Besinlerin sindirim süreleri, Yiyecekler ne kadar sürede vücuttan atılır?
Çoğumuz besin tercihlerindeki yanlışlıklardan ve hızlı yemek yemekten dolayı sindirim sorunları yaşıyoruz. Oysa bu sorunu çözmenin basit yöntemleri de var. Biz burada bu yöntemlerden daha çok almış olduğunuz besinin sindirim sürelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. İşte tüm yönleriyle yiyeceklerin sindirim süreleri...
Aklınıza bunları öğrenip ne yapacağız diye bir soru gelebilir. Yiyeceklerin sindirim sürelerini öğrenmek spor gibi bir aktiviteye ya da uykuya başlamadan önce öğünlerinizi ve öğünlerde yemeniz gereken besinleri bilinçli bir halde tüketmenize yardımcı olacaktır. Örnek verecek olursak, spor aktivitesi yapacaksanız veya yine yüksek performans gerektirecek bir şeyle meşgul olacaksanız, yediklerimizin sindirim süresinin 1 saat olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi durumda yaptığınız işte yeterli performansı alamazsınız.
Besinlerin sindirim süreleri özetle aşağıdaki gibidir.
Sindirimi 1 saat süren yiyecek ve içecekler: Sporcular için özel olarak hazırlanan ve karbonhidrat içeren konsantreler. Su, kahve, çay gibi içecekler. Enerji yiyecekleri sindirimi 1 saat olan besinlerdir.
Sindirimi 2 saat süren yiyecek ve içecekler: Süt , kakao, yoğurt gibi besinler. Bunların yanında beyaz ekmek, et püresi, muz. kahvaltılık tahıllı ürünler. Hafif sebzeler. Pilav ve alabalık, protein konsantreleri.
Sindirimi 3 saat süren besinler: Patates, yumurta, kek, karışık ekmekler, sebzeler, elma, dana eti, koyun eti ve tavuk.
Sindirimi 4 saat süren besinler: Hindi eti, biftek, dana eti, fındık, fıstık gibi çerezler. Sosis ve salam.
Sindirimi 5 saat süren yiyecekler: Kızartma türleri, özellikle kabuklu çerezler.
Sindirimi 6 saat süren yiyecekler: Ton balığı, pastırma ve mantar gibi besinler.
Sindirimi 7 saat süren besinler: Tuzlama balık, sardalya ve kaz eti, sindirimi 7 saat süren besinlerdir.