Çeyrek Altın Ne Kadar Oldu 1 Şubat Çeyrek Altın Fiyatları - Güncel Altın Fiyatları Ne Kadar
Altının fiyatı tekrar fırladı! Çeyrek altın güne kaç TL’den başladı, Şu dakikalarda çeyrek altının fiyatı nedir, Altın ons fiyatı ve bilezik fiyatı ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatları ve detayları…
Altının fiyatı tekrar fırladı! Çeyrek altın güne kaç TL’den başladı, Şu dakikalarda çeyrek altının fiyatı nedir, Altın ons fiyatı ve bilezik fiyatı ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatları ve detayları… Gram altın haftanın ilk işlem gününde 107 liranın üzerine çıktı, çeyrek altın ise 3 lira birden arttıSpot altının ons fiyatı 1.124,25 dolara kadar yükselirken, yurtiçinde dolar kurunun da yükselişe geçmesi ile destek bulan gram altının fiyatı 107 liraya yükseldi. Gram altınınn satış fiyatı Cuma günü 105 liraya gerilemişti.
Çeyrek Altın2,12%
ALIŞ (TL)171,40
SATIŞ (TL)175,68
ONS0,43%
ALIŞ ($)1.123
SATIŞ ($)1.123
Gram Altın-0,49%
ALIŞ (TL)106,08
SATIŞ (TL)106,17
(Spot altının bir günlük performansı 10.02.2016 - Tablo Bloomberg)
İstanbul Kapalıçarşı'da kapanışta 698 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira 715 liradan, 96,51 liradan alınan 22 Ayar Bilezik (Gr) 103,89 liradan, 674 liradan alınan Tam Ziynet 694 liradan, 336 liradan alınan Yarım Ziynet 349 liradan ve 168 liradan alınan Çeyrek Ziynet 176 liradan satıldı.
Fed açıklamalarında global ve finansal gelişmelerin yakından izlendiği belirtilirken, mart ayında faiz artırımı olasılığı dışlanmadı. FED'in küresel piyasalardaki volatiliteye dair yumuşak bir ton tutturarak ABD ekonomisiyle ilgili pozitif bir görünüm sunduğunu aktaran analistler, borsalarda risk iştahının artmasıylaaltın fiyatının bir miktar gerileyebileceğini kaydediyor. Analistler, teknik açıdan 107 liranın destek, 110 liranın direnç konumunda bulunduğunu vurguluyor.
Altın piyasasında, 9 işlemde 4 milyon 766 bin 850 liralık ve 36 işlemde 18 milyon 286 bin 353,17 dolarlık işlem hacmi kaydedildi. Gümüş piyasasında ise 4 işlemde 210 bin liralık ve 3 işlemde 472 bin 583 dolarlık işlem hacmi görüldü. Altın borsasında bugün en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar Garanti Bankası, Uğuras Kıymetli Madenler, İstanbul Altın Rafinerisi, Rona Döviz ve Denizbank şeklinde sıralandı. BIST Altın Endeksi ise önceki kapanışa göre yüzde 0,65 değer kazandı.
Altının gram fiyatı, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısından çıkacak kararlar öncesinde 108 liranın üzerinde seyrediyor.
Altın fiyatında yeni hafta ile birlikte temkinli yükseliş hareketi gözlendi. Bugüne 108,32 liradan başlayan altının gram fiyatı, şu dakikalarda 108,25 lira seviyelerinden işlem görüyor.
Altın ons fiyatı da Fed toplantısı öncesinde 1.100 dolar seviyelerinin üzerinde kalıcı olurken, şu dakikalarda 1.117 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararları bu akşam saat 21.00'de açıklanacak. Fed’in faizlerde herhangi bir değişiklik yapması bekleniyor. Toplantıdan çıkacak ileriye dönük mesajların ise piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı öngörülüyor. Analistler, Fed'in kararlarının ardından altında sert hareketler gözlenebileceğini belirterek, teknik açıdan 107 liranın destek, 110 liranın direnç konumunda bulunduğunu vurguluyor.
Kapalıçarşı'da şu dakikalardaçeyrek altın 179 liradan, Cumhuriyet altını ise 729 liradan satılıyor.
DÜNYADAKİ ALTIN ÜRETİMİ
Altın eski çağlardan beri değer verilen bir maden olmuştur. Antik Çağ’dan beri para olarak kullanılmakta olan altın günümüzde bir değer rezervidir. Ülke parpalarının değeri ülkelerin altın rezervine bağlanmıştır. Günümüzde dünyada yılda 2500 tona yakın altın üretildiği bilinmektedir. Dünyada en çok altın üreten ülke Güney Afrika Cumhuriyeti olup sadece bu ülkenin altın üretimi yılda 475 tondur. Bu ülkeyi Amerika takip eder. Ardından Latin Amerika, Avustralya, Kanada, Çin, Endonezya ve Rusya takip eder. Avrupa kıtası altın üretimi açısından zengin bir kıta değildir. Yıllık olarak Avrupa kıtasında üretilen altın 25 ton kadardır.
