Tgrt Haber

Boğaziçi Köprüsü'ne tuz ile müdahale

06 Ocak 2015 15:56 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59
Boğaziçi Köprüsü'ne tuz ile müdahale

İstanbul'da tipi nedeniyle Boğaziçi Köprüsü'nde trafik durma noktasına gelince tuzlama çalışması yapıldı.

Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) görev yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi daire başkanlıklarının da aralarında olduğu 18 birimin temsilcisi, olumsuz bir durumda bölgedeki ekipleri uyararak, anında müdahaleyi sağlıyor. Kentte gece başlayan kar yağışı Anadolu yakasından sonra Avrupa yakasında da etkisini gösteriyor. Avcılar, Kağıthane,  Küçükçekmece, Bahçelievler, Bakırköy, Zeytinburnu ve Bağcılar'da tipi şeklinde kar yağışı görülüyor.
Şehir, ana arterler, kavşaklar, meydanlar, TEM ve D-100 karayolu gibi önemli yerlere konulan 614 kamerayla AKOM'dan izleniyor.
AFAD, İSKİ, İETT, İGDAŞ, İSFALT, BEDAŞ ve AYEDAŞ ile Zabıta Daire Başkanlığı, Trafik Müdürlüğü, Sağlık Daire Başkanlığı, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, Beyaz Masa, Yol Bakım Daire Başkanlığı, İtfaiye, Atık Yönetim Müdürlüğü, Şehir Hatları, Karayolları ve  İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin de görev yaptığı AKOM'daki birim temsilcileri,kar yağışı nedeniyle yaşanan herhangi bir olumsuzluğu anında takip edebiliyor.
Görevliler, trafik yoğunluğu ve kar yağışının olduğu yerlerde, müdahale gereken durumlarda bölgedeki ekipleri uyarıyor.
Ana arterler, sokaklar ve kritik noktalarda hazır bekletilen ekipler de olumsuzluklara anında müdahale ediyor. Şehrin trafik akışı ise normal seyrediyor.
Bu arada, Boğaziçi Köprüsü'nde bir süre önce başlayan tipi nedeniyle trafik durma noktasına gelince İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 4 araçla müdahale edilerek, tuzlama çalışması yapıldı.
Don ve buzlanma uyarısı
Öte yandan, Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, İstanbul'da kar yağışından çok fırtına ve soğuk havanın etkili olacağını belirterek, gece yaşanabilecek don ve buzlanmaya karşı uyarıda bulundu.
Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karın şu ana kadar tutmamasının en büyük sebebinin aralıklarla yağması olduğunu ifade ederek, şu saatten sonra Karadeniz'in üzerinden yavaş yavaş inmeye başlayacak yağışın, İstanbul genelinde beyaz örtü bırakacağını dile getirdi.
Köse, "Yağıştan çok fırtına ve soğuk hava etkili olacak. Gece don ve buzlanma olabilir" diyerek, yağışın bu geceden sonra Kocaeli ile Zonguldak arasında, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'da etkili olacağını söyledi.
Yurt genelinde rüzgarın fırtına şeklinde olması nedeniyle sıcaklıkların hissedilir şekilde düşeceğine işaret eden Köse, şunları kaydetti:
"İstanbul'da perşembe gününden itibaren sıcaklıkta çok belirgin bir düşüş olacak. Sıcaklığın eksi 5'lere kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu da sabah ve gece saatlerinde don ve buzlanmaya sebep olacaktır. Kar, kentteki etkisini, Anadolu Yakası'nda perşembe sabah saatlerine kadar, Avrupa Yakası'nda da çarşamba akşam saatlerine kadar sürdürecek. Gökyüzü genelde kapalı olduğu için sıcaklıklar, ilçelere göre değişkenlik göstererek, gece 0 ile 2 derece arasında seyredecek. Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 8-15 derece atında seyredecek."
Havaalanında önlem
Atatürk Havalimanı'nda sefere çıkacak uçaklar, soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle alınan önlemler kapsamında alkol ve glikoz karışımı sıvıyla "de-icing" işleminden geçiriliyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, havalimanındaki uçuş trafiğinde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için önlemler aldı. Karla mücadele araçlarının hazır bekletildiği havalimanında 24 saat boyunca çalışan ekipler, pistlere buz çözücü özellikteki solüsyonlar uyguluyor.
Yer hizmetleri şirketleri tarafından yapılan "de-icing" işlemiyle uçaklar ani buzlanmalara karşı korunuyor. Sefere çıkacak bazı uçaklara, apronda bulunan araçlarla buz çözücü solüsyonlar uygulanıyor. Bu işlemlerle uçakların kanat, motor, kuyruk ve gövdesinin buzlanmaya karşı korunması amaçlanıyor.
Atatürk Havalimanı'nda, dün gece bazı havayolu şirketlerinin duyurduğu iptaller dışında herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...