Tgrt Haber

Davutoğlu ve Çipras'tan Avrupa'ya ortak çağrı

19 Kasım 2015 05:30 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:14
Davutoğlu ve Çipras'tan Avrupa'ya ortak çağrı

Başbakan olarak Türkiye'ye ilk çalışma ziyaretini yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Çankaya Köşkü'nde karşılandı.

Çankaya'da görüşmenin yapılacağı binanın balkonundan Çipras'a Ankara manzarasını gösteren Davutoğlu, daha sonra Yunan konuğuyla önemli konuları masaya yatırdı. İkili görüşmelerin ardından basın toplantısı yaparken, Davutoğlu gazetecilere şu açıklamaları yaptı:

KADERİMİZ ORTAK:
Çipras'ın ziyareti öncesinde deprem kendini hatırlatarak sanki "Türkiye ve Yunanistan'ın kaderi ortaktır, depremler etkilemektedir" mesajı verdi. Mutlaka bu kader ortaklığını göz önünde bulundurmalıyız.

İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI:
4 ana sütun üzerinde ilişkilerimizi geleceğe doğru inşa edebiliriz. Turizmde, ticarette, yatırımlarda, enerjide ulaşımda iki ülkeyi birbirine daha çok entegre hale getirmeliyiz. 2010'da kurulan Türkiye-Yunanistan İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısını şubat ayının ilk haftasında Türkiye'de yapmaya karar verdik.

SORUN ESAD REJİMİ:
Mülteci krizinde Türkiye ve Yunanistan ortak kaderi paylaşıyorlar. Aslında sorun mülteciler sorunu değildir. Suriye sorunu, Suriye'deki baskıcı bir rejimle terörist grupların baskısının bir sonucudur. Ne Türkiye ne Yunanistan bu mülteciler sorununda tek sorumluluk sahibi değildir. BM sorumluluklarını unutarak meseleyi Ege sahilleri trajedisi gibi iki ülkenin omuzlarına atmamalı. Mülteciler söz konusu olduğunda Türkiye'yi bağlayan insan hakları hukuku Avrupa'yı da bağlar. Türkiye ve Yunanistan aynen Suriyeli mülteciler gibi Suriye sorunun mağdurlarıdırlar, müsebbibi değildirler. Bu sorunun nihai çözümü Şam'dan geçmektedir.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...