Madenler bulundukları yerin topografik özelliklerine, madenin derinliğine, oluşum niteliklerine göre yerüstü yani açık işletmeler veya yer altı yani kapalı işletmeler olarak işletilirler. Altın madeni işletmeleri için de diğer madenlere uygulanan yöntemler uygulanmaktadır. Maden işletmeciliğinde çeşitli projeler üretilir. Bu projelerde ekonomik olması, doğaya uyumlu olması, zarar vermemesi gibi kriterlere bakılır. Madenlerde yapılacak faaliyetler projeye uymak zorundadır. Altın madeni üretiminde kullanılan kimyasallarla ilgili dünyada kurallar vardır. Dünyada altın cevherinin üretimi uzun yıllardan beri sodyum siyanürle yapılmaktadır. Dünyada altın üretiminin%80’i siyanür kullanılarak yapılmaktadır. Siyanür gibi doğaya ve insana zararlı atıkların kullanımına dünyada standartlar getirilmiştir.
1970’li yıllarda altın madenciliğine önem verilmeye başlanır. 1980’lerde ise özellikle Amerika, Kanada, Avustralya, Rusya, Endonezya, Çin, Brezilya gibi ülkelerde altın üretimi patlar. Dünyada işlenebilir altın rezervi 49000 ton kadardır. Bu rezervin%65’i Amerika, Kanada, Avustralya ve Güney Afrika bulunmaktadır. Tüm dünyada son 25 yılda altın üretimi ve yeni altın madenleri bulunması için ayrılan para katlanmıştır. Dünyadaki altın üretiminin%54’ü Amerika, Kanada, Avustralya ve Güney Amerika’da yapılmaktadır. Türkiye bu ülkeler arasına girememektedir. Türkiye’de sınırlı kaynaklarla altın arama ve çıkarma çalışmaları yapılabilmektedir. Buna rağmen çıkarılan altın küçümsenmeyecek kadardır.
Dünyada altın rezervine sahip olup üretim yapmayan bir ülke yoktur. Altın her ülke için çok kıymetli ve değerlendirilmesi gereken bir zenginlik kaynağıdır. Altın madeni çıkaran ülkeler teknolojiyi kullanmakta ve son gelişmelerden yararlanmaktadır. Bunun için özel kaynaklar ayırmakta ve projeler yapmaktadırlar. Günümüzde dünyada 50 ülke yılda 2500 ton kadar altın üretmektedir. Yeni gelişen teknoloji ile üretim daha ekonomik hale getirilmektedir. Bunun sonucunda da dünyada altın üretiminin artması beklenmektedir.
Altın nedir?
Altın parlak sarı, yoğun, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek bir metaldir. Kimyasal element olarak simgesi Au’dur ve Latince "aurum"un kısaltmasıdır.
Altında ayar ne anlama gelir?
Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın, arı ya da bir başka deyişle saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 18 ayar içindeki has altın 750 milyem, 14 ayar içindeki has altın ise 585 milyemdir.
Has altın gram fiyatı nasıl hesaplanır?
1 onsaltın fiyatı/ 31,1034768 formülü bize 1 gram altının fiyatını vermektedir.
Çeyrek altın kaç ayar ve kaç gramdır?
Halk arasında sıkça kullanılan diğer bir adı da "küçük altın"dır. 22 ayar 1,75 gramdır. Has altın olarak karşılğı 1,605 gramdır.
Yarım, Tam (Ziynet) ve Ata Cumhuriyet Altını kaç ayar ve kaç gramdır?
Yarım altın 22 ayar 3,50 gramdır. Has altın olarak karşılığı 3,21 gramdır. Tam yani diğer bir adıyla Ziynet altın ise 22 ayar 7,00 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,42 gramdır. Ata Cumhuriyet Altını 22 ayar 7,20 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,60 gramdır.
Gremse altının değeri nasıl hesaplanır?
Bu altının diğer bir adı da 2,5 luk altındır. 10çeyrek altına veya 5 adetyarım altına eşittir.
Reşat ve Hamit altın nedir?
Reşat altın Osmanlı altınlarıdır. Bunlar eski Osmanlı devleti zamanlarından kalan altınlardır. Reşat döneminde (hicri 1327) basılmıştır.
Hamit altın ile Reşat altın, aynı fiyata sahiptirler ve ikisinin arasında görünüşleri haricinde herhangi bir farklılık gözlemleyemezsiniz. En büyük farkları budur. Bununla birlikte ikisini birbirinden ayıran bir diğer özellikte Hamit altının II.Abdülhamid döneminde yani hicri 1293 senesinde basılmış olmasıdır.
1 ons altın kaç gramdır?
Dünya standartlarında 1 ons altın 31,1034768 gramdır.