Tgrt Haber

Milletvekilliği düşürülen Can Atalay neden hapiste? TBMM olağanüstü toplandı

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: TGRT Haber
30 Ocak 2024 17:35 - Güncelleme : 16 Ağustos 2024 14:41

Can Atalay hakkında karar verildi. Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın kararı TBMM Genel Kurulu'nda 30 Ocak tarihinde okutuldu. 16 Ağustos'ta olağanüstü toplanan TBMM'nin oturumuyla birlikte Can Atalay neden hapiste sorusuna cevap arandı.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay​ hakkında, Yargıtay​ 3. Ceza Dairesi'nin verdiği karar açıklandı. Peki, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Can Atalay hakkında ne karar verdi? Can Atalay kimdir, aslen nerelidir? Can Atalay neden hapiste?

CAN ATALAY'IN MİLLETVEKİLLİĞİ​ DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?

Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Dairesi kararını verdi. TBMM'de okunan kararla birlikte; TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin Sözcü TV'ye açıklamalarda bulunan Atalay'ın avukatı Deniz Özen, "Can Atalay karar okunduktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yolu açık. Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz, AYM yüksek ihtimalle ihlal kararı verecektir. Bugüne kadar uygulanmayan kararın bu sefer tanınacağına yönelik inancımız var. Halihazırda iki tane ihlal kararı var" diyerek AYM'ye hak ihlali için başvuruda bulunacaklarını söyledi

CAN ATALAY NEDEN HAPİSTE?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında yargılandı ve 2022'de 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisinden Hatay milletvekili seçilen Can Atalay, Silivri Cezaevi'nde tutuklu yargılanıyor. 

Milletvekilliği düşürülen Can Atalay neden hapiste? TBMM olağanüstü toplandı - 1. Resim

CAN ATALAY KİMDİR?

Can Atalay, 1976 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.  Bankacı bir anne ile muhasebeci bir babanın tek çocuğu olan Can Atalay, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yükseköğrenim gördü.

Taksim Dayanışması’nın avukatlığını yürüttü. Gezi Davası'nda sanık olarak davaya dahil edilip gözaltına alındı; yargılandığı iki davadan beraat etti. "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla yargılandığı davanın 25 Nisan 2022'de Silivri, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay tarafından cezası 28 Eylül 2023 tarihinde onandı.

2023 Türkiye genel seçimlerine Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili adayı olarak katıldı ve seçildi. 30 Ocak 2024 yılında milletvekilliği düşürüldü.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...