Apse tipik olarak, genellikle dişin yumuşak hamurunda birikmiş olan bakteriyel bir enfeksiyondan gelir. Diş apsesine ne iyi gelir diş apsesi nasıl geçer.
Diş apsesi, dişlerin veya diş etlerinin içinde oluşan bir irin birikimidir. Apse tipik olarak, genellikle dişin yumuşak hamurunda birikmiş olan bakteriyel bir enfeksiyondan gelir. Bakteriler, dişlere yapışarak dişlere ve diş etlerine zarar veren, ağızdaki yiyecek, tükürük ve bakteri ürünü olan plakta bulunur. Plak, düzenli ve düzgün fırçalanmazsa ve diş ipi ile çıkarılmazsa, bakteri diş veya diş etlerinin yumuşak dokusunun içine yayılabilir. Bu da, apse ile sonuçlanabilir. Makalemizde Diş apsesine ne iyi gelir diş apsesi nasıl geçer sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.
Dişinizi de yukarıdaki belirtilerden birkaçı var ise hemen doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz muhtemelen apseye asla müdahale etmeyecektir. Apsenin küçülerek kaybolması için size ilaç verecektir. Bu da birkaç güne iyileşmenize sebep olacaktır. Daha sonra apseye sebep olan şeyi doktorunuz teşhis edecektir. Evde kendi kendinize yapabileceğiniz tedavi yöntemi yoktur sadece ağrıyı azaltıcı bazı yöntemlerden bahsedebiliriz;
Bakteriler, dişin çürümesinden kaynaklanan küçük deliklerden veya dişin sert dış katmanında oluşan çürüklerden girer. Çürük sonunda, daha yumuşak doku tabakasını emaye altında, dentin adı verilen parçalara ayırır. Eğer çürüme devam ederse, delik sonunda dişin yumuşak iç hamuruna nüfuz eder ve enfekte olur. Bu minber olarak bilinir. Pulpitler ilerledikçe, bakteriler alveoler kemik adı verilen, dişi çevreleyen ve destekleyen kemiğe doğru ilerler ve periapikal bir apse oluşur.
Plakta bulunan bakteriler diş etlerini enfekte ettiğinde, hastada periodontit görülür . Diş etleri iltihaplanır ve bu da diş kökünü çevreleyen dokuyu diş tabanından ayırır. Periodontal ligament kökten ayrıldığında periodontal bir cep, küçük bir boşluk oluşur. Cep kolayca kirlenir ve temiz tutulması çok zordur. Periodontal cebinde bakteri biriktikçe, periodontal bir apse oluşur.