Bedelli askerlikte endişeli bekleyiş
2011'deki Bedelli Askerlik yasasında ücretin ve yaşın yüksek olmasıyla beklentiler karşılanamamış ve bakaya kalanların sayısı her geçen gün çığ gibi artmıştır. Sayıları 1 milyona yaklaşan "Bedelli" bekleyen gençler "Artık sorunumuz çözülsün" diyerek bir basın açıklaması yayınladılar. İşte o açıklama...
30 Mart 2014 Yerel seçimleri öncesinde Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz tarafından işaret edilen Nisan ayının üzerinden 2 aya yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen bedelli askerlik konusunda hiçbir adım atılmamış olması bu konudaki endişeleri giderek artırmış ve telafi edilmesi oldukça zor bir çok problemin meydana gelmesine neden olmuştur.
Hayatında trafik cezası dahi yememiş, üreten, çalışan, vergi ödeyen, çocuklarını büyüten, hasta anne ve babasına bakan masum genç insanlar kendi polisinden kaçar duruma gelmiştir. Hasta çocuğunu GBT korkusu ile hastaneye götüremeyen, ticari hayatı gereği zorunda olduğu şehirler arası seyahatlere çıkamayan, çıksa bile gittiği şehirlerde otelde konaklayamayan gençlerimizin önlerinin açılması hususunda atılmayan adımlar yüzünden adeta toplumsal bir travma yaşanmaktadır.
Hayata genç yaşta atılmaktan başka bir suçu olmayan masum gençlerimizin pek çoğu bu sorun yüzünden işinden olmuş, evine ekmek götüremez, eşine ve çocuklarına bakamaz hale gelmiştir. Aile hayatını ve iş yaşamını tehdit eden bu sorunun çözümü uzadıkça sorunun sosyolojik maliyeti de artmaktadır.
Söz konusu sorun yüzünden; ihracat yapan, üretime katılan, düzenli vergisini ödeyen, istihdam sağlayan, katma değer oluşturan ve bizzat devletin kurumlarına hizmet eden gençlerimiz kendi polisi tarafından GBT'de aranmakta ve adeta kaçak hayatı yaşamaktadır.
30 Mart 2014 seçimlerinde ülkemizin içinde bulunduğu durumda GBT ile yakalanma korkusuna rağmen sandıklara giderek milli iradeye sahip çıkan gençlerimiz, kendilerini her zamankinden daha fazla yalnız, sahipsiz ve unutulmuş hissetmektedir.
Oysa sorunun çözümü tıpkı 2011'de uygulandığı gibi oldukça basittir.
Artık savaşların silahla değil ekonomi politikaları ile yürütüldüğü günümüzde Türkiye genç nüfus avantajını üretime yansıtamamakla aksine 12 ay boyunca kışlalarda bu dinamizminin önüne geçmektedir. Temel eğitimin 21 gün olduğu askerlik sisteminde gençlerimiz geri kalan 344 gün boyunca üretime katılamamaktadır.
Türkiye'de nüfusun en verimli çağ kabul edildiği 25-35 yaş arasında 6 milyon 494 bin gencimiz farklı dönemlerde üretimden ve ailelerinden koparak atıl hale gelmektedir.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından açıklanan resmi sayılara göre Türkiye'de hali hazırdaki asker ihtiyacına ilave olarak yaklaşık 100 bin kişilik bir ihtiyaç fazlası asker silah altındadır. Üretime katılıp katma değer sağlamak, vergi ödemek ve işlerinin başından olmak yerine bu gençlerimiz 1 yıl boyunca devletin imkanları ile kışlalarda atıl vaziyette beklemektedir.
Haziran ayı itibariyle asker ve yoklama kaçağı durumunda olan gençlerimizin sayısının yaklaşık 750 bin civarında olduğu bilinmektedir. Bu rakam hali hazırda ordudaki er ve erbaş sayısının (Nisan itibariyle 328 bin asker)2 katından fazladır. Hatta bu rakam ordumuzun subaylar dahil toplam mevcudu olan 628 bin askerden de fazladır. Söz konusu 750 bin kişi belirli bir sistem dahilinde askere alınmaya çalışılsa bile mevcut askere gitmek isteyenlerle beraber bu rakamın eritilmesi bile 5 yıldan uzun sürecektir. Kaldı ki bugün bile ordunun asker ihtiyacı her celp döneminde fazlası ile karşılanmakta, askere gitmek isteyenlere birkaç celp dönemi sonrasına sevk işlemi yapılmaktadır.
Tüm bu gelişmeler ışığında bedelli askerliğin yeniden gündeme gelmesinin hem Türkiye, hem TSK hem de gençlerimiz için son derece faydalı olacağı görülmektedir.
2011 yılındaki düzenlemede GBT sıkıntısı yokken, yaş sınırının yüksekliği ve bedelin fazlalığı gibi unsurlara rağmen katılım yüzde 16 civarlarında gerçekleşmiş ve toplamda 70 bin gencimiz uygulamadan yararlanmıştır. Ancak söz konusu yaş sınırı ve ücretin sorunu çözmediği o dönemde 450 bin olan bakaya sayısının bu yıl GBT uygulamasına rağmen 750 bine çıkmasından anlaşılmaktadır. Bu bakımdan daha makul bir yaş ve fiyat ile konunun yeniden değerlendirilmesi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş'un da defaten ifade ettiği üzere zaruri hale gelmiştir.
Bu durum konu ile ilgili tarafsız kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptırdığı anketlerde de açıkça görülmektedir. Mayıs ayında yapılan araştırmaya göre Türk Halkının %60,5 bedelli askerlik uygulamasını desteklemektedir.
Askeri vesayetin bittiğine inandığımız, 2023 hedefleri doğrultusunda her zamankinden daha fazla çalışmaya ve üretmeye ihtiyacımız olduğu bu dönemde; gençlerimizin önünün açılması, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milli iradenin sandığa yansıması ve gençlerimizin kendi polisinden kaçmak zorunda kalmadan özgürce ailelerinin başında kalabilmeleri açısından bedelli askerlik uygulamasının bir an önce yeniden ele alınması hususu gündemin en önemli maddelerinden birisi olmayı hak etmektedir.
Makinelerin ustasız, çocukların babasız, bakıma muhtaç anne-babaların evlatsız, işsiz ve kirada olan kadınlarımızın eşsiz kalmaması, ailelerin dağılmaması, iş yerlerinin kapanmaması ve her şeyden önemlisi gençlerimizin geleceğe dair heyecanlarının yitirmemesi için bir an önce çözüme kavuşturulması gereken bu sorunun kısa sürede gündeme alınması hayati önem taşımaktadır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Bedelli Askerlik Platformu
Boya bölüm işçi alımlar başladım yaş sınırı varmı