Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi'nin İŞ20 ve EMEK20 oturumunda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;
Türkiye dönem başkanlığı olarak G20'nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye kapsayıcılığı da dahil ettik. Büyüme sadece rakamlardan ibaret değildir. Büyümenin kalitesi ve niteliği de önemlidir.
Toplumdaki tüm kesimlerin refah artışından hak ettikleri payı almaları gerekiyor. Biz kapsayıcılığı daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması eşitsizliklerin giderilmesi ve rehafın yaygınlaştırılması olarak görüyoruz.'GÜÇLÜ BİR DİALOG ŞART'
* İşçi ve işveren arasında güçlü bir dialoğun oluşturulması şarttır. Büyüme sadece rakamlardan ibaret değildir. Büyümenin kalitesi de önemlidir. Toplumdaki tüm kesimlerin hakettiği payı alması gerekiyor.
* Eylül ayında bir ortak bildiri kabule giderek G20 hükümetlerine çok önemli tavsiyelerde bulundunuz. Kapsayıcı büyümenin G20'nin kalıcı bir unsuru hale gelmesi konusunda İŞ20 ve EMEK20'ye olan bu katkı birlikte çalışma anlayışı devam edecektir. Bu sene G20 dönem başkanlığı olarak öncelik verdiğimiz bir diğer konu ücretin milli gelir içerisinde azalması oldu.
* Alın terini kutsal gören emeğin karşılğının tam ve zamanında verilmesini öngeren medeniyetin mensupları olarak çok önemli bu. Türkiye olarak başarılı sonuçlar elde ettik. Son yıllarda ekonomik büyüme içerisinde eşitsizlik anlayışı azalan bir gelişmeyle ne yazık ki kendini göstermiş bulunuyor.
'ASGARİ VE ORTALAMA ÜCRETLERDE ARTIŞLAR KAYDETTİK'
* Ekonomik büyümeyle eşitsizlik sistemi de azalan bir gelişme ne yazık ki kendini gösterdi. Asgari ve ortalama ücretlerde ciddi artışlar kaydettik.
* İŞ20 ve EMEK20’de bize sunduğunuz öneriler G20'de görüş alışverişinde bize yardımcı olacaktır.
"BİRAZ AZ KAZANIN"
"Şu anda Türkiye’de konuşulan ise 1300-1500 hatta daha ileri gidenler de var. Türkiye’deki konum çok çok farklı bir yere doğru gidiyor. Ben bu gelişmeden de mutluyum. Ancak asgari ücret malum bir taban belirlemedir. Herhangi bir işveren kalkıp da 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona sen neden veriyorsun demez. 4 bin lira verdiği zaman, niye veriyorsun demez. E ne olur? Biraz az kazanmış olur.
'KADINLARIN VE GENÇLERİN İSTİHDAMA KATILMASINA ÖNEM VERDİK'
* Kadınların ve gençlerin istihdama katılmasına önem verdik. KOBİ'ler altyapı yatırımları e-ticaret gibi önemli çalışmalar gerçekleştirdik.
* Gençler, kadınlar, STK ve düşünce kurulşlarının bu süreci sahiplenmesi büyük önem taşıyor. Başarılarınız devamını diliyorum, teşekkür ediyorum.
* Antalya Zirvesi'nde önemli küresel ekonomik gelişmeler üzerinde önemli fikir alışverişleri yapacağız. İŞ20 ve EMEK20 olarak görüş alışverişine katkı sağlayacaktır.
'KISKANÇLIĞI ORTADAN KALDIRABİLİRİZ'
* Tabii korumacılıktan da öte özellikle benim bir yaklaşımım var. Acaba dünya sermayesi veya finansal sektör kıskanç mıdır? Bunun üzerine düşünmekte fayda var. Son terör eylemlerine baktığımızda sebepleri arasında kıskançlığın olması söz konusu mudur? Fakirlik, işsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler ve kadınlar için finans dünyası gereken desteği veriyor mu?
'DEVLETTEN KADINLARA VE GENÇLERE TAM DESTEK'
* Türkiye'de yeni yatırım yapılıyor. Herhangi genç veya kadın bir yatırım yapacaksa devlet kendisi onlara bir destek vermek suretiyle adım atıyor. Ben bunları önemsiyorum. Özellikle dünyadaki sermaye ve işveren çevrelerinin ellerini açacak olurlarsa terörün de belini kırabilir, fakirliği giderir ve kıskançlığı da ortadan kaldırabiliriz.
* Kapsayıcılık çok büyük önem arzediyor. Kadın20, Genç20 var. KOBİ'ler var. Bu kapsayıcılığın içerisinde hepsi yer alıyor.
'TÜRKİYE AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERE ÖRNEKTİR'
* Yatırımlar konusunda gerek kamu gerek özel sektörün dayanışması nasıl olacak? Milyon dolarlık harcamayı öngörüyorsak. Öyle zannediyorum ki Türkiye bu konuda az gelişmiş ve gelişen ülkelere örnektir.
'DÜNYA NETİCE ALMA NOKTASINDA'
* Bir diğer kısım uygulama, G20 özel sekreteryası kontrol ediyor. Uygulamaları gerçekleştiremezsek oturur konuşuruz, toplanırız, ondan sonra dağılır gideriz. Dünya artık dağılma değil netice alma noktasındadır.
'PARANIN MALİYETİNİ DÜŞÜRMEK LAZIM'
Türkiye'de faiz oranları yüksektir. Ancak batıda düşüktür. Bu faiz oranlarıyla yatırım olur mu? Bu faiz oranlarıyla küçük, orta işletmeciler geçinebilir. Burada paranın maliyetini düşürmek lazım. Maliyeti arttıkça ne genç işadamı ne genç iş kadını bulabiliriz.
'KOBİ'LER TEŞVİK EDİLMELİ'
KOBİ'lerin teşvik edilmesi, geliştirilmesi önem arz ediyor diye düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte KOBİ'ler yan kuruluş gibi çalışacaktır.