Tgrt Haber

Deterjanın yapamayacağı temizliği yapan sebze: Kiri pası temizliyor, camları parlatıyor

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
06 Ekim 2022 07:00 - Güncelleme : 06 Ekim 2022 13:56
Deterjanın yapamayacağı temizliği yapan sebze: Kiri pası temizliyor, camları parlatıyor

Eski dönemlerde çamaşır ve bulaşıkların sebzelerin özü ya da kabuklarıyla temizlendiğini, hatta çoğu temizliğin böyle yapıldığını biliyor muydunuz? Kimyasalların olmadığı dönemde temizliğe dair birçok işi yapan doğal ürünler, şimdilerde doğallıktan yana olanların favorisi… Özellikle patatesin temizlik konusundaki marifeti, değme temizlik ürünlerine taş çıkartıyor.

Fırınlanmış, kızarmış, haşlanmış… Birçoğumuz patatesin her çeşidini severek tüketiyor. Ancak patates​, içeriğinde bulunan nişastadan dolayı açıcı ve temizleyici etkiye de sahip. Çok eski dönemlerde lekeleri çıkarmak ve camları silmek için kullanılan patates, halen birçok insanın kullanım alanı kapsıyor. İşte patatesle yapabileceğiniz 4 farklı çeşit temizlik türü…

CAM

Patates, içeriğindeki nişastadan dolayı camı parlatma özelliğine sahip. Patatesi ortadan ikiye kesin ve camınıza tamamıyla sürün ardından temiz bir bezle kurulayın. Camlarınızın tertemiz olduğunu ve parladığını göreceksiniz. Bu işlemi cam bardak ve tabaklarınıza da parlatmak amacıyla uygulayabilirsiniz.

PAS

Patatesin pas lekeleri üzerine de inanılmaz etkileri bulunuyor. Paslı bıçak, makas ya da tencereleri pastan kurtarmak için tek başına deterjandan daha fazla etki gösterebiliyor. Yapmanız gereken patatesi ikiye bölmeniz ve üzerine biraz karbonat dökmeniz. Bu şekilde pasın üzerine pas geçene kadar sürün ardından bol su ile duruların. Pastan hiçbir iz kalmadığını göreceksiniz.

Deterjanın yapamayacağı temizliği yapan sebze: Kiri pası temizliyor, camları parlatıyor

GÜMÜŞLERİ PARLATIN

Birkaç patatesi haşlayın ve haşlanmış patates suyunu sakın atmayın. Gümüşlerinizi haşladığınız patates suyunun içinde 1 saat kadar bekletip çıkarttığınızda ayna gibi parladığını göreceksiniz. Haşlanmış patates suyundan çıkarttığınız gümüşleri, hemen temiz bir havluyla kurulayın. Gümüşleriniz parlayacak ve ilk günkü gibi görünecektir.

LEKELER

Yağ, domates ya da kan… Elbisenize ya da gömleğinize bulaşan bu lekelere çiğ patatesin suyunu sıkıp bekletin ya da aynı lekelerin üzerinde patatesi ikiye keserek doğrudan sürün ve birkaç dakika çitileyin. Patatesi lekenin üzerinde birkaç saat bu şekilde bekletin ve makineye atın. Lekelerin çıktığını ve elbisenin tertemiz olduğunu göreceksiniz.

CİLT LEKELERİNDE DE ETKİN

Cildiniz için doğal losyon görevi gören patates suyu güneş lekelerine, sivilce izlerine ve yanık lekelerine karşı da oldukça etkilidir. Patates suyunu pamuk yardımıyla lekelerin üzerine sürdüğünüzde ve bu işlemi haftada en az 3 kere düzenli olarak yaptığınızda lekelerin solduğunu ve zamanla kaybolduğunu göreceksiniz. Patates suyu aynı zamanda cilt beyazlatma işleminde de kullanılıyor. Patatesin suyunu akşam yatmadan önce yüzünüze pamuk yardımıyla sürüp sabaha kadar cildinizde kurutursanız cildinizin renginin zamanla açıldığını görebilirsiniz. Ayrıca cildinizi besleyerek daha canlı görünmesini sağlayan patates suyunu cilde haftada 2 kere kullanmak önem taşıyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...