Tgrt Haber

Denizanası zehirlenmesine traş kremi iyi geliyor

Editör: Canan Kemikli / Kaynak: TGRT HABER
07 Mart 2024 14:47 - Güncelleme : 07 Mart 2024 14:51
Denizanası zehirlenmesine traş kremi iyi geliyor

Denizanası zehirlenmelerine karşı uzmanlar uyarıyor! Denizanası zehirlenmesine ne iyi gelir, belirtileri neler, denizanaları zehirli mi? Denizanası zehrinin vücuda yayılmaması için neler yapılabilir, denizanası sokmalarında ilk yardım nasıl olmalı? Detaylar haberimizde...

Yaz aylarının yaklaşmasıyla denizlere akın eden insanları bekleyen tehlike nedir? Uzmanlar, yaz aylarında deniz kıyısında tatil yapmayı tercih eden insanları uyarıyor. Denizlerde bolca görülen denizanası​ zehirlenmesi veya sokmasına karşı ne yapılabilir? Denizanası sokmasına ne iyi gelir? Denizanası zehirlenmesi belirtileri neler, denizanaları zehirli mi? Denizanası insanları nasıl sokar, ilk yardım nasıl olmalıdır? Hangi durumlarda tıbbi müdahale gerekebilir? Sizler için merak edilen soruları cevapladık 

DENİZANASI İNSANLARI NASIL SOKAR?

Deniz sularının ve çevre kirliliğinin artması ile beraber denizanalarında da artış görülüyor. Denize girmeyi seven insanlar için de her geçen gün tehdit artışı yaşanıyor. Denizanası dokunaçlarında, küçük ve içi zehir dolu mızraklar bulunuyor. Bu mızrakların insanlara saplanması zehirlenmelere neden oluyor. Zararsız olmalarına rağmen bazı yerel denizanaları vücutta reaksiyonlara sebep oluyor. Hafif kaşıntılara ve yanıklara benzer kızarıklara sebep olan denizanası sokmaları, birkaç gün ila birkaç hafta arasında iyileşiyor. 

DENİZANASI SOKMASINDA GÖRÜLEN BELİRTİLER NELER?

Denizanası sokmasının birçok belirtileri bulunuyor. Kızarıklık, ağrı, kaşıntı, uyuşma ve karıncalanma ve kabarık lezyonlar şeklinde kendini gösteriyor. Bölgesel belirtilerin yanı sıra tüm vücudu ilgilendiren belirtiler de bulunmakta. Bunlar: kusma, terleme, tansiyonda yükselme, karın ve göğüs ağrısıdır. 

DENİZANASI SOKMASINA NE İYİ GELİR, İLK NE YAPILMALIDIR? 

Öncelikle, kişinin sokulan bölgeyi ovması ve kaşıması engellenmelidir. Çünkü zehrin vücuda yayılmaması için ovulmaması gerekmekte. Denizanası dokunaçlarını çıkarmaya çalışın. Dokunaçlar yapışık bir şekilde bulunduğundan jiletle ya da kredi kartı ile kazıyarak çıkarabilirsiniz. Ardından 15 dakika boyunca bölgeyi tuzlu su ve sirke ile temizleyebilirsiniz. Traş kremi veya kabartma tozu ile kalan yakıcı kapsülleri bölgeden uzaklaştırabilirsiniz. Tatlı su değdirmemeye dikkat edilmeli. 

Bazı sokmalar nadiren de olsa hayati riskler taşıyabilir. Ağrı çok şiddetli ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...