İstanbul'da olan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından geçmiş dönemlerdeki depremlerin şiddetleri de yeniden gündeme geldi. Ülkemizde en son yaşanan büyük sarsıntı Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşmişti. Bu depremin gece olmasının ardından vatandaşlar son yıllarda depremlerin sürekli gece olma sebebini de merak etti.
Ülkemizde 1999 ve 2023 depremlerinin gece olmasıyla beraber depremlerin neden gece olduğu da dikkatleri üzerine çekti. 23 Nisan 2025 tarihinde yaşanan Silivri depreminin şiddeti 6,2 olarak ölçülürken öğlen 12.49'da yaşandı.
Bilim insanları sarsıntıların gece olma sebebine dair araştırmalarına devam ederken şaşırtan açıklamalar geldi.
Kahramanmaraş ve 1999 depremlerinin gece saatlerinde olmasından dolayı dün yaşanan sarsıntı sonrası gece saatlerinde tedirginlik arttı. Büyük depremlerin gece saatlerinde olması insan psikolojisinde büyük bir etki bırakıyor.
1999 Gölcük ve 2023 Kahramanmaraş depremlerinin gece saatlerinde yaşanmasının üzerine vatandaşın üzerinde "depremler gece oluyor" etkisi yer aldı. Bilim insanları ise bu konunun detaylarını araştırarak olayın aslını paylaştı. Aslında düşündüğümüz gibi değilmiş.
Uzun yıllardır aklımıza kazınan gece depremleri sonrasında sarsıntıların hep gece olduğuna dair bir düşünceyi benimsiyor. İster istemez bu fikri kabul etsek de aslında bu böyle değilmiş.
Bilim insanlarının araştırmalarına göre depremlerin gece veya gündüz olacağına dair bir düşünce yanlış. Depremlerin saatini ve gününüz bilememekle beraber aslında büyük depremlerin gece olması tamamen bir tesadüftür.
Sarsıntılar biriken enerjinin kırılmasıyla meydana gelirken bu bir doğa olayıdır. Bu nedenle de sadece gece oluyor düşüncesi yanlış olmakla beraber tesadüf olarak gerçekleşmiştir.
Depremlerin gece olduğuna dair düşünceler gün geçtikçe artıyor. Ülkemizde olan 2 büyük depremin de gece olması da dikkatleri üzerine çekerken aslında depremler her an olabilir. Gece veya gündüz olarak bir ayrım bulunmuyor.
Sürekli gece olmasını hissetmemizin nedeni ise gündüz hayatın daha hareketli olmasından dolayı en ufak sesi sarsıntı olarak algılamamız oluyor.
Uyku halindeyken depreme yakalanmanın büyük etkisinden dolayı psikolojik sorunlar yaşayabiliyoruz.
Gece depremle uyanmanın daha etkileyici bir hali olmasından dolayı istemsiz olarak sarsıntıların gece olduğu düşüncesine kapılabiliyoruz.
Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine göre Türkiye'de yaşanan büyük depremler kayıt altına alınıyor. Depremler her an olabilirken gece veya gündüz ayrımı yapılmamalıdır.
1999 Gölcük Depremi 03:02'de yaşanırken 2020 Elazığ depremi 20:55'te meydana geldi. İzlerini halen taşıdığımız 2023 Kahramanmaraş depreminin ilki ise 04.17'de yaşandı.