Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan'dan dünyaya seslendi

17 Nisan 2015 05:43 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan'dan dünyaya seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'ın BM üyeliğine destek vereceklerini belirterek 'Türkiye'nin dostluğu kara gün dostluğu' dedi. Erdoğan AP'nin sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmesinin ise yok hükmünde olduğunu belirtti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Akorda Devlet Başkanlığı Sarayı'nda kapıda karşılandı. Karşılama töreninde iki liderin, resmi heyetlerini karşılıklı takdiminin ardından, Türk ve Kazak milli marşları çalındı. Kazakistan bayrağını, başlarıyla selamlayan Erdoğan ve Nazarbayev, daha sonra tören kıtasını denetledi. Erdoğan ve Nazarbayev daha sonra başbaşa bir görüşme gerçekleştirip Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına başkanlık etti. Erdoğan konseyde ve ortak basın açıklamasında AP'nin kararından, gündeme ilişkin konularda önemli mesajlar verdi:

BM DESTEĞİ: Konseyde bölgesel ve uluslararası konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. Gerek Suriye, Irak, Libya gerek Mısır, Ukrayna... Bu konuları değerlendirme imkanımız oldu. Bu meselelerde de genel olarak fikir birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle gözlemledik. 2017-2018'de yılında, Kazakistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne adaylığı söz konusu. Bizler Türkiye olarak kardeş Kazakistan'ın yanındayız ve her türlü desteği vereceğiz. Kampanya süreciyle ilgili de birimlerimiz her türlü gayreti gösterecektir.

TÜRKİYE'NİN DOSTLUĞU: Bölgenin refahı, istikrarı ve güvenliği bağlamında işbirliğimizin taşıdığı önemin farkındayız. Bugün bölgemizi saran ateş çemberi karşısında Türkiye ve Kazakistan gibi bölgesinde güvenlik, istikrar ve refahın sembolü olan ülkelerin dayanışma içinde hareket etmesi şarttır. Her zaman ifade ediyoruz, Türkiye'nin dostluğu kara gün dostluğudur. Kazak kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu stratejik alanlarda onların yanında olmaya devam edeceğiz.

"AP'NİN KARARI YOK HÜKMÜNDE"
Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmesiyle ilgili olarak ise şöyle konuştu: "Türkiye tarihin her döneminde gerek kendi sınırları içinde yaşayan vatandaşları için olsun gerekse bölgesindeki tüm toplumlar için daima adalet, güven, huzur kaynağı olmuş bir ülkedir. Geçmişte yaşanmış acıları bahane ederek bugün Türkiye'yi ve milletimizi itham etmeye çalışanlar her şeyden önce tarihe haksızlık ediyorlar. Soykırım gibi geçmişte kesinlikle olmamış bir şeyi mutlak gerçek gibi Türkiye'ye kabul ettirmeye çalışanlar beyhude yere uğraşıyorlar. Bu konuda parlamentolarda alınan kararlar ve siyasetçilerin ifadeleri bizim için yok hükmündedir." Türkiye'nin Ermeni halkıyla herhangi bir sorunu, herhangi bir sıkıntısı olmadığnı belirten Erdoğan, "Aynı dönemde milletimizin çektiği acılar inanın bundan çok daha az değildir, daha fazladır. Ülkemizde yaklaşık 40 bin, Ermenistan'dan kaçarak ülkemize gelip yerleşen ve bizde misafir olarak kalan insanlar var. Ermenistan'a barış elini geçen 23 Nisan'da ben uzattım, ama uzattığımız bu el maalesef havada kaldı. Bu tür kararlar Ermeniler istismar edilerek Türkiye düşmanlığının dışa vurumundan ibaret" diye konuştu.

DOMBRA'YI DİNLEDİ
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna verdiği yemekte Kazak sanatçı Aslanbek Sultanbekov, Dombra şarkısını söyledi. AK Parti milletvekili adayı sanatçı Uğur Işılak'ın 2014 yerel seçimleri öncesi Erdoğan adına yeniden uyarladığı Dombra şarkısı büyük ilgi çekmişti.

VATAN KORUYUCULARI ANITI'NA ZİYARET
Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyetle Vatan Koruyucuları Anıtı'nı ziyaret itti. Tören kıtası tarafından karşılanan Erdoğan, kırmızı- beyaz güllerden oluşan çelengi anıta bırakarak, saygı duruşunda bulundu. Türkiye ve Kazakistan milli marşlarının okunmasının ardından Erdoğan, anıtı selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören kıtasının saygı yürüyüşünün ardından anıttan ayrıldı.

BAKAN ÇIKARMASI
Erdoğan'a ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci eşlik etti.

CEZAEVİ MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ
Emine Erdoğan, Aljir Anıtı ve Stalin döneminde "vatan haini" ilan edilen siyasetçi, sanatçı, devlet adamı ve yazarların eşlerinin kaldığı hapishanenin yerine yapılan müzeyi ziyaret etti. Kazakistanlı yetkililer, müze hakkında Emine Erdoğan'a bilgi verdi. Emine Erdoğan Kazakistan Akademik Milli Kütüphanesi'ndeki "Türkiye Kütüphanesi" katını da gezerek incelemelerde bulundu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...