Dil uyuşması ya da halk arasında “dil karıncalanması” da denilen hastalık daha riskli hastalıkların habercisi olabilir. Bu makalemizde; “Dil uyuşması nedir?, dil karıncalanması nedir?, dil uyuşması ve karıncalanmasının sebepleri nelerdir?, dil uyuşması için hangi doktora gidilir?” sorularınıza cevaplar verdik. Tüm yönleriyle dil uyuşması ve karıncalanması...
Dil karıncalanması, dil uyuşması; ağız içinde basınç, dil üzerinde basınca bağlı batma, tat alamama dilde fiziksel değişimler yaşanabilir.
Dilde meydana gelen bu değişiklikler başka hastalıkların habercisi olabilir.
İnsan vücudunda tat alma, koku alma gibi birçok duyusal görevleri sinir sistemi yönetir. Sinir sisteminde zorlama sonucu “parastezi” yani sinir yaralanması meydana gelebilir. Yaşanan bu yaralanma sonucu hasarın etki ve şiddetine göre bir gün veya haftalarca sürebilir. Sinir sistemi görevini yapamadığı zaman dilimiz de bazı görevlerini yapamaz.
Dilde “sinir yaralanması”na sebep olabilecek faktörler arasında:
Dilde uyuşma, karıncalanmaya:
Dil uyuşmasına dışarıdan etki eden faktörler arasında:
neden olabilir.
Dil uyuşması basit bir hastalık değildir. Uyuşma yaşanır yaşanmaz hemen doktora başvurmalı şikâyetlerinizi etraflıca anlatmalısınız.
Şikâyetleriniz arasında:
gibi yaşanan bazı nedenler yaşamın sonlanmasına sebep verebilir. Özellikle kafada yaşanan travma, ani bir inme durumuna maruz kalmamak için dil uyuşması, dil karıncalanması rahatsızlığınızda hemen doktora gidip uyuşmanın nedenlerini öğrenmeli ve çıkan sonuçlara göre tedavi yöntemlerine harfiyen uymalısınız.
Dil uyuşması için yapılan tetkikler sonucu uyuşmaya neden olan sebepler için bir takım tedavi yöntemleri uygulanır.
Bunların başında ilaç tedavisi gelmektedir.
İlaç Tedavisi; İlaç tedavisinin uygulanma nedeni yaşanacak felç ve inme risklerini ortadan kaldırmaya yönelik uygulanır.
B12 Takviyesi; B12 vitamini vücudumuz için en önemli vitaminlerden birisidir. B12 eksikliği, dil uyuşmasına neden olabilir. Bu sebeple doktor B12 takviyesine başlamanızı ister.
Tiroid Tedavisi; Özellikle boğaz bölgesinde ve boyunda bulunan tiroid hormonun seviyesi de dil uyuşmasını tetikler. Yapılan tetkikler sonucu şayet tiroid hormonu düşükse doktorunuz hemen tiroid hormonu tedavisi uygular.
Zencefil Çayı; Zencefil yüzyıllardır her türlü hastalık için kullanılan bir bitkidir. Özellikle zencefil çayı dil uyuşmasına yönelik uygulanacak en güzel doğal tedavi yöntemlerinden biridir.