilmesi. Bez değiştirilirken bebeğin alt temizliğinin özenle yapılması. Temizliği yaparken ılık sabunlu su ya da duru su kullanılabilir. Bebeğin altı bağlanmadan önce kuruluğundan emin olunması gerekir. Bebeğin cildinin nemden korunması için içeriğinde çinko oksit olan kremler, A ve D vitaminleri olan kremler kullanılmalı. Bunun dışında vazelinde kullanabilirsiniz.
Bebeklerde inatçı pişikler varsa doktora ne zaman götürmeliyim?
- Pişik bebek daha 6 haftalıkken olduysa,
- Kabarcıkların içi su doluysa ve küçük yaralar, cerahatlar oluştuysa
- Bebekte ateş varsa
- Kilo kaybı yaşıyor ve her zamanki gibi yemiyorsa
- Kırmızı olan döküntüler kollara ve yüze yayıldıysa
- Aldığınız önlemler işe yaramadıysa
hiç vakit kaybetmeden doktora gidip kontrol ettirmelisiniz.
Sağlıklı günler diliyoruz size ve dünya tatlısı bebeğinize...