Çölyak hastalığı nedir çölyak hastalığı gluten içeren gıdalardan uzak durulması gereken hastalığın adıdır. Şöyle ki ince bağırsağın glutene karşı olan hassasiyeti yani kronikleşmiş alerjisidir.
Çölyak hastalığı nedir çölyak hastalığı gluten içeren gıdalardan uzak durulması gereken hastalığın adıdır. Şöyle ki ince bağırsağın glutene karşı olan hassasiyeti yani kronikleşmiş alerjisidir. Çölyak hastalığı olanlar içerdikleri gluten sebebiyle buğday, çavdar, arpa, yulaf, ekmek, makarna gibi gıdaları tüketmemeli. Metabolizmaya baktığımızda yediğimiz gıdalar ince bağırsakta ayrıştırılır ve kana karışır. Glutenli gıdalar tüketildiğinde çölyak hastalarında bağırsak mukozasında alerji oluşur. Bu alerjiye bağlı olarak kıvrımlarda küçülmeler ve azalmalar meydana gelir. Bu oluşan küçülmeler sonucunda bağırsaklar küçülür ve yenilen gıdalar artık emilemez olur. Bunun sonucu olarak da yetersiz beslenme ortaya çıkar ve devamında çölyak hastalığı belirtileri görülmeye başlar.
Çölyak hastalığı genetik ırsi bir hastalıktır. Ailede başka bireylerde de mutlaka vardır. Sessiz çölyak hastalığı belirli bulgularının bulunmadığı ama aileden kalıtsal olan yatkınlık sebebi ile oluşan bir durumdur. Her yaşta ortaya çıkabileceği gibi genellikle 30-40 yaşlar arasında daha çok rastlanmaktadır.
Peki, çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilip belirlenmektedir. Kan testleri ile çölyak hastalığı teşhis edilebilir ve kan testinin yanında mutlaka ince bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulur.
Çölyak hastalığının tedavisinde ilk yapılması gereken alerjiye sebep olan glüten içeren gıdalardan uzak durulmasıdır. Çölyak hastalarının yaşamları boyunca devam edecek sıkı bir diyete ihtiyaçları vardır. Uyulan sıkı diyet sayesinde tahribat gören ince bağırsak tekrar eski halini alır ve normale döner. Ama şu unutulmamalı ki çölyak hastalığı tedavisi kesin sonuçlanan bir hastalık değildir. Çölyak hastalığı tedavisinde amaç sebebi önlemek ve ortadan kaldırmaktır. Bunu da glutenli gıdalardan uzak durarak yapmak ilk iştir. Bu uzak durulması gereken gıdalar insan vücudunun ihtiyacı olan değerli besinler olduğu için ve çölyak hastalarının bu gluten içeren gıdaları tüketemedikleri için gelişimde gerilik görülmektedir. Bunun için bir uzman hekim rehberliğinde vücutta bu gelişimi etkilemeyecek gıdaları tercih ederek glutenli gıdalardan elde edilen olumlu ve faydalı besinleri diğer temin edilebilecek besinlerden sağlamaya çalışmaktır. Bu sağlandığı zaman yani gelişime olumlu yönde etki edebilecek bu besinlerin muadilleri ile beslenilmeye başlandığı zaman problemsiz bir şekilde gelişim sağlanmış olacaktır. Bunların muadilleri demek, glütensiz olarak üretilen besinler demektir. Bunlar şöyledir ki;
Son olarak belirtmek isteriz ki yiyeceklerin etiketlerini çok iyi okumalı ve buna göre dikkat etmeliyiz. Glutenli yiyecek ile glütensiz yiyeceği aynı poşette bile taşımamalı aynı yerde bile kesmemeliyiz.