Tgrt Haber

Demir eksikliğe bire bir etki ediyor! Haftada 3 kez yemek sorunu çözüyor

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: Takvim.com
07 Ekim 2023 14:10 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 14:10
Demir eksikliğe bire bir etki ediyor! Haftada 3 kez yemek sorunu çözüyor

Hastalıklardan korunmak için vücutta gerekli besinlerden biri de demirdir. Her 10 çocuktan 4’ünde görülen demir eksikliği iştahsızlık, baş dönmesi ve halsizliğe neden olur. Demir eksikliği yaşayanlar ne yapmalı, nasıl beslenmeli?

Hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarının azalmasına neden olan demir eksikliği ayrıca ağız yaralarına, cilt kuruluğuna, baş ağrısı, depresyon ve saç dökülmesine neden olur. Tedavi edilmediğinde önemli sağlık sorunlarına neden olacak demir eksikliği, rutin kan sayımı sırasında tespit edilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR? 

Demirden zengin yiyecekler yemek, demir emilimini azaltan yiyecekler tüketmek bu sağlık problemiyle savaşmanıza yardımcı olur. Kan testi sonrası demir eksikliğinin neden ortaya çıktığı belirlenmeli. Demir açısından zengin kırmızı et​, karaciğer​, balık​ gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Yetersiz beslenme, ergenlik, mide ülseri ve aşırı egzersiz demir eksikliğine neden olur. Demir eksikliği genellikle başka amaçlarla yapılan ya da rutin kan sayımı sırasında tespit edilir. Demir eksikliği durumunda, vücut önce demir depolarını boşaltır.

Demir eksikliğe bire bir etki ediyor! Haftada 3 kez yemek sorunu çözüyor

DEMİR EKSİKLİĞİNİ TETİKLEYEN YİYECEKLER

Kepek, kepekli tahıllar,

Yağlı tohumlar (örneğin, soya, yer fıstığı),

Kahve,

 Siyah çay,

 Soya ve soya sütünden elde edilen protein (kazein),

 Kalsiyum tuzları (Çeşitli maden sularında bulunur.

DEMİR EKSİKLİĞİ YAŞAYANLAR NASIL BESLENMELİ?

Demirden zengin beslenin

Demir eksikliği yaşayan kişiler, C vitamini içeren içecek ve yiyecekler tüketmelidir. Ayrıca kırmızı et, yumurta sarısı, beyaz et ve kuru baklagiller gibi demirden zengin besinler düzenli tüketilmelidir.

Süt tüketimine dikkat edilmeli

Demir eksikliği yaşayanlar süt tüketimine dikkat etmelidir. Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. 

Demir eksikliğe bire bir etki ediyor! Haftada 3 kez yemek sorunu çözüyor

Her hafta sebze tüketilmelidir

Kalsiyum içeren yeşil yapraklı sebzeler düzenli olarak tüketilmelidir. Sebzeler emilimi azaltır bu nedenle kalsiyumlu besinlerle bir arada tüketilmemelidir.

Demir ilaçları tüketmeyi unutmayın

Demir ilaçları düzenli olarak tüketilmelidir. Doktorun verdiği ölçüler halinde tüketilmesi gereken demir ilaçları aksatılmamalıdır.

 

 

 

Kaynak: Takvim.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...