Tgrt Haber

Çıldır Gölü, alg patlaması nedeniyle yeşil rengine döndü

Editör: Sumru Tarhan / Kaynak: TGRT Haber
19 Ağustos 2024 15:02 - Güncelleme : 19 Ağustos 2024 15:14

Ardahan'da bulunan Çıldır Gölü eşsiz manzarası ile gidip görenlere keyifli anlar yaşanırken bu yaz yeşil renginde olması dikkatlerden kaçmadı. Paylaşılan fotoğrafları görenler ve gidip ziyaret edenler ise Çıldır Gölü neden yeşil araştırmaya başladı.

Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır'ın 2024 yaz aylarında yemyeşil görüntüsü gündem olurken sosyal medyada da çok konuşuldu.

Küçük çocuklar yeşil renge boyanan gölde yüzmeye devam ederken neden yeşil olur merak edildi.

ÇILDIR GÖLÜ NEDEN YEŞİL RENK OLDU?

Ardahan​'da bulunan göl, alg patlaması nedeniyle yeşile dönerken sebebi su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi olurken sıcaklıkların artması da etki etti.

Çıldır Gölü, alg patlaması nedeniyle yeşil rengine döndü - 1. Resim

Göllerde dipte bulunan mavi - yeşil algler yüzeye sıcaklıklar sebebiyle çıkıyorken gölün yeşil bir tabaka olması vatandaşın dikkatini çekti.

Çıldır Gölü kıyılarında balçık ve peltemsi bir durum olurken görenler şaşkına dönüyor.

ÇILDIR GÖLÜ'NDE YÜZÜLÜR MÜ?

Doğu Anadolu​'da yer alan Çıldır Gölü, yaz aylarında ziyaretçi akımına uğrarken sıcaklardan dolayı serinlemek isteyenler yüzmeyi tercih ediyor.

Çıldır Gölü, alg patlaması nedeniyle yeşil rengine döndü - 2. Resim

GÖL NE ZAMAN DONAR, TEKTONİK Mİ?

Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde olan göl, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü olarak biliniyor.

Tektonik oluşumlu ve doğal bir set gölü olurken kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında Arpaçay kolu olan Telek Çayı'dır. Gölün olduğu bölgenin temeli tüf, bloktüfü, andezitik ve bazaltik akıntılarla marn ve konglomeralardan oluşuyorken Kuvaterner'e atfedilen bazaltik volkan grupları yükseliyor. 

Çıldır Gölü, alg patlaması nedeniyle yeşil rengine döndü - 3. Resim

Göl, Aralık ayında donmaya başlarken kış boyunca donuk olarak kalıyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...