Bebeklerin Diş Çıkartması, Bebekler Kaç Aylıkken Diş Çıkarır, Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?
Her bebek kendine has bir karakter yine kendine özgü fiziksel bir takım özelliklere sahip olarak doğar. Bebeklerin fiziksel gelişiminde en belirleyici rol onun genetik kodlarında saklıdır. Bu yüzden bazı bebeklerin gelişimi hızlı olurken, bazı bebeklerin gelişimi yavaş ilerler. Bir bebeğin fiziksel gelişimindeki değişikliği diş çıkarttığı aylarda görmek mümkündür. Bu makalemizde, bebeklerin kaç aylıkken diş çıkarttıklarını, diş çıkarma sırasını, diş çıkarmaya başladığını nasıl anladığımızı, kısaca bebeklerin ağız ve diş sağlığı ile ilgili hemen hemen tüm sorularınıza cevaplar bulabileceksiniz.
Bebek Kaç Aylıkken Diş Çıkarır? Bebeğin Diş Çıkardığı Nasıl Anlaşılır?
Dünyaya gelen her canlı gibi bebekler de büyür ve gelişir. Bu süreçte annelerin sırtına yine büyük yükler biner. Çünkü minik bebeği annesiz bir hiçtir. Her dakikasında annenin ilgisine, şefkatine, merhametine muhtaç olan bebeklerin en çok da diş çıkartmaya başladıkları zaman ilgiye ve bakıma ihtiyaçları olur. Eğer bebeğiniz hırçın davranıyor, salyası normalinden fazla akıyor, eline aldığı eşyaları dişlemeye çalışıyorsa endişelenecek hiç bir şey yok demektir. Çünkü bebeğinizin dişleri çıkıyor demektir. Genel olarak çoğu bebek henüz altı aylıkken dişleri çıkmaya başlar ve bu süreç 24 ila 36 aylık oluncaya kadar da devam eder. Yine ortalama olarak 2 ila 4 yaşına kadar çoğu bebeğin 20 süt dişinin tamamı çıkmış olur.
Bebeklerin Dişleri Çıkarken Ağzında, Dişetinde ve Damağında Ne Gibi Değişimler Görülür?
Bebekler diş çıkarmaya başlamadan birkaç gün önce huysuzlaşırlar. Çünkü damak diye bahsettiğimiz ve sonrasında diş eti olacak bölge yarılmaya başlar. Tahmin edeceğiniz gibi bu durum bebeklerde bir takım huyların değişmesine sebep olur. İştahsızlık, dişetlerinde kaşındı, ağız salya miktarında artış meydana gelir. Dişin çıkacağı bölge kızarır ve yanaklarda allıklar oluşur gelir. Bu süreci zor atlatan bebeklerde ateş yükselir. Bu şikayetler dişlerin çıkması ile son bulur.
Bebeklerin Diş Çıkarma Sürecinde Neler Yapılır?
Dişi çıkmaya başlayan bebeklerin damağına eczanelerde satılan diş jellerinden kullanabilirsiniz. Jellerin içindeki bileşenler ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Şayet çok şiddetli ağrısı var ise bebeğin, mutlaka diş doktorlarının kontrolünde ancak onun önerebileceği ağrı kesici ilaçlardan kullanılabilirsiniz.
Bebeklerin Diş Çıkarma Zamanı Gecikince Ne Yapmak Gerekir?
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi her bebeğin kendine has bir fiziki yapısı olsa da 18 ayını tamamlamış bir bebeğin dişi henüz çıkmadıysa mutlaka diş doktorunuza göstermeniz gereklidir.
Dişleri Ayrık Olan Bebeklerin Diş Aralıkları Zamanla Kapanır Mı?
“Maymun Diasteması” denilen süt dişleri arasında ki bu aralıklar süt dişleri düşüp yerine kalıcı dişler geldiği zaman aralıklar kaybolur. Çünkü süt dişlerine göre ana diş denilen kalıcı dişlerin boyutu daha büyüktür. Çıkan dişlerin aralıkları simetrik değil ise dişlerde çapraşıklık meydana gelir. Bunun için ortodontik tel tedavisi uygulanır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanı
8 - 12 ay ön kesiciler
9 - 13 ay yan kesiciler
16 - 22 ay köpek dişleri
14 - 18 ay birinci azı
25 - 33 ay ikinci azı
Kalıcı Dişlerin Çıkma Zamanı
Ortalama olarak şöyledir:
Ön Keser dişler: 7 - 8 yaş
Yan Keser dişler: 8 - 9 yaş
Köpek dişler (kanin): 11 - 12 yaş
Birinci Küçük Azı dişler: 10 - 11 yaş
İkinci Küçük Azı dişler: 10 - 12 yaş
Birinci Büyük Azı dişler: 6 - 7 yaş
İkinci Büyük Azı dişler: 12 - 13 yaş
Üçüncü Büyük Azı dişler: 17 - 21 yaş
Bebeklerin Diş Çıkarma Süreçleri
İlk dişlerini 6 aylıkken çıkarmaya başlayan bebeklerin kendisine bağlı birtakım faktörlerin etkisiyle daha erken diş çıkarmaları veya gecikmeleri olabilir. 18 aya kadar diş çıkarma süresi normal kabul edilmektedir. Bebeklerin genel olarak 2 yaşında 20 tane dişi olmalıdır.
Diş Çıkaran Bebeklerin Ateşi Kaç Derece Olur?
Tüm bebekler diş çıkarma sırasında ateşlenir. Ancak ateş seviyesi tüm bebeklerde farklılıklar gösterebilir. Şayet ateş normalinden yüksek ve bu bebeğinizi çok rahatsız ediyorsa mutlaka doktorun tavsiye ettiği yöntemin uygulanması gerekmektedir.
Diş Çıkaran Bebeklerin Huzursuzlukları Uzun Sürer Mi?
Diş çıkaran bebeklerin huzursuzlukları her bebeğe göre farklılıklar gösterir. Çünkü her bebeğin bünyesi, beslenmesi farklıdır. Diğer taraftan huzursuzluk dişetinin patlaması ve dişlerin çıkması ile son bulur.