Kahramanmaraş'taki büyük depremler, Türkiye genelinde deprem korkusunu artırdı. Özellikle fay hattı üzerindeki şehirlerde çelik deprem kabinleri ilgi görmeye başladı. Deprem kabini fiyatları ve yapımı merak edilirken, sahibinden ve letgo gibi sitelerde bu ürünlere dair ilanlar çoğaldı.
Kahramanmaras'ta yasanan 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerin ardindan, deprem güvenligi konusunda farkindalik artti. Istanbul, Izmir gibi büyük sehirlerde, çelikten yapilan güçlü ve dayanikli deprem kabinlerine olan talep artti. Deprem kabini nasil yapilir, ne kadara mal olur sorulari, özellikle Izmir'de bu tür kabinler üreten Mustafa Tozan sayesinde gündeme geldi. 2023 yili için deprem kabini fiyatlari, kullanilan malzemeye ve özelliklere göre degisse de, 70 bin TL civarinda baslayip sahibinden ve letgo gibi platformlarda 30 bin TL'ye kadar düsebiliyor. Bu kabinler, deprem sirasinda güvenli bir siginak vadediyor ve artik bir pazar olusmaya basladi.
Deprem kabini fiyatlarinda standart bulunmaz. Kullanilan malzemeye ve tasarima göre degisiklik gösterir. Fakat deprem kabini yapan adam Mustafa Tozan'dan bildigimiz kadariyla, 66 tona kadar dayanikli, sarj üniteli, siren sistemli, son kalite çelik kullanilan bir deprem kabini fiyati 70 bin TL civarlarindan satiliyor. Ancak bu rakam sahibinden ve letgo gibi sitelerde 30 bin TL civarina kadar düsebiliyor. Dolayisiyla deprem kabini satin al islemi için bu siteleri de kullanabilirsiniz.
Deprem kabini için en önemli husus bir bina yikildigi zaman içerisinde bulunanlara olabildigince az zarar verecek sekilde tasarlanmasidir. Bunun için ilk olarak son derece kaliteli ve belli agirliklara elverisli çeliklerin seçilmesidir. Deprem kabini yapan adam Mustafa Tozan, "Bu ünite çelikten yapildi. Disi MDF ile kapli. Çarpma olmamasi için iç tarafi yine MDF ve döseme ile kaplandi. Ayrica ünite içerisinde emniyet kemeri, sarj olabilir akü ile led aydinlatma, sarj aleti, siren mevcut. Ünitede oturma alani var ve alti sandik seklinde. Bu sandiga yiyecek, su, battaniye, yedek akü, alet takimi, ilaç, yangin tüpü gibi ihtiyaç duyulan esyalar konulabilir. Üniteyi alanlar içeriye oksijen tüpü koyabilir ancak içeride zaten havalandirma delikleri de var. Alani dogru kullanmak için deprem ünitesinin önünü televizyon ünitesi gibi tasarladim. Önünde televizyon var, hemen arkasi deprem ünitesi oldu. Insaat mühendisleri ile yaptigimiz testlerle tek noktadan duran darbe karsisinda 66 tona kadar dayanabilen bir kabin" ifadelerini kullandi.