Tgrt Haber

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
09 Nisan 2023 12:36 - Güncelleme : 09 Nisan 2023 12:49
Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?

Çiftlerin anlaşamadıkları durumlarda mahkemeye başvurmaları sonucu, mahkemenin çift hakkında verdiği kararın ne kadar sürdüğü merak konusu oluyor. Peki, bu süreçteki çiftlerin araştırdığı çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer? işte detaylar…

Çekişmeli boşanma davası süresi için söylenebilecek kesin bir zaman dilimi yoktur. Çünkü çekişmeli boşanma davası, çiftlerin anlaşamadığı veya çözümleyemedikleri sorunları çözmek için mahkemeye başvurmaları gerektiği durumlarda ortaya çıkar. Bu tür davalarda çiftler; mal paylaşımı, velayet, nafaka gibi konularda anlaşamazlar ve mahkemeden karar vermesini isterler. Dolayısıyla çekişmeli boşanma davaları genellikle uzun sürer.

Çekişmeli bir boşanma davasının ne kadar sürdüğü; davanın karmaşıklığına, ihtilaflı konuların sayısına ve mahkemenin iş yüküne bağlıdır. Ayrıca avukatların ve müvekkillerin hazırlıkları, tanık ifadelerinin incelenmesi, delillerin toplanması ve uzlaşma sağlanmadığı takdirde duruşmaların sıklığı da süreyi etkileyebilir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Çekişmeli boşanma davası açmak için eşlerden birinin mahkemeye başvurması gerekir. Ayrıca herhangi bir kişinin çekişmeli boşanma davası açması için kendisine tanınan süreyi de göz önünde bulundurması önemlidir. Çünkü hukuki süreçte zamanlama çok önemlidir. Boşanma sebebinin ortaya çıkmasından itibaren 6 ay, en fazla da 1 yıl içinde dava açılması koşulu öne sürülür. Eğer bu süre içerisinde dava açılmazsa; kişi, hak kaybına uğrayabilir.

Öte yandan davayı açmak için öncelikle avukat​ tutulması gerekir. Avukat, dava dilekçesini hazırlayarak mahkemeye sunar. Dava dilekçesinde ise nikahın temelinden sarsılması sebeplerinin detaylı bir şekilde açıklanması beklenir. Öte yandan bu kanıyı destekleyecek deliller de sunulmalıdır. Deliller, tanıklar veya belgeler yoluyla sağlanabilir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI AÇMA ŞARTLARI NELERDİR?

Çekişmeli boşanma davası açma şartları arasındaki ilk madde; evliliğin temelinden sarsılması sebeplerinden en az birinin gerçekleşmiş olmasıdır. Nikahın temelinden sarsılması sebepleri ise şunlardır:

  • Zina
  • Hayata kast
  • Cinsel saldırı
  • Eşe kötü muamele
  • Terk
  • Onur kırıcı davranışlar

Bunların yanı sıra diğer çekişmeli boşanma davası şartlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Türk Medeni Kanunu’na göre; nikahın temelinden sarsılması sebebi ortaya çıktıktan sonra çekişmeli boşanma davası açmak için en fazla 1 yıl süre tanınır.

Çekişmeli boşanma davası, tarafların yerleşim yeri mahkemesinde açılır. Bu nedenle; davayı açacak olan tarafın ya da taraflardan birinin yerleşim yeri, Türkiye sınırları içinde olmalıdır.

Avukat tutmak zorunludur çünkü avukatın hazırlayacağı dava dilekçesi, çekişmeli boşanma davasının temelini oluşturur.

Son olarak; çekişmeli boşanma davası açmak için mahkeme​ masraflarının da ödenmesi gerekir. Davacının bu masrafları karşılaması zaruridir. Ayrıca, mahkemece belirlenen ve davalının ödemesi gereken vekalet ücreti de buna dahil edilmelidir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA DAVALI DURUŞMAYA GELMEZSE NE OLUR?

Çekişmeli boşanma davasında davalının duruşmaya gelmemesi durumu, mahkeme tarafından değerlendirilmeye tabiidir. Davalının savunması olmadan, körü körüne davacının taleplerinin yerine getirilmesi mümkün değildir. Davalının kendisine tebligat yapılması durumunda veya dava sürecinde itiraz etme hakkı vardır. Bu tip durumlarda genellikle davalının haklarını korumak adına avukat tutması tavsiye edilir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI BİTTİKTEN SONRA NE OLUR?

Çekişmeli boşanma davası bitimi ile beraber ortaya çıkabilecek 5 farklı durumdan söz edilebilir. Bu durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Çekişmeli boşanma davasının kararı, taraflara tebliğ edildikten sonra kesinleşir. Bu durumda çiftlerin evlilik​ birliği sona ermiş olabilir.

Mahkeme, çiftlerin mal varlığına ilişkin belgeleri inceler ve bu doğrultuda bir karar verir. Eşlerin ortak mülkleri ise paylaşılarak her birine eşit olarak ayrılır.

Mahkeme, gelir farklılıklarını göz önünde bulundurarak belirli bir süre boyunca nafaka ödenmesine karar verebilir.

Son olarak; eğer varsa, çocukların velayeti de belirlenir. Mahkeme çocukların sağlık, eğitim ve diğer ihtiyaçlarına dair kararlar alır.

Öte yandan eğer bir taraf, mahkemenin verdiği kararı uygun bulmazsa, temyiz yoluna başvurabilir. Temyiz başvurusunun kabul edilmesi durumunda, çekişmeli boşanma davası yeniden görülebilir.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...