Beyin tümörü hastaları ne kadar yaşar, Beyin tümörü neden olur?
Beyin tümörü, genel olarak hayati risk taşıyan bir hastalıktır. Birçok nedeni ve belirtisi bulunur. Bunun yanı sıra iyi huyluları da mevcuttur. Aslında tümörler genellikle, iyi huylu veya kötü huylu diye ikiye ayrılır. Bunların iyi huyluları genellikle tedavi edilebilir ve hayati risk taşımazlar fakat kötü huyluları çeşitli kuvvetli tedavilerle geri püskürtülmeye ve bu kanserli hücreler vücuttan gönderilmeye çalışılır.
Beyin tümörü, genel olarak hayati risk taşıyan bir hastalıktır. Birçok nedeni ve belirtisi bulunur. Bunun yanı sıra iyi huyluları da mevcuttur. Aslında tümörler genellikle, iyi huylu veya kötü huylu diye ikiye ayrılır. Bunların iyi huyluları genellikle tedavi edilebilir ve hayati risk taşımazlar fakat kötü huyluları çeşitli kuvvetli tedavilerle geri püskürtülmeye ve bu kanserli hücreler vücuttan gönderilmeye çalışılır.
Beyin tümörü hastalarının ne kadar yaşayabilecekleri ile ilgili kesinleşmiş veya net bir zaman yoktur ve olamaz. Nice tıbbi durumu kötü gitmiş, tedavilerinde problemler yaşanmış hastaların, sağlıklı insanlar gibi uzun yıllar yaşayabildiği görülmüştür. Yine nice tedavisi iyi giden ve beredeyse hiçbir problem yaşanmamış hastaların ise ufak bir semptomdan kaynaklı hayatını kaybettikleri kayıtlara geçmiştir.
Allahü teala, her şeyi bir sebeple yaratmaktadır. Allahü teâlâdan bir şey isteyenin, bu şeyin yaratılmasına sebep olan şeyi yapması lazımdır. Mesela, bir yeri ağrıyanın, ağrı kesici bir ilaç kullanması lazımdır. Ağrı kesici ilaç, ağrıyan yerin iyileşmesine sebep olmaktadır. Bu ilacı kullanması, fiilî dua etmek olur. Fiilî duanın kabul olması için, sebebin tesirinin kesin olması, iyi bilinmesi lazımdır.
Müslümanın, iyi ve caiz olan şeylerin sebeplerini bilip, dua için, bu sebepleri yapması lazımdır. Bu sebepler yapılınca, Allahü teâlâ, istenilen şeyi yaratır, çünkü sebepleri yapılan şeyi yaratması âdetidir. Aç olanın bir şey yemesi, fiilî sebebe yapışmak, fiilî dua etmek olur. (Ey Oğul İlmihali)
Bunun için, insanın ne kadar zaman yaşayabileceğini ne doktorlar ne de başka biri bilememektedir. Bunu doktorlar, hastalığın gidişatına göre tahmin eder. Hasta yakınlarına da bilgi verirken, hiçbir zaman net bir zaman söyleyememektedirler. Bize düşen, sebeplere yapışarak tedaviyi uygulamakta yardımcı olmak ve fiili duayı yerine getirmektir.
Beyinde meydana gelen birçok büyümeye halk arasında genellikle beyin tümörü denir. Beyin tümörleri kanserli değildir. Beyin tümörünü, basitçe anlatmak gerekirse, beyinde oluşan bir hücre kütlesidir.
İyi huylu bir tümör, kanserli olmayan hücrelerden oluşur. Kötü huylu bir tümör ise kanserli hücrelerden oluşur. Kötü huylu tümörler, kanser hücresi olarak adlandırılan agresif şekilde büyüyen, anormal görünen hücrelerden oluşur. Bu kötü tümör hücreleri, hızlı bir şekilde büyür, yayılır, sağlıklı doku alanlarını istila eder, buralara yayılır ve sonra kapladıkları alanları istila eder, sağlıklı alanların kanını ve besinlerini alarak güçlenirler. Vücudun tüm hücreleri gibi, tümör hücrelerinin de hayatta kalabilmesi için kana ve besinlere ihtiyacı vardır. Bu özellikle beyindeki bir sorundur, çünkü kafatasının kapalı sınırları içinde eklenmiş büyümenin neden olduğu genişleyen kütle, kafatasının içindeki boşlukta (kafa içi basıncı) veya beyin alanlarının bozulmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra beyindeki sağlıklı hücrelerin düzgün çalışmamalarına neden olurlar.
Hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörler, kafa içindeki basınç artışına neden olurlar. Kötü huylu beyin tümörleri genellikle bu tür sorunlara iyi huylu beyin tümörlerinden daha agresif ve hızlı bir şekilde neden olur.
Beyinde başlayan tümörlerin neredeyse hiçbiri, vücudun diğer bölümlerine yayılmazlar. İyi huylu ve kötü huylu tümörler arasındaki diğer bir önemli fark, iyi huylu tümörler beyin dokularını istila edip hızla büyüyebilse de iyi huylu tümörlerin genellikle bitişik dokuları istila etmekten ziyade, onları ittirmeleridir.
Genel olarak bakılacak olursa, iyi huylu tümörler, kötü huylu tümörlerden genellikle daha az ciddidir. Bununla birlikte iyi huylu tümörler de beyinde birçok soruna neden olabilir ancak genellikle kötü tümörlerden daha yavaş ilerler.
Bazen insanlar beyin anevrizmalarını beyin tümörleriyle karıştırırlar. Beyin anevrizmaları tümör değildir; bunlar beyin arterlerinde veya damarlarında anormal derecede zayıf olan ve damar duvarının şişmesi veya genişlemesi için genişleyen bölgelerdir.
Çevreleyen beyin dokusuna kan sızdırmadıkça ya da patlamadıkça herhangi bir semptom üretmezler.
Anevrizmalar doğuştan olabilir veya damar hasarından sonra örneğin, travma, ateroskleroz, yüksek tansiyon gibi meydana gelebilir. Beyin damarlarında genişleyebilir veya oluşabilirler ancak kanser hücrelerinden oluşmazlar.
Ne yazık ki, anevrizmalar semptom ürettiğinde, beyin tümörleri tarafından üretilenlere benzerler. Omurilik kordom ve diğer kanserler gibi tümörler veya beyne bitişik dokulardaki enfeksiyonlar, birincil ve ikincil beyin tümörlerinde bulunanlar gibi bazı semptomlar ortaya çıkarabilir.
Beyin tümörü risk faktörleri
- Beynin radyasyona maruz kalması
- Genetik riskler
- Hıv enfeksiyonu
- Sigara içmek
- Çevresel toksinler (örneğin, petrol rafinerilerinde kullanılan kimyasallar, mumyalama kimyasalları, kauçuk endüstrisi kimyasalları)