Dejenere Disk Hastalığı Nedir? Dejeneratif Disk Hastalığı Tedavisi
Omurlar arasındaki “şok” emen yastıkçıklara “disk” adı verilir. Bunlar aynı zamanda omurga hareketliliği ve esnekliğini de sağlarlar. Diskin halkavarî olan çevresel yapısı, sinir lifleri ile ağrı algılayan yapılarla komşudur. Bu haberimizde sizler için: "Dejenere disk hastalığı nedir?, Dejeneratif disk hastalığı tedavisi nasıl yapılır" gibi sorularınıza cevaplar vermeye çalışacağız. Sağlıklı günler diliyoruz...
Normal yaşlanma sürecinde diskin ortasındaki su içeriği azalır ve disk yassılaşır. İleri durumda dejenere disk içindeki jel kıvamlı içerik dışarı taşabilir ve "annulus" denen çevresindeki halkavarî yapıya baskı yaparak ağrıya sebep olur. Annulustaki çatlaklar ve yırtıklar da ağrı kaynağı olabilir.
Dejenere disk nasıl tedavi edilir?
- Bel omurlarında yaşlanma, genetik ve/veya günlük hayattaki zorlanmalar sebebi ile oluşan "dejenere disk hastalığı" taşıyan hastalar, bazen katlanılmaz kronik bel ağrısından yakınırlar.
- Bulgu veren bu tip hastaların çoğu cerrahi yapılmadan ilâçla tedavi edilmeye çalışılır.
- Fizik tedavi önerilir.
- Çoğu hastada ilâç ve fizik tedavi oldukça iyi cevap verir. Ancak, hastalardan az bir kısmı ağrı çekmeye devam eder. Bu durumda yapılacak işlem cerrahidir. Sorunlu omur bölgesine suni disk yerleştirilir.
Cerrahi girişimin olumsuzlukları...
Cerrahi ve alınan genel anestezinin potansiyel yan etkilerinden başka, suni disk yerleştirme operasyonunun sakıncaları metal plağın kırılması ve enfeksiyon olabilir.
Bunları azaltmak için uygun hasta ve uygun büyüklükte implant seçimi önemlidir.
Diğer taraftan, implant yeterli hareketliliği korumayabilir veya tam tersine aşırı harekete sebep olup, aygıtın aşırı yük üstlenmesine yol açabilir.
Sonuçta hastalar bu operasyondan fayda görmeyebilir.
Anlaşılacağı gibi, yapılan araştırmalar olumlu sonuç verse de, bu konuda uzun vadeli araştırmalar gerekmektedir